Evlerinde imal ettikleri ürünleri internet üzerinden satanlar gelir vergisinden muaf tutulur. Kişinin ticari faaliyetleri için iş yeri bulunmaması gerekir.
Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi
Yıl sonunda E-Ticaretsatıcılarının kazançlarına göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında bir oran olarakhesaplanır. Basit usulde yıllık gelir vergisinin, iki taksit şeklinde ödenmesigerekir. İlk taksit şubat ayında, ikinci taksit ise Haziran ayında ödenir.
İnternet üzerinden gerçekleştirilen satışlarda da KDV ödenmek zorundadır. Bu verginin tutarı satılan ürüne göre %1, %8 ya da %18 olarak değişiklik göstermektedir. -Geçici vergi beyannamesi: Geçici vergi, 3 aylık olarak ödenen vergilerden biridir.
E-ticaret sitesi için gerekli evraklar nelerdir sorusuna şirketi açarak satışları faturalandırmak gerekir yanıtını verebiliriz. Vergi mükellefi olmak gerekir. İnternet üzerinden banka havalesiyle ya da banka kartıyla satış yapabilmek amacıyla sanal pos almanız mümkün değildir.
Şirket kurmadan vergiden muaf olarak internetten satış yapmak istiyorsanız online pazar yeri, sosyal medya ve e-ticaret sitenizde ürün pazarlama ve satışı yapmalısınız. El emeği ile üretilen mallar, alınıp satılan ikinci el ürünler, danışmanlık gibi hizmetleriniz muafiyete dahil edilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Ek Gelir Olarak E-Ticaret Yapmak
Ek gelir isteyen insanlar için şirket kurmadan satış yapabilecekleri bazı pazaryerleri bulunmaktadır. Ülkemizde bunlardan en yaygın olarak kullanılanları Gittigidiyor ve Amazon. Bu siteler üzerinden hem şirket hesabı hem de bireysel hesap açarak satış yapabilirsiniz.
%4'lük gelir verisi ise herhangi bir işçi çalıştırmayan kişilerden alınan gelir vergisi oranıdır. E-ticaret şirketi kurmak için işletmelerin şirket kurmadan önce bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir.
E-ticaret vergileri kapsamında home office için genel bir muafiyet söz konusu değildir. Evden çalışma yürütüp şirket kuran ve belli bir limitin üzerinde kazanç elde eden kişilerin vergi ödemeleri gerekir. Ancak evde üretim yapıp aşağıdaki koşulları sağlayan işletmeler e-ticaret vergileri ödemez. Bundan muaf tutulurlar.
E-ticarette basit usul vergi olur mu diye merak edenler için basit usul e-ticaret konusunda mümkün olmamaktadır. E-ticaret ile uğraşan kişi ya da işletmeler gerçek usule göre vergilendirilmektedir. Basit usul internetten satış mümkün görünmemektedir.
Satışlar İçin Vergi Mükellefi Olmak
Instagram üzerinden satış yapmak hukuki olarak bir e-ticaret faaliyetidir ve yapılan satışların yasal olabilmesi için çeşitli vergilendirmeler bulunmaktadır. Vergi mükellefiyeti olmadan kazanç sağlayanlara ilişkin cezalar bulunmaktadır.
Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.
Yapılan yasal değişiklikle, 1 Ocak 2021'den itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı tanındı.
Stopaj kesintileri sosyal medya gelirlerinin yatırıldığı banka hesabı üzerinden ilgili banka tarafından yapılıp, vergi dairesine iletiliyor. Bu sayede sosyal medya içerik üreticilerinin yıllık beyanname vermesi gerekmiyor. 1 Milyon 900 bin TL'yi geçen sosyal medya gelirleri ise gelir vergisi kapsamına alınıyor.
Sermayesiz E-Ticaret Nasıl Yapılır? Sıfır bir sermaye ile değil ama sermayesiz ticaret denilebilecek kadar az bir sermaye ile e-ticaret yapılabilir. Günümüz koşullarında az bir bütçe ile farklı iş modellerinde büyük işlere imza atabilirsiniz.
İşyeri bulunmaksızın, sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın evlerinde imal ettikleri ürünleri e-Ticaret yöntemiyle satanlar gelir vergisinden muaf tutulacak. e-Ticarette vergi muafiyeti, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak.
e-Ticarette e-Fatura kesmek zorunlu mudur? e-Ticarette e-Fatura kesme zorunluluğu yoktur.
Basit Usule Tabi Olmanın Özel Şartları
Alış-satış işi yapanlar için satin aldıkları malların yıllık alımının 2023 yılı için yıllık alım tutarı 440.000 TL veya yıllık satış tutarı 720.000 TL'yi aşmaması gerekir şeklinde güncellenmiştir.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'nın, www.gib.gov.tr 'de adresine girin. Ana sayfada yer alan e-İşlemler menüsünden İnternet Vergi Dairesi (intvrg.gib.gov.tr ) ya da İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) sayfasına girin. Şifre ve kullanıcı kodu ile giriş yapın. Sorgulamalar bölümünden e-Vergi Levhası Oluştur'u seçin.
Özel iİetişim Vergisi oranı, her türlü mobil elektronik haberleşme, kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetleri ve diğer elektronik haberleşme hizmetleri için 30 Ocak 2021 tarihi itibariyle %10 olarak belirlenmiştir.
İnternetten Satış için Şirket Kurmak Gerekli mi? Her ne kadar e-ticaret evden yapılan bir iş olsa da bu durum şirket kurma zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.
Letgo'da fatura kesme işlemi yapılmamaktadır. Bu yüzden yaptığınız satışlardan da vergi ödemenize gerek yoktur. Letgo hesap açarken sizden kişisel bilgilerinizi, kimlik numarası ya da IBAN numarası gibi bilgiler istemez. Ücretsiz olarak satıcı profili oluşturabilirsiniz.
Şirket kurmadan satış yapmak, havale ve EFT yöntemleriyle mümkün iken, şirket olmayanlara özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası onaylı ödeme alma firmalarının vermiş olduğu sanal pos ara yüzleri sayesinde ödeme rahatlıkla alınabilmektedir.
Hacmi her geçen gün artan e-ticaret, gelişen teknolojiler sayesinde artık daha kolay yapılıyor. Öyle ki günümüzde evden bile e-ticaret yapabilmek mümkün. Evden e-ticareti, fiziksel bir dükkân ya da mağaza sahibi olmadan internet üzerinden ürün ve hizmet satışı yapmak şeklinde tanımlayabiliriz.
Türk Ticaret Kanunu'na göre devlet memuru statüsünde çalışan kişilerin şahıs şirketi kurması, tacir veya esnaf olarak çalışması mümkün değildir. Fakat özel sektör çalışanları iş sözleşmeleri çerçevesinde şahıs şirketi kurabilmekte ve iş sözleşmesi tarafından engellenmedikleri takdirde ticari faaliyet yürütebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri