2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 74. maddesine göre izinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar. Dedektör ile define aranması konusunda her hangi bir istisna yoktur.
Dedektör ile arama yapmak serbet mi? Define dedektörleri ile araştırma faaliyeti yapmak yasal olarak bir cezası yoktur. Ancak araştırma alanında ve kişilerin araçlarında kazma, kürek ve delik delici gibi aletler olamamalıdır.
Çünkü dedektör taşımak ya da dedektör bulundurmak yasal bir durumdur. Dedektör taşımak yasaldır ve suç değildir. Dedektör taşımanın bir yaptırımı yoktur. Dedektörünüzü istediğiniz bir yerden başka bir bölgeye rahatlıkla taşıyabilirsiniz.
Dedektör bulundurmak yasalken dedektör ile herhangi bir yerde arama yapmak yasal değildir. Bu durum için yasal izninizin olması gerekir. Dedektör ile bölgenin taranması ya da toprak altındaki define için yeraltı görüntülemesi yapılması yasaktır ve izin gerektirir.
İzinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu fiillerin yurt dışına kültür varlıklarını kaçırma amacıyla veya kültür varlıklarının korunmasında görevli kişiler tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza iki katına kadar artırılır.
İlgili 19 soru bulundu
Dedektör satın almak ya da kullanmak serbesttir. Cihazlarımızın hepsi yurtdışından ithaldir, faturalıdır ve.
Kazı yapılacak ya da define araması yapılacak olan bölgeye en yakın müze müdürlüğüne ya da mülki amirliğine giderek gereken izni almanız gerekli olacaktır. Başvuru yapabilmeniz için dilekçe, aranacak bölgenin tam konumu ve bölge haritası gibi belgeler talep edilecektir.
Anasayfa » Ceza Hukuku Makaleleri » Kendi Arazisinde Define Aramak Suç Mu? Yargıtay kararlarına göre “Kendi arazisinde define aramak suç mu” sorusuna olumlu yanıt vermek mümkündür. Neresi olursa olsun ve hatta kendi arazisi bile olsa yetkili makamların bilgisi ve izni olmaksızın hiç kimse define arayamaz.
Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir.
Metal Yoğunluğu Altın Bulmayı Zorlaştırır
Dedektörler metal yoğunluğu olan kapalı alanlarda kullanılamaz; Ev içerisinde tavan ve zeminde bulunan hasır demirler, duvarlardaki kolon demirleri ve ev içerisindeki diğer metal eşyalar da cihazların çalışmasını engellemektedir.
DEFİNE ARAMA İZNİ NASIL VE NEREDEN ALINIR? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan değişikliğe göre, define aramak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amirine bir dilekçe ile müracaat edecek.
Kaçakçılık bildirimlerinizi ALO 136 Gümrük Muhfaza Kaçakçılık İhbar Hattı'nı ücretsiz arayarak ya da Online İhbar Sayfası'nı kullanarak yapabilirsiniz. Havada, karada, denizde her türlü kaçakçılık ihbarınız için ALO 136'yı ülke genelinden ücretsiz olarak 7/24 süreyle arayabilirsiniz.
Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu müze müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederler. Dilekçede arama maksadı açıkça belirtilir ve define aranacak yerin il, ilçe, bucak, köy, mahalle, sokak ve ev numarası bildirilir.
Altın dedektörü evde kullanılır ancak isabetli sonuç vermeyebilir. En isabetli ve verimli sonuçlar altın dedektörü için açık arazi kullanımıdır. Altın dedektörü, ev içinde bulunan tavan ve zeminlerin yapısındaki demirleri ve duvarlara bulunan kolon demirlerinden dolayı verimli çalışamayacaktır.
Tarihi eser bulmak amacıyla izinsiz kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. İzinsiz olarak define araştıranlar üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
En iyi markalar olarak; Groundtech Metal Detectors, Conrad Metal Dedektorleri, Alman Tero Vido, OKM ve Treasurehunter3D modellerini sizlere önerebiliriz. Define Dedektörleri metal ayırma özelliğine sahip dedektör teknolojileridir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, mevzuata aykırı define aramanın kamusal ve bireysel haklara tecavüz anlamına geleceği için caiz olmadığına hükmetti.
Toprak Yapısı: Özellikle kolay kazılabilen, gevşek topraklar define bulmanın önemli işaretlerindendir. Halk arasında yanmış toprak denilen türün define için daha uygun olduğu düşünülmektedir. Figürler: Herhangi bir yer, taş ve ya yapı benzeri yerlerin üzerindeki figürler define için önemli ipuçlarıdır.
Buluntu Eşyayı Sahiplenmek
Kişi, suça konu olan eşyayı bulmuş ve malın sahibinin kim olduğunu biliyor ise öncelikle malı sahibine iade etmelidir. Ancak malın sahibini bilmiyor ise bulmuş olduğu malı yetkili mercilere bildirmelidir. Buluntu eşyanın yetkili mercilere bildirme ve malı iade etme yükümlülüğü bulunmaktadır.
Kişinin kültür ve tabiat varlıklarını korumak amacıyla bir takım aletler kullanarak define aramaya çalışması 2863 sayılı Kanun kapsamında suç sayılabilir. Ancak kanunun esasında cezalandırdığı fiil, define aramanın izinsiz bir şekilde gerçekleştirilmesidir.
Define aramak ve bulunduğunda sahiplenmek caiz midir? Günümüzde define arama işlemleri “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu” ile diğer ilgili mevzuata göre yürütülmektedir. Bu mevzuata aykırı şekilde define aramak kamusal ve bireysel haklara tecavüz anlamına geldiğinden câiz değildir.
(3) Uygun görülenlere define arama ruhsat süresi dikkate alınarak Define Arama Yönetmeliği 'ndeki şartlarla bir ay içinde muvafakat verilir. Muvafakat sahibine tebliğ edilir.
Türkiye'de altın dedektörü satın almak ve kullanmak yasak değildir. Ayrıca altın arama dedektörleri ruhsatı almanıza gerek yoktur. Yani izinsiz olmadığı sürece altın arama dedektörü kullanılabilir bu yasaldır.
Define aramak isteyen bireyler, kazı yapacakları il, ilçe ve mahalle belirterek bir dilekçe yazmalı ve bu dilekçeyi en yakın müze veya kültür bakanlığına vermelidir. Bu işlemden sonra bakanlıktan haber beklenmekte ve gelecek cevapla orantılı olarak kazılara başlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri