Hint ve Pasifik Okyanuslarının ılık sularına özgü küçük bir yırtıcı balık türü olan Aslan balığı, Türkiye'nin kıyılarındaki yerli türleri, kıyı şeridindeki toplumları ve turizm sektörü için önem arz eden zengin sucul biyoçeşitliliği tehdit ediyor.
Türkiye sularındaki istilacı türlerin sayıları giderek artıyor. Başka türlere yaşama alanı bırakmayan türlerden Aslan Balığı, Edremit Körfezi'nde görüldü. Uzmanlar, çok zehirli olduğu belirtilen türün dikenleri kesildiği zaman tüketilebileceğini belirtiyor.
Küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle beraber Akdeniz'de yoğun olarak görülen Kızıldeniz'in istilacı türlerinden aslan balığı, Ege Denizi'nde de sıklıkla görülmeye başlandı.
Akdeniz'e yerleşen istilacılar arasında eti yenilebilen tek tür olan aslan balığı, kilosu 500 liradan satılıyor.
İnsanlar arasında aslan balığı zehirli algısı olukça yaygın ancak bu yanlış. Aslan balığının eti zehirli değil, ekonomik değeri de oldukça yüksek ve lezzetlidir. Bu türün otel ve restoran gibi yerlerde tüketilmesi konusunda teşviklerin oluşturulması gerekiyor.
İlgili 22 soru bulundu
Batı Indo-Pasifik bir türdür, Türkiye sularına gireli 1-2 yıl olmuştur. Türkiye sularına Süveyş Kanalı vasıtası ile giriş yapmıştır.Dolayısıyla lesepsiyon türdür.
Battığı zaman o bölgede şiddetli ağrı, şişlik, kızarıklık ve morarmaya neden olabiliyor. Hassas kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Bulantı, kusma, tansiyon düşüklüğü ve yüksekliği gibi birtakım ciddi belirtilere yol açabiliyor."
Aslan balığı pek çok farklı deniz avlamak sureti ile beslenir. Bunlar içerisinde küçük balıklar, yumuşakçalar ve eklem bacaklılar öne çıkar. Vücudun ön bölgesinde yer alan yüzgeçleri kullanmak suretiyle, avını kıstırarak yakalar.
Japonya'nın başkenti Tokyo'daki balık pazarı Tsukiji'de düzenlenen açık artırmada 222 kilo ağırlığındaki mavi kanat orkinos (ton balığı) 155,4 milyon yene (1,77 milyon dolar) satıldı. Nevşehir'in Göreme Beldesinde bulunan sanat galerinde bir metre uzunluğundaki çini balık 425 bin TL'ye satılıyor.
Aslan balığı, Büyük Okyanus ve Hint Okyanusu'nda, mercan kayalıklarda yaşayan zehirli bir balık türüdür. İnsanlar için tehlike arz eden bu balıklar, kıyıya yakın yerlerde yaşayabilirler. Gözlerinin üzerinde ve ağızlarının alt kısmında pervane benzeri yüzgeçleri vardır.
Taş balığı zehrinin çok acı verdiği ve birçok Pasifik ve Hint Okyanusu adalısının bu zehirden dolayı hayatını kaybettiği düşünülüyor. 1959 yılında geliştirilen bir panzehir sayesinde tedavi şansı olsa da, o acının tarifi yok...
Oldukça zehirli iğneleri olan aslan balığı, Hint ve Pasifik Okyanuslarının ılıman ekvator kuşağına özgü olan küçük bir yırtıcı balık türü.
Aslan balığı ve diğer istilacı türler Akdeniz'e çoklukla Süveyş Kanalı'ndan ve biraz da gemilerin balast suları ile girdiler.
Aslanbalığını kılçıklarından ve derisinden ayıklayıp, benmari usülü ile 20-25 dk süzgeçle buharda, suya değmeyecek şekilde, yumuşayana kadar pişirin. Haşlama suyuna bir miktar tuz ve portakal çiçeği suyu koyup balığa aroma geçmesini sağlayabiliriz.Sonra balığı küp şeklinde kesin.
DENİZ – PELAJİK: Bu balıklar kıyıya yakın yerlerde yaşamaktadırlar. DENİZ – DEMERSAL: Bu balık ve deniz canlıları denizin dibinde yaşamaktadırlar.
Büyük camgöz (Cetorhinus maximus), dünyanın en büyük balığı olan balina köpek balığından sonra gelen, dünyanın en büyük 2. balığıdır. 10 metre uzunluğa ve 3 ton ağırlığa ulaşabilir.
En pahalı balıksa kalkan balığı. Kilosu 270 lira.
Mersin ve çiroz balıkları canlı olarak yakalanır, içlerinden yumurtaları çıkarılır ve karınları dikilerek tekrar suya bırakılır. Bu şekilde, bir balıktan 3-4 kez havyar elde edilebilir. Tuzlanıp kutulanan havyarlar yüksek fiyattan bütün Dünya'ya satılır.
Popüler bir akvaryum canlısı olan kırmızı aslan balıkları, dünyanın bazı bölgelerinde yiyecek olarak da tercih edilirler.
Süveyş Kanalı vasıtasıyla Akdeniz'e giren yabancı türlerin içinde denizlerin en istilacı ve yırtıcı türlerinden biri olarak bilinen Aslan Balığı, doymak bilmeyen ve kıyısal küçük balıkları kayalarda ve kovuklarda sıkıştırarak avlayan, deniz ekosistemini tahrip eden, ancak doğal düşmanı olmayan bir türdür.
Aslan Balıklarının Akvaryumda Bakımı
Bu balıklar sakin yapılı ve kayaların arasında saklanma veya kovuklarda baş aşağı durma eğiliminde olduklarından, küçük akvaryumlar (110 ila 180 litre) uygun olur. Genel olarak Pterois cinsine mensup türler ise 180 ila 375+ litrelik akvaryumlara ihtiyaç duyar.
Trakonya (Çarpan Balığı)
Bu da diğer dikenli balıklarda olduğu gibi ciddi ağrı ile karakterizedir. Ağrı sıklıkla 24 saatte sonlanır. Ancak yaranın inflamasyonu 14 güne kadar uzayabilir. İlk yapılması gereken kanama kontrolü ve etkilenen bölgeyi sıcak suya daldırmaktır.
Balon Balığı: Tüketilmesi Yasak ve Tehlikeli!
Balık ve su ürünlerini tüketmeden önce bu işi iyi bilen bir balıkçıdan ya da uzmandan bilgi almanız öneriliyor.
Hint-Pasifik ve Doğu Pasifik Okyanusu'nda bulunabilecek olan Arothron Meleagris; tropikal bölgelerde, çoğunlukla mercan bakımından zengin resif ve lagünlerde yaşar. Yaşam alanları 3 – 24 metre arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri