otomobillerde vitesi 3 konumundan 2 konumuna almanın halk (ankara) dilindeki halidir. arkadan itişli araçlarda vites 3 konumunda iken biraz hızlanıp aniden 2 konumuna getirilir. devir aniden yükselir ve aracın arkası yoldan koparak, yana doğru kaymaya başlar. eski kasa bir bmw ile büyük zevk verir ancak diferansiyelden ...
3 den 2 ye geçerken devir bandınızı yukarılara alırsanız hem aracınız bayılmaz hemde vites geçişleriniz tatminkar olur.
Normalde geçmemesi gerekiyor ancak aracın sürüşünde motor sesinde bir fark yoksa bir problem olmamıştır.
3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
1.vites için boş konumdan vites topuzunu kendimize doğru çekerek ve öne iterek alınır. Yine vitesi yükseltmek için debriyajın sonuna kadar basılır, 2. vitese geçmek için vites topuzunu kendimize doğru bastırarak düz bir çizgi halinde aşağı doğru çekeriz.
İlgili 20 soru bulundu
Araba 1. Viteste kalkar ve hemen sonrasında 2. Vitese takmanız gerekir. Sonrasında yol durumuna ve trafiğe göre 3. vitese takarak 90-100 arasında bir hıza sahip olursunuz. Şehir içinde araba kullanıyorsanız 3.vites, ortalama bir düz yol var ise 4. vitese takabilirsiniz.
Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
motosikletler sıralı şanzıman olduğu için 1 den 3 e, 3 ten 5 e, 5 ten 1 e gibi vites ayarlamaları yapamazsın. 1 altta, boş ortada, 2 ve üstü de yukarıda olduğu için, 2 den hafif aşağıya basarak direk boşa da alabilirsin, iyice bastırırsan 1. vitese de alabilirsin, o tamamen ayağının hassasiyetiyle alakalı bi durum.
Otomobillerin en güçlü vitesi, geri vitestir. Eğer, aracınızı saplandığı bir yerden çıkarmaya uğraşıyorsanız, gerekli durumlarda bu gücü kullanmak size avantaj getirmektedir.
Vites değiştirirken gaza, o vitesteki deviri yakalamak için basmanız gerekir zaten. Ayrıca frene her basışınızda debriyaja basmanız gerekmez. Araç stop etmeyecek kadar küçük miktardaki yavaşlamalarda ve yokuş aşşağı hızı sabit tutmak için felan "debriyajsız" fren yapmak daha iyidir.
Yüksek hızdan ziyade yüksek devirde sürekli seyir etmek, yağ sıcaklığının artmasına sebep olur. Yağ sıcaklığı belirli bir seviyeden sonra ise motor içi sürtünmeler zarar verici boyuta gelir. Yüksek hızda seyretmekten çok yüksek hızda sabit devirde ilerlemek motoru yorar.
düz yolda 2 ile kalkarkar ve kalkıştan sonra 4 e atabilirler. ancak küçük araçlarda iş biraz daha değişik. 1. vites ile kalkmak her zaman doğru olandır.
Bildiğim kadarıyla uygun hıza düştükten sonra 4'ten 2'ye düşürmenin bir zararı yok. Evet, yok. 2 hızına düşüp 4'den 3'e düşürmek daha kötü bir seçim olur zaten çünkü arabayı boğarsın. Ya 3 hızına düşeceksin ya da vitesi direkt 2'ye alacaksın böyle durumlarda.
Düşük hızlarda 4'ten 1'e düşmek hiçbir zarar vermeyebilir. Eğer hızınız yüksekse anlık da olsa motor devir aralığını üstüne çıkar ve valflere, kam miline ve pistonlara hasar verebilirsiniz; yani şanzımanı değil motoru elinize alırdınız. Tam tersi durumda (1'den 4'e atarsanız), yine sonuç duruma göre değişir.
Bu durumu motorun sesinden de anlayabilirsiniz. 4. Viteste yokuş çıkarken araba yavaşlıyor ve motor bağırıyorsa gösterge paneline bile bakmadan bir şeylerin ters gittiğini anlayabilirsiniz. Aynı şekilde burada da vites 3'e takılır ve araç hız kaybetmeden yoluna devam eder.
Otomobillerin en güçlü vitesi, geri vitestir. Eğer, aracınızı saplandığı bir yerden çıkarmaya uğraşıyorsanız, gerekli durumlarda bu gücü kullanmak size avantaj getirmektedir.
Bu aracın çekiş gücüyle alakalı bir durumdur. Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
Debriyajı çektiğinde tekerlekle motor ayrılır. Tekerleğin hızı motorun hızından farklı olur. Vites değiştirdikten sonra ikisinin hızı birbirine yakınken debriyajı bırakarak tekrar motoru tekerleğe bağlamak gerekir. Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
hafif hafif gaza bascan.. yani debriyajdan ayağını kaldırmaya başladın,yavaşca da gaza dokunacan.. debriyaj pedalından ayağını tamamen çektiğinde gaza biraz daha yüklen.. Hafif gaz verirsen ayağını debriyajdan çekerken kavramaya yakın çok daha sarsıntısız geçiş olur.
Viraj için debriyaj veya frenle işin olmamalı. Devir çok yüksek girmemeye de özen göstermelisin. Şehir içinde ise 2. vites ideal. Yavaşlayıp 2. vitese alırsın yine debriyajsız dönersin.
Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Park edildikten sonra vites N konumuna getirilmeli ve el freni çekilmeli. Sonrasında ayak frenden çekilip sadece el freni ile dururken P konumuna vites alınmalı.Böylece vites dişlileri zarar görmez ve şanzımana boşa yük binmez.
2. viteste kaldırmak daha iyi oluyor. ancak onun dışında 2. viteste kalkarak değişik fantazilerle arabayı mahfetmenin manası yok. balataya zarar vereceği belli zaten. boş yere zorlamaya gerek yok.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Sarsıntısız vitese yetişmek mümkün değil. Çözümü ise vites değişiminden sonra aracı sıfırdan kaldırırmışçasına önce gaza basıp sonra debriyajı bırakmak. Normal koşullarda debriyaja basınca devir anında düşmez, kısa bir süre daha yukarıda kalır, o aralıkta vitesi değiştirirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri