Muayenesi yapılmamış bir araçla trafiğe çıkmak, 34/a trafik cezası 235 tl idari trafik para cezası ile cezalandırılmaktadır.
Araç sahibi olan her sürücünün zorunlu mali sorumluluk sigortası ödemesi gerekmektedir. Zorunlu mali sorumluluk sigortasını ödemeyen sürücüler için 91 trafik ceza kodu uygulanmaktadır. 91 trafik ceza kodunda para cezası uygulanmaktadır.
34/a trafik cezasına göre muayenesini yaptırmayan araçlara 2023 yılı itibariyle 951 TL idari trafik para cezası uygulanmaktadır. 15 gün içerisinde ödenirse yüzde 25 indirim uygulanıyor. İndirimli olarak ceza tutarı 713,25 TL.
Karayolları Trafik Kanunu'nda araçların trafiğe çıkmadan önce yapmaları gereken düzeltmeler belirtilmektedir. Bu kurallara uyulmaması durumunda tüm sürücülerin can ve mal güvenlikleri tehlike altına girmektedir. Söz konusu araç muayenelerinin yapılmaması gibi bir durumda, 34/A trafik cezası uygulanmaktadır.
Madde 34 – Trafiğe çıkarılacak motorlu araçların teknik şartlara uyup uymadığı ekonomik yapıları da, dikkate alınmak suretiyle belirli zamanlarda muayene edilerek tespit edilir. (Ek: 17/10/1996 - 4199/14 md.)
İlgili 34 soru bulundu
Trafik cezası ödemesini yapmak için; fiziksel olarak PTT'ye veya diğer anlaşmalı banka şubelerine, vergi dairesine gidebilmeniz mümkün. Cezanın kesildiği araç kimin üzerine kayıtlı ise o kişinin T.C. kimlik numarası bilgileri verilerek trafik cezasının ödemesi gerçekleştirilebilir.
1- Trafik Cezası Vergi Dairesi, Banka Şubeleri ve PTT ile Ödeme İmkânı Trafik cezası ödeme işlemlerini yapmak için kişisel olarak vergi dairesi, PTT ya da anlaşmalı bankaların şubelerine giderek yapabilirsiniz.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
İdari para cezası: Kişinin trafik kurallarına uymadığı için para cezası ödemesi durumudur. Ceza, tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenirse tutarda %25 oranında indirim gerçekleşir.
Trafik kanunları kapsamında en çok merak edilen cezalardan biri olarak 34/B cezası yer almaktadır. Bu ceza bütün farklı marka ve modellerdeki araçların verilen süre içerisinde muayenesinin yapılmaması ile ortaya çıkar. Süreyi aşan ve muayeneyi gerçekleştirmeyen araçlar için şu an 1979 TL gibi bir ceza verilir.
Muayenesiz Araç Kullanma Cezasına Nasıl İtiraz Edilir? Klişe bir söz olacak ancak 34/a trafik cezasını iptal etmeye sulh ceza hâkimliği yetkilidir. Tek yapmanız gereken muayenesiz araç kullanma cezası ihlaline karşılık itiraz dilekçesi yazmanız olacaktır. Gibi resmi bir kaç evrak eklemeniz gerekmektedir.
Yani muayene yapılmamış bir araçla trafiğe çıkıldığı zaman 951 TL değerinde ceza ödemek mecburiyetinde kalınmaktadır. Tabii ceza sadece bununla sınırlı değil. Aynı zamanda araç trafikten men edilir ve 7 iş günü içerisinde muayenenin yapılması istenir.
Ceza puanları 1 yıl üzerinden hesaplanır. Yani bugün aldığınız ceza puanı, üzerinden 1 yıl geçtikten sonra sıfırlanır.
Ceza puanı sorgulama işlemleri ile 1 yıl içerisinde alınan trafik cezaları sorgulanabilmektedir. 1 yıl önceki trafik cezaları için trafik şubelerine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Gerçekleştirilen trafik ihlalleri, 1 yıl sonra sistemden silinmektedir.
Trafik cezaları da araç satışına engel olmaktadır. E-devlet ve Gelir Dairesi Başkanlığı'nın sitesine yansıyan bir cezanız varsa mutlaka ödeyin. Hatta çoğu zaman kişiler ceza kağıdı ellerine ulaşmadığı için ceza yediğini bilmez. Notere geldiğinde ceza olduğunu öğrenince şaşırabilir.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
TRAFİK ÇEVİRMESİNDEN KAÇMANIN CEZASI
Eğer durmazsak trafik çevirmesinden kaçarsak hakkımızda yasal işlemler başlatılır. Trafik çevirmesinden kaçmanın cezası ise 243 TL'dir. Eğer kaçma sebebi alkol, uyuşturucu ve ehliyetsiz araç kullanmaksa 4 bin liraya kadar para cezası kesilir.
Hız ihlali yapan araç, MOBESE sistemi tarafından 50 metre ile 1000 metre arasında tespit edilebiliyor. Tespit edilen tüm ihlallere ceza veriliyor. - "MOBESE Sisteminde kırmızı ışık yanarken trafik polisinin müdahalesiyle geçen araçlara ceza yazılıyor mu?" Polis, müdahaleden önce telsizle MOBESE merkezine bilgi veriyor.
Kazaya karışan araç sahiplerinin anlaşması durumunda, taraflar kendi aralarında tutanak tutabilirler. Fakat bazı durumlarda olay yerine jandarma ya da polislerin gelmesi gerekebilir. Yaralanma ya da ölüm gibi sonuçların ortaya çıktığı kazalarda, bu tutanaklar tutulmaz. Bu durumda trafik polisi çağırmanız gerekir.
Zorunlu olarak her sürücü tarafından yaptırılması gereken trafik sigortası, kaza meydana geldiğinde karşı tarafın maruz kaldığı hasarı karşılar. Dolayısıyla hasar ödemeleri, sigortalı kişinin sigorta şirketi tarafından karşılanır.
E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
E-devlet resmi tebligat sayılmaz. Elinize fiziki belge ulaşana kadar 15 günlük indirimli ödeme sureniz de başlamış olmaz.
Adınıza kayıtlı bir trafik cezanız olup olmadığını öğrenmek için emniyet müdürlüğüne gidebileceğiniz gibi bu işleminizi online olarak da gerçekleştirebilirsiniz. “Plakadan ceza sorgulama'' yaparak veya T.C. kimlik numaranız, vergi numaranız üzerinden ceza durumunuzu öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri