Hukuki metinlerde bir ay yazıyorsa o tarihten sonraki ayın aynı günü anlaşılmaktadır. Otuz gün ise 30 güne denk gelir. Kanunda 1 ay yazan süre için; örneğin tebligat 28 Şubatta alındıysa 28 Martta süre dolar.
1. Süreler, tebliğ, yayın veya ilan tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlar. 2. Tatil günleri sürelere dahildir. Şu kadarki, sürenin son günü tatil gününe rastlarsa, süre tatil gününü izleyen çalışma gününün bitimine kadar uzar.
Süre ay olarak belirlenmiş ise başladığı gün son ay içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter. Sürenin bittiği ayda, başladığı güne karşılık gelen bir gün yoksa süre bu ayın son günü tatil saatinde biter. Süre yıl olarak belirlenmiş ise başladığı güne son yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.
Bir ay içerisinde 28, 29, 30 veya 31 gün vardır. 30 gün süren aylar: Nisan, Haziran, Eylül, Kasım. 31 gün süren aylar: Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Ağustos, Ekim, Aralık.
Madde Metni
(1) Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter. (2) Süre; hafta, ay veya yıl olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.
İlgili 17 soru bulundu
Hukuki metinlerde bir ay yazıyorsa o tarihten sonraki ayın aynı günü anlaşılmaktadır. Otuz gün ise 30 güne denk gelir. Kanunda 1 ay yazan süre için; örneğin tebligat 28 Şubatta alındıysa 28 Martta süre dolar.
Duruşma günü, mahkemenin düzenlediği bir çağrı kağıdıyla PTT vasıtasıyla bu kişilere gönderilir. İlgililerin duruşmaya çağrılması dışında soruşturma aşamasında toplanmayan delillerin de toplanmasına tensip zaptı ile karar verilebilir.
Ayın dünya etrafındaki devri, yani bir Kameri Ay (güneş ayı) yaklaşık 29.5 gün sürer. Bunu 12 ile çarparsak bir Kameri Yıl'ın 354 gün olduğunu görürüz. Yılın gün sayısını 12 aya düzenli dağıtırsak, Kameri Takvimde 6 tane 29 günlük, 6 tane 30 günlük ay olması gereği ortaya çıkar.
1 ay, 30 veya 31 gün sürer, bazı aylar ise 28 veya 29 gün sürer. Yani ayın kaç gün sürdüğü aya bağlıdır. Genellikle ortalama olarak bir ay, 30 gün olarak kabul edilir.
1 ayda kaç hafta olduğunu hesaplayabilmek için öncelikle haftanın kaç günü olduğu bilmesi gerekir. Bu bağlamda bir haftayı toplamda 7 gündür. 1 ay ise 30 gün olduğu için 1 ay içerisinde 4 hafta yer alır.
DAVAYA CEVAP SÜRESİ
HMK'nın 122. Maddesine göre; “Dava dilekçesi, mahkeme tarafından davalıya tebliğ edilir. Davalının iki hafta içinde davaya cevap verebileceği tebliğ zarfında gösterilir.” Hükümde açıkça belirtildiği üzere cevap dilekçesi verme süresi tebliğden itibaren iki haftadır.
“1-) Gün ile belirlenen süreler, tebligatın yapıldığının ertesi günü işlemeye başlar. 2-) Süre, hafta olarak belirlenmiş ise, tebligatın yapıldığı günün, son haftada isim itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer.
Süreler, genellikle, taraflara tebliğ tarihinden başlar (m.91, 1/ilk yarım cümle)13. Kanunda açıkça öngörülen hallerde ise, tefhim (yüze karşı sözle bildirim) tarihi esastır (m.91, 1/ikinci yarım cümle).
Öncelikle idari yargıda süreler, tebliğin gerçekleştiği günün ertesi gününden itibaren işlemeye başlar. Sürenin son günü, mesai saati bitimine kadar işlem yapılabilir. Elektronik işlemlerde ise son günün 23.59 saatine kadar işlem yapılabilir.
Madde 7 – 1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.
BEKLEME VE DAVA AÇMA SÜRELERİ 60 GÜNDEN 30 GÜNE İNDİRİLDİ.
Yargı Paketi olarak bilinen 7331 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 08/07/2021 tarihinde TBMM'de kabul edildi, 14/07/2021 tarih ve 31541 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bir kavuşum ayının, yani Ay'ın Yer'den görünen tüm evrelerini içeren tam bir çevriminin süresi 28,530588 ortalama güneş günüdür (28 gün 12 saat 44 dakika ve 3 saniye).
1 gün 24 saat olduğuna göre 30 gün de 30x24=720 saat yapacaktır.
Yılın aylarından, Nisan, Haziran, Eylül ve Kasım 30 gün sürmektedir. Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Ağustos, Ekim ve Aralık 31 gün sürmekte olup Şubat 28 gündür. Şubat ayı ortak yıllarda 28 artık yıllarda ise 29 gün sürmektedir.
Ay-Güneş takvimleri Hem Ay'ın hem de Güneş'in hareketleri esas alınarak hazırlanan takvimlerdir. Bu takvimlerde aylar Ay'ın evrelerine göre, yıllar ise Güneş yılına göre belirlenir. Ancak Ay'ın aynı evreye tekrar gelmesi için gereken süre, yani bir kavuşum ayı, yaklaşık olarak 29,5 gündür.
Kamerî takvim veya Ay takvimi, Dünya'nın Güneş çevresindeki hareketleri yerine Ay'ın tam devrelerini (sinodik ayları) temel alan takvim. "Mevsim yılı" da denilen bir Güneş yılında 12.37 sinodik ay bulunur, yani ay senesi daha çabuk tamamlanır.
MADDE 1. — Teşrinievvel ayı Ekim, Teşri nisani ayı Kasım, Kânunuevvel ayı Aralık, ve Kânunusani ayı da Ocak olarak değiştirilmiştir.
Sistemine “https://vatandas.uyap.gov.tr/vatandas/index.jsp” adresinden giriş yapabilirler. E-Devlet şifresi, mobil imza ya da Elektronik İmza ile sisteme giriş yapılabiliyor. e-Devlet şifresi ile giriş yapanlar UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarını ve evraklarını görebiliyor.
Duruşmanın yapılabilmesi için gerekli olan işlemler kural olarak mahkeme başkanı tarafından yapılır. Örneğin, mahkeme, iddianamenin kabulünden sonra duruşma gününü belirler ve duruşmada hazır bulunması gereken kişileri çağırır (m.175/1).
e-devlet şifresi aracılığıyla UYAP sistemine giriş yapabilir ya da e-devlet'e normal giriş yaparak arama butonuna “uyap” yazabilirsiniz. Karşınıza çıkan hizmetler arasından “duruşma sorgulama” seçeneğine tıklayarak duruşma tarihinizi öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri