Cennet hurmasının rengi olgunluğuna bağlı olarak değişiyor. Henüz olgunlaşmamış ve yemeğe hazır olmayan cennet hurmasının rengi açık sarı oluyor. Yeterince olgunlaşmış olan cennet hurmasının rengi ise kahverengi oluyor. Mevsiminde günde 1 tane tüketilen cennet hurmasının sağlık açısından inanılmaz faydaları var.
Cennet hurması fazla tüketildiğinde içeriğinde bulunan yüksek früktoz yani meyve şekeri nedeniyle şekeri yükseltebilir. Aynı zamanda yine fazla tüketiminde bağırsak sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler oluşturabilir.
Çünkü tamamen olgunlaşmış bir Trabzon hurmasının 100 gramında yaklaşık 13 gram kadar şeker bulunuyor. Böyle yüksek bir oranda şekere sahip olduğu için de meyvenin açken yenmemesi tavsiye ediliyor. Bunun sebebi de tabii ki yine kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olması.
Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir.
İlgili 21 soru bulundu
Günlük bir adet cennet hurması tüketilmesi C vitamini ihtiyacının tamamını karşılar. Zengin A vitamini içeriğiyle de göz sağlığını koruyucu etkileri bulunur.
Buzdolabının sebzelik bölümünde, mümkünse bez torba içerisinde 30 güne kadar rahatlıkla saklanabilir. Tüketmeden önce 20-30 dk. oda sıcaklığında beklettiğinizde, yumuşayacak ve rahatlıkla tüketebileceğiniz kıvama gelecektir. Burada, trabzon hurması buzlukta saklanır mı sorusuna yer vermek istiyoruz.
İnsan sağlığına pek çok yararı bulunan hurma çekirdeği özellikle öğütülüp tüketildiğinde sağlığı korur. Hurma çekirdeği emilerek de yenilebilir.
Cennet meyvesinin vücutta yorgunluk ve halsizliğe neden olan kana karışan iltihabı yok etmesi dikkat çekti. Bunun ise kan tahlilinde direkt olarak çıktığının bildirilmesi dikkat çekti. Birçok insanın sevdiği meyve olan cennet hurmasının hiç bilinmeyen faydası ortaya çıktı.
Bu gruptaki çeşitlerin yakınında tozlayıcı özelliği olan bir çeşit varsa veya kendini tozlayabiliyorsa tozlaşma sonucunda meyvelerde çekirdek oluşur. Böylece meyve et rengi kahverengiye dönüşür ve kendine has, burukluğu olmayan tatlı bir meyve meydana gelir. Üç çekirdek bile meyvenin burukluğunu tamamen giderebilir.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Hurma, yüksek lif içeriği nedeniyle yatmadan önce mükemmel bir atıştırmalıktır.
Hurmanın tek kılınması Allah'ın birliğine işaret içindir.
Abdestte de, gusülde de suyu iki, dört veya altı kere değil; üç kere üstüne dökmeyi tercih eder. Her namazdan sonra yaptığı tesbihat için seçtiği rakam, 33'tür. Sübhânallah'ı da, Elhamdülillah'ı da, Allahuekber'i de 33 kere söyler.
C vitamini içeriği ile zayıflatır
Neredeyse bir portakal kadar içinde vitamin barındırır. Günlük C vitamini ihtiyacınızın %10'u karşılar. C vitamini yağ yakımını uyaran ve tetikleyen bir vitamin türüdür.
Çünkü şeker oranı yüksek bir meyvedir. Kalorisi yüksek bir besin olduğu için uzmanlar kilo problemi yaşayan kişilere tavsiye etmemektedir. Fazla tüketim gerçekleşirse göz ve baş ağrısı yaptığı söylenmektedir. Aşırı tüketimin yaratacağı bir diğer problem dalağa zarar verme ihtimalidir.
Ayrıca lif ve iyi yağ içeriğinin yüksek olmasından dolayı, kabızlık şikayetini ortadan kaldırarak, mide ve barsak sistemini rahatlatmaktadır.
"Trabzon hurmasının uzun süre ve çok miktarda yenilmesi halinde mide içinde zamanla birikerek sindirilemeyen kitleler oluşturabilir. Özellikle şeker hastaları ve daha önce mide ameliyatı olan hastalarda bu durumla daha sıklıkla karşılaşılabilir.
Şeker Hastaları İçin Faydalıdır: Diyabet hastası olanlar açlık arzusuna eğilimlidir ve bu da çok sık görülür. Zengin lifli yiyecek olan cennet hurması açlık seviyelerini frenlemek için şeker hastaları tarafından tüketilebilir. Meyvenin kandaki şeker seviyesini de düzenlediği bilinmektedir.
Zengin lif kaynağı olan cennet hurması, mide ve bağırsak sağlığını destekler. Kabızlığa ve ishale iyi gelir. Özellikle on iki parmak bağırsağında problem olanların tüketmesi faydalı olabilir. İltihaplı bağırsak hastalıklarının tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir.
Çatal, kışın daha hafif geçeceğini ve ılıman bir havayı işaret eder.
- İlk şekilde hurmalar güzelce yıkanmalı ve daha sonra kabuk bölümleri soyulmalıdır. - Yıkanan, kabukları soyulan hurmaların sap bölümleri koparılmadan, saplarına düğüm atıp, iplere bağlamak gerekmektedir.
Çiğ olarak yenebilen cennet hurması, birkaç dakika kadar sıcak suda bekletilerek tüketilebilir. Böylece kabuğu daha kolay soyulur. Cennet hurması kabuğuyla birlikte yenebilen meyveler arasındadır. Ancak meyvenin olgunlaştığı zaman kabuğu da sertleşir ve yenmesi zorlaşır.
Cennet hurması dipfrizde nasıl saklanır? Yaş hurmaların tazeliğini koruyarak uzun bir süre saklamak istiyorsanız mutlaka dondurucuda saklamanız gerekir.
Cennet hurması kurutmak için tam olgunlaşmamış, yarı yarıya ham meyveler tercih edilir. Tam olgunlaşmış hurmalar kurutma esnasında bozulmaya meyillidir, sineklenme riski vardır ve kolay bozulur. Kabukları mutlaka soyulmalıdır aksi halde buruk bir tat bırakabilir meyvede.
Taze olmalıdır: Taze hurmalar, yumuşak ve nemli bir dokuya sahiptir. Kurumuş veya taze olmayan hurmalar ise daha sert ve kuru bir dokuya sahiptir. Ayrıca taze hurmalar, tazeliğini korumak için kutularda veya buzdolabında saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri