Kare ve dikdörtgen kesitli kolonlarda basit boyut hesabı Kare ve dikdörtgen kesitli kolonlarda kısa kenar boyutu Deprem yönetmeliğine göre en az 30 cm olarak alınır. Buna göre kare kesitli bir kolonun en az boyutları 30x30 cm kesitli olabilir.
Minimum dikdörtgen kolon boyutları 25×30 cm iken yeni yönetmelikte 30×30 cm olarak belirlenmiştir.
Kolonların en küçük boyutu 300 mm.'den küçük olamaz. Kolonda Maksimum Pursantaj Aşıldı. Dairesel kolon çapı 350 mm'den küçük olamaz. Kolonların en küçük boyutu 300 mm.'den küçük olamaz.
Donalı aralığı per- de kalınlığının 1.5 katı ve 30 cm.den fazla olamaz. Kolon tanımı ile perde tanımı ara- sında kalan düşey taşıyıcı elemanlarının minimum boyutu 25 cm.den az olamaz.
TBDY 2018'e göre minimum kolon boyutları nedir? TBDY 2018'e göre minimum kolon koyutları 30cm x 30cm olmalıdır. Rahmetli Profesör Doktor Ahmet Topçu ise en az 30cm x 40cm kolon boyutlarını önermiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Kalın bağırsak (kolon), mide ile anüs arasında kalan organdır. Kalın bağırsağın ilk 150 cm'si kolon ve son 15 cm'si ise rektum olarak adlandırılır.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Donatı çapının 40 ya da 50 katı uzunluğu kadar filiz payı bırakılır. Kolonlar en az 4 adet 16' mm lik ya da 6 adet 14' mm lik (4Ø16veya 6Ø14) donatıdan olur.
Taramalarda en sık kullanılan ve en etkili yöntem kolonoskopidir. Kolonoskopi, kalın bağırsağın tümünün, ince bağırsağın ise son 15-20 cm'lik kısmının incelenmesine ve gerektiğinde örnek alınmasına veya görülen poliplerin çıkarılmasına (polipektomi) imkan sağlar.
Kolonlar 30x50 cm ve kiriş boyutları 25x50 cm olarak seçilmiştir. Kolon ve kirişlerde kullanılan enine donatılar Φ10/10 seçilmiştir.
Binalarda kolonlar, yapıların dayanıklılığı, güvenliği ve stabilitesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Kolonlar, yapıların taşıyıcı sistemlerinin temel bileşenleridir ve yapıların üzerine gelen yükleri yerçekimi yönünde aktararak binanın güvenli bir şekilde durmasını sağlarlar.
Hem kolon ve hem de kiriş, binayı ayakta tutan ve taşıyan unsurlardır.
Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir. AYRINTILI DEPREM YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Binalar kolon kesilmesiyle çökebilir, bina üzerinde yer alan bütün kolon ve kiriş elemanlarının kendine özel görevleri bulunmaktadır, bunları kaldırıp yerine farklı daha küçük veya farklı malzemeden yapılmış eleman koymak yapısal sürekliliği bozar; bu inşaat mühendisliğinde kabul edilemeyecek bir hatadır" dedi.
Kolon Paspayı kaç cm olmalı? Paspayı çubukları 12 mm'yi aşmayan, 20 cm veya altında minimum boyuttaki kolonlarda, takviye için kullanılacak 25 mm'lik bir beton örtü. c) Bir kirişteki uzunlamasına Paspayı çubukları için, çubuğun çapından en az 30 mm veya daha az olmalıdır.
Her yonde atalet kuvvetlerinin olusması mümkündür ve oluşur. Bu mantıktan yola çıkarak ideal kolonlarin ebatlarinın birbirine esit olması gerektigini yada dairesel formda olmasi gerektiğini söyleyebiliriz. 40/40 , 50/50 gibi .. Ancak cogu zaman mimari nedenlerden dolayı bu tur kolonlar olusturmak mümkün olmaz.
Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır. ➢Her iki doğrultudaki donatı aralığı 250mm den daha büyük olamaz.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
Bina kolonlarının güçlendirilmesi için geçecek zaman kullanılan tekniğe ve yapılacak işin niteliğine göre farklılık göstermektedir. 5 katlı bir binanın kolon güçlendirme çalışmaları, yaklaşık 40 gün sürmektedir. Bu süre uygulanacak yöntem, kullanılacak malzeme ve işin genel durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Yapıların bütün ağırlığı kolonlar tarafından taşındığı için binanın büyüklüğüne ve ağırlığına göre bina taşıyıcı sistemde yeter sayıda kolon bulunmalıdır. Binalarda yapılan deprem testi çalışmalarında özellikle kolon sayıları ve kolon dayanımları yetersiz binalar deprem riski olduğu görülmektedir.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Dayanıklı Kolonlar
Kolonlar binanın yükünü taşıyan ve deprem kuvvetlerini temele aktaran dikey elemanlardır. Bina kolonları, kaliteli beton ve demir kullanılarak yapılmalı ve proje hesaplarına uygun olmalıdır. Bina kolonlarında çatlak, eğrilik veya kesilme gibi hasarlar olmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri