Üçlü vardiya sisteminde çalışanlar günde üç vardiya olarak 8 saatlik çalışma dilimlerinde yer alırlar. Üç vardiyalı çalışma sisteminde ara dinlenmelerle birlikte kanuna uygun olarak haftalık kırk beş saatten daha fazla çalışma yapılamaz.
Üçlü Vardiya Sistemi
Bu vardiyalardan ilki genellikle sabahın erken saatlerinden 02:00-08:00 arasında başlayıp öğleden sonra 14:00-16:00 arasında bitecek şekilde planlanır. İkinci vardiya, öğleden sonra 14:00-16:00 saatleri arasında başlayıp akşam 22:00-00:00 civarında bitirilip üçüncü vardiyaya geçilir.
8 Saatlik 3'lü Vardiya Sistemi
Genel olarak bahsi geçen 3 vardiyada personeller haftada 2 şer gün çalışarak 7. gün izin yapmaktadırlar. 8 saatlik çalışmanın İş Kanununa göre 0,5 saati yemek istirahatı olarak düşülür ve geriye kalan 7,5 saat fiili günlük çalışma saati olarak bordroya işlenir.
Dörtlü vardiya sistemi: Bu sistemde, personel art arda dört gün boyunca mesai yapıp art arda dört gün izinli olur. Her dört günlük mesaide personel dört farklı vardiyadan birinde görev alır. Bu sistem çoğu zaman üretim tesisleri ya da hastaneler gibi 24 saat boyunca hizmet veren sektörlerde tercih edilir.
Vardiya sistemi ile çalışan bir kurumda gün farklı saat dilimlerine bölünür. Örneğin; haftanın ilk günü olan Pazartesi gününü ele alalım. Bu durumda Pazartesi günü için çalışma vardiya saatleri şöyle olabilir: “8:00-16:00”, “16:00-24:00”, “24:00-08:00” gibi.
İlgili 41 soru bulundu
Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz. Bir işçinin bu sınırları aşan sürelerle çalıştırılması halinde, 4857 sayılı İş Kanununun fazla çalışma, zorunlu nedenlerle fazla çalışma ve olağanüstü hallerde fazla çalışmaya ilişkin madde hükümleri uygulanır.
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Bilmeyenler için söylüyorum: Hafta tatillerinin pazar günü değil herhangi bir gün olduğu, her işçinin haftanın başka bir günü tatil yaptığı ve böylelikle fabrikanın dur durak bilmeksizin 365 gün çalıştığı vardiya sistemine bu ad veriliyor.
C vardiya grubu ise altı işgünü (üç işgünü yedek vardiya grubu ile birlikte olmak üzere) çalıştığı (08.00-16.00) vardiyasından 12 kasım Perşembe günü çıktıktan sonra, 13 kasım Cuma günü hafta tatilini kullanmakta ve 32 saat ara ile 14 Kasım Cumartesi günü için (24.00-08.00) vardiyasında işbaşı yapmaktadır.
Özel güvenlik görevlilerinin mesai saatleri ve vardiya çalışma sistemine yönelik seçeneklerden biridir. Bir aylık görev süresince 2 hafta 12 saat çalışıp, 36 saat istirahat edilmesi 12 / 36 olarak nitelendirilir.
Üçlü vardiya sisteminde çalışanlar günde üç vardiya olarak 8 saatlik çalışma dilimlerinde yer alırlar. Üç vardiyalı çalışma sisteminde ara dinlenmelerle birlikte kanuna uygun olarak haftalık kırk beş saatten daha fazla çalışma yapılamaz.
4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7.5 saate kadar (7.5 saat dahil) süreli işlerde yarım saat, 7.5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat, ara dinlenmesi verilir.
2+2+2 vardiya sisteminde işçi 2 gündüz 12/12 çalıştıktan sonra 2 gece 12/12 çalışıyor ve ardından 2 gün yani 48 saat istirahat ediyor. Arka arkaya iki gün izne sahip olmayı sağlayan sistem, bazı işçiler için çok avantajlı olarak görülüyor.
Vardiya amiri; firmaların üretim miktarı ve kalite hedeflerine ulaşabilmesi adına tüm faaliyetlerini koordine ve kontrol eden, vardiya takımını yöneten, genel bakım ve tamiratların yapılmasını sağlayan, personeli yönlendiren kişidir.
Yeni bir araştırma, vardiyalı çalışma düzeninin vücut saatinizin senkronizasyonunu bozabildiğini ortaya koydu. Mesleği nedeniyle vardiyalı çalışma düzenine aşina olanlar bilir: Gece mesaileri sizi yorgun bırakırken, uyku sorunlarına da neden olabilir.
Çünkü vardiya değişiminde en az 11 saat dinlenme hakkı vardır. Vardiya değişimlerinde 11 saatten az dinlenme yaptırılması halinde işçinin iş akdini haklı sebeple derhal fesih hakkı doğmaktadır.
Shift nedir? Shift ya da time shift olarak geçen bu kavram, çalıştığınız iş yerinin vardiya değişimi ile vardiya süresini ifade eder. Vardiya şefi, her işçinin shift'ini, yani çalışma periyotlarını düzenleyerek işçilere ilan eder. Shift ve vardiya, kelime anlamı olarak aynıdır.
İşverenin gece vardiyasında işçiyi 12 saat çalıştırması yasal değildir. Kanunen işçilerin gece çalışmaları 7.5 saatten fazla olamaz. Yani 7.5 saatten daha uzun süreli gece vardiyası olamayacağı gibi, gece vardiyasında fazla mesai yapmak da yasal değildir.
Gece ve gündüz olarak işletilen yerlerde, kişi bir hafta gece çalıştırılırsa diğer hafta gündüz çalıştırılır. Bu sistem 2 haftalık nöbetleşme şeklinde uygulanır, 2 haftada bir vardiyanın değiştirilmesi zorunludur. İş Kanunu'nun 69. maddesine göre kişi vardiyalı gece çalışmasında en fazla 11 saat çalıştırılır.
Vardiya kelime anlamı olarak “gemilerde tutulan nöbet” şeklinde geçmektedir. Vardiya, bir iş yerinde çalışan işçilerin belirli bir sırayla görevi yürütmelerine verilen isimdir.
Görülebileceği gibi bu vardiya düzeninde işçi günde 12 saat çalıştırıldığında her gün 4 saat fazla çalıştırılmış olup, haftada toplam 72 saat çalışmaktadır. Bu durumda haftalık yasal iş süresi olan 45 saat, 27 saat aşılmaktadır.
Onikilik sayı sistemi (duodesimal), taban olarak 12 sayısının kullanıldığı sistemdir. Onluk (desimal) sayı sistemindeki deste teriminin karşılığı bu sistemde düzinedir.
Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 1.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir.
KAMUDA MESAİ SAATLERİ SAAT KAÇTA BAŞLIYOR KAÇTA BİTİYOR? Kamu kurum ve kuruluşlarda mesai saatleri 08.30-12.30 13.00-17.00 arasında uygulanacaktır.
Fazla mesai saat ücreti hesaplanırken bahsedilen bedeller dikkate alınır. Burada da saatlik çalışma ücretine, fazladan çalışılan her bir saat için fazla çalışma ücreti eklenir. 2023 yılında asgari ücret için saatlik ücret 59,62 TL'dir. Fazla mesai yapılan saatlerde ödeme %50 artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri