Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür? Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür sorusunun cevabında baklavanın soğuk şerbetinin sıcak olması gerekir. Böylece kıtır kıtır bir baklava elde edebilirsiniz. Eğer sıcak baklavanın üzerine sıcak şerbet dökerseniz baklava gereğinden fazla yumuşak olur.
Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
Tatlıya sonradan şerbet eklemek hem tatlının tadını hem de kıvamını bozar. Bu nedenle kesinlikle pişmiş ve bir kez şerbet eklenmiş tatlıya sonradan şerbet eklenmemelidir. Aksi takdirde tatlı şerbeti çekmez ve cıvık cıvık olur.
Şayet baklavayı açıp önceden pişirdiğiyseniz bu kez işler değişir. Bu kez sıcak şerbeti soğuk tatlıya dökmeniz gerekiyor. Pek çok ev hanımı önceden açtığı soğuk baklavaya sıcak şerbet dökerken, tepsiyi ocağın üzerine yerleştirir ve en kısık ateşte ocağı açar. Böylece baklava şerbetini daha iye çeker.
İlgili 25 soru bulundu
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Baklavanın şekerlenmesini önlemek için hem şerbet, hem de baklava sıcak olmalıdır. Fırından çıkan baklavaların üzerine kepçeyle sıcak şerbet dökülür. Bu sayede baklava şerbeti tamamen içine çeker. (Şöbiyet için şerbet ılık, tatlı sıcak olmalı.)
Köşede bekleyen tamamen soğumuş şerbeti azar azar, kepçe yardımıyla tatlının üzerine gezdirin. Tatlı şerbeti tamamen emene kadar oda sıcaklığında dinlendirin. En az 2-3 saat oda sıcaklığında dinlendirmenizi öneririz. Dilerseniz bu sürenin sonunda tatlınızı buzdolabında iyice soğutup da servis edebilirsiniz.
Şerbetin normal kıvamına gelmesi için tekrar ocağa alıp üzerine yavaş yavaş sıcak su ekleyerek inceltin. Şerbeti hazırlarken yapılan hatalardan biri de kıvamının çok cıvık olmasıdır. Sıvı şerbetin kıvamını koyulaştırmak için ocakta normalden daha fazla pişirilmesi gerekiyor.
Soğuk baklavanın şerbeti, su ve şeker yerine sütten oluşmaktadır. Bu nedenle daha hafiftir. Ayrıca kalorisi de normal baklavaya nazaran daha düşüktür.
Tatlı sıcaksa şerbet soğuk, tatlı soğuksa şerbet sıcak olmalıdır. Tatlı ve şerbet hiçbir zaman aynı ısıda olmamalıdır. Şerbet, tatlının üzerine yavaş yavaş eklenmeli, tatlının şerbeti çekmesi için bir süre beklenmelidir.
Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
Baklavanızın şerbeti çok fazla kıvamlı ya da kıvamı daha suluysa bekledikçe şekerleniyor ve lezzeti kayboluyor. Bir diğer sebep ise sıcaklık. Baklavanın da şerbetin de sıcak olması gerekir ki baklava şerbetini güzelce çeksin, daha uzun süre dayansın ve şekerlenmesin.
Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat etmeden birbirlerine kavuşmalarına izin veriyorsunuz. Şerbetli tatlıların altın kuralıdır bu. Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin.
Baklava tepsiye döşendikten sonra kesim işlemine geçilir. Kesim iki aşamalı yapılır. Aynı yönde tek kesim yapılır ve eritilmiş sade yağ dökülür. Bu sade yağ donduktan sonra diğer dilimler kesilir.
Su, şeker ve limon suyundan elde edilen şerbeti pişirirken ilk etapta şeker ve suyu tencereye alıp ocağın altını açmalı ve şeker eriyene kadar tencereyi karıştırmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde şerbetiniz çabuk şekerlenir.
Su ve şeker bir tencereye eklenir. Şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımıyla karıştırıp ocağın altını orta ateşte açmalısınız. Baklava şerbeti kaç dakika kaynar? Şerbet kaynamaya başladıktan sonra da 15-20 dakika kadar kaynatılır.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Tatlıyı fırından çıkardığınız anda üzerine soğumuş şerbeti dökeceksiniz. Pişen tatlının üzerine şerbeti döküyoruz. Revaniyi dilimleyerek şerbeti daha güzel çekmesini sağlıyoruz. Şimdiden hepinize afiyet olsun.
Tatlımız piştikten sonra fırından çıkartılır. İlk sıcağı geçince soğuk şerbetimiz üzerine gezdirilerek dökülür. 1 saate bütün şerbeti çekecektir. Üzerine nesguik tozunu elek yardım ile serpiştirelim.
Şekeri ve suyu iyice karıştırıp ocağa alıyoruz. Şerbet kaynamaya başlayınca içine limon suyu veya varsa limon tozu atıyoruz. En fazla 10 dk kadar kaynadıktan sonra altını kapatıp kavanozlara dolduruyoruz. Kavanozdaki şerbet soğuduktan sonra ağızlarını kapatıp oda sıcaklığında kapalı bir yerde saklayabilirsiniz.
Sütlü tatlılardan sayılan soğuk Baklava, mutlaka serin bir yerde saklanmalı ve üç gün içerisinde tüketilmelidir.
Şerbete limon suyu eklemeden olmaz. Zira limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller. Ayrıca limonu şeker ve su kıvama gelince eklemelisiniz.
Tatlınızı oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. Birkaç saatin sonunda tatlınızın yumuşadığını ve şerbetini çekmeye başladığını gözlemleyeceksiniz. Hala çekmiyorsa yapım aşamasında bir sorun oluşmuş demektir. Bu tatlıların üzerine muhallebi yaparak ya da dondurmayla karıştırarak değerlendirebilirsiniz.
Baklava hamuru malzemeleri:
2 su bardağı su. 1 tatlı kaşığı sirke (elma ya da üzüm) 1/2 çay kaşığı tuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri