Konuşma; yaş ile gelişen bir süreçtir. Yaşa göre konuşma geriliği yaşanıyorsa, sesler doğru çıkarılamıyorsa ya da hiç konuşulmuyorsa bu durum konuşma bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Normal konuşma sürecinin dışına çıkıldığı durumlarda kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerekmektedir.
En erken dönemde bu sorunun tespit edilip, uygun müdahalelerde bulunmak çok önemlidir. Konuşma gecikmesinden şüphelenilen çocukların mutlaka bir çocuk psikiyatrisine başvurması önerilir.
Normal şartlarda bir çocuk 3 yaşına geldiğinde belli oranda konuşma becerisini kazanmış olması gerekir. Ancak çeşitli sebepler birleştiğinde çocuklarda konuşma geriliği görülebilir. Bu sebepler; genetik ve duygusal olabileceği gibi nörolojik veya nöropsikiyatrik bir bozukluk da olabilir.
Dil ve Konuşma Terapisi, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Sayısal puan türünden tercih edilebilen bölüm Sağlık Bilimleri Fakültesi kapsamında yer almaktadır.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Konuşma bozukluğu belirtileri bakıldığında kaza sonrasında konuşmada sorun, yaşıtlarına göre geride kalmak, cümle kuramama, kekeleme, sesin normalden farklı çıkması, anlaşılmayı etkileyecek düzeyde hızlı bir şekilde konuşma, sesler ile heceleri yutma şeklinde görülebilmektedir.
B12 vitamini eksikliği yaşayan hastaların sinir sistemi bu durumdan etkilenebilir. Nörolojik sorunlar arasında ise görüş problemleri, hafıza kaybı, karıncalanma hissi ve fiziksel koordinasyon kaybı bulunur. Fiziksel koordinasyon kaybı konuşma ya da yürüme güçlüğüne neden olabileceği gibi tüm vücudu da etkileyebilir.
Konuşma; yaş ile gelişen bir süreçtir. Yaşa göre konuşma geriliği yaşanıyorsa, sesler doğru çıkarılamıyorsa ya da hiç konuşulmuyorsa bu durum konuşma bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Normal konuşma sürecinin dışına çıkıldığı durumlarda kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerekmektedir.
Konuşma terapisi kaç yaşında başlar? Konuşma terapisinde bir yaş sınırı bulunmaz. Gecikmiş konuşma terapisi de bir çocuk dil terapisti tarafından yapılmalıdır. Gerekli durumlarda pedagog konuşma terapisti için yönlendirme yapacaktır.
3 yaş ile birlikte çoğu çocuk son derece akıcı konuşmaya, kendini çok daha kolay şekilde ifade etmeye başlar. Bu dönemde çocuk her zaman doğru fiil kalıplarını kullanamasa bile istediğini anlatacak cümleyi kolayca kurmayı başarır. Soru cümleleri ile olumsuz cümleler de ilk olarak 3 yaş civarında duyulur.
Bebekler ne zaman konuşur sorusu ailelerin kafasını kurcalayan soruların başında gelir. Bebeklerin genel olarak doğumdan sonraki 9 ile 12 ay arasında basit hecelerden oluşan kelimeleri kullanmaya başladıkları bilinir. 12 ile 18 aylık zaman diliminde ise kelimeleri daha doğru telaffuz edebilmeye başlarlar.
Çocukların konuşma yaşları için net bir yaş bulunmamaktadır. Bu, her çocuk için farklılık gösterir. Ancak genellikle çocuklar 12'nci ve 18'inci aylarda ilk kelimeleri söylemeye başlar.
Konuşamayan çocukların tedavisi nasıl yapılır? Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Psikolog Leyla Arslan, normal konuşmanın 8 aydan başlayarak 2,5 yaşına kadar devam ettiğini belirterek "2,5 yaşındaki çocuktan üç sözcüklü cümle kurmasını bekliyoruz. Kendini sözle ifade edemiyorsa endişe edilmelidir.
Nedeni ve yaş grubuna bakılmaksızın ses, iletişim, konuşma ve yutma bozuklukları ile ilgili değerlendirme ve terapi sürecinde devlet hastanelerinde de hizmet verilmektedir. Etkileyici ve güzel konuşmak , insanların fikirlerini doğru olarak ifade etmesini sağlar. Bu kapsamda çocukluk dönemi çok önemlidir.
Dil ve Konuşma Terapisti Seans Ücreti
Kendi kliniklerinde terapi hizmeti veren dil ve konuşma terapistlerinin tek seans ücretleri ise 300-500₺ aralıklarında olmaktadır.
Dil ve Konuşma değerlendirmesi için Çocuk Psikiyatri, Çocuk Nöroloji, Erişkin Nöroloji ve KBB Kliniklerinden randevu alabilirsiniz.
Öte yandan yoksulluk, yetersiz beslenme gibi fiziksel yoksunlukların yanı sıra evde çocukla az konuşulması, yetersiz dil uyarımı, anne ve-veya baba yokluğu gibi sosyal yoksunluklar da konuşma gecikmesine neden olabilir. Otizm, konuşma gecikmesinin yanı sıra iletişim ve davranış sorunlarıyla karakterize bir hastalıktır.
Terapi deseni belirlenirken hem becerilerin gelişimsel sırası hem de çocuğun öznel koşulları göz önünde bulundurulur. Bir kural arz etmemekle birlikte dil terapileri genellikle haftada 2-3 gün birer seans şeklinde yürütülür.
Gecikmiş konuşma bozukluğu işitme sorunundan kaynaklanıyorsa süratle tedaviye başlanmalı ve işitme cihazlarından faydalanılmalıdır. Gecikmiş konuşma bozukluğunu yenebilmek ve çocuğun normal konuşmasını sağlamak için; farklı terapi, yöntem ve oyun temelli eğitimler uygulanmaktadır.
Konuşma sesi bozukluğu tanısı için sıklıkla başvurulan hekim çocuk ve ergen psikiyatristidir. Eğitsel değerlendirme ve tanılama, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı, il ve ilçelerde hizmet sunan rehberlik ve araştırma merkezlerinde oluşturulan özel eğitim de- ğerlendirme kurullarınca yapılmaktadır.
Çocukla konuşmak, oyun oynamak, kitap okumak dil gelişimi için çok önemli. Ebeveynlerin çocuklarıyla konuşmaları, çocuğu dinlediğini belli etmeleri gerekiyor. Seslere karşılık verdiğinde çocuğun cesaretlendirilmesi, memnuniyet belli edilerek olumlu geri bildirim yapılması önem taşıyor.
Bir kişinin sesleri net anlaşılır şekilde telaffuz edememesi, artikülasyonda sorun yaşaması, ses düzeyinde sıkıntısı olması veya kekemelik gibi konuşmasını akıcı olmayan bir hale getiren faktörler bulunması, konuşma bozukluğu ihtimalini akla getirmektedir.
B12 vitamini eksikliği, bu süreçleri etkileyebilir ve şu belirtilere neden olabilir: Yorgunluk, Halsizlik, Soluk cilt, Hafıza sorunları, Konuşma zorluğu, Denge sorunları, El ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma, İştahsızlık, Kilo kaybı, İshal veya kabızlık.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Hiperaktivite ve Dikkat Eksikligi
Hiperaktivite ve dikkat eksikliğine bağlı olarak çocuklarda Dil ve Konuşma Geriliği- Problemi görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri