Bir yetişkinin normal
Vücudun normal ısısı, 35,5 – 36,8 derece aralığında yer almaktadır. Çocuklarda vücut ısısı 37,5 dereceye kadar normal kabul edilse de 37'yi geçiyorsa dikkatli olunmalıdır.
Bu yüzden kişinin vücut sıcaklığının 35°C altına düştüğü hipotermi vakaları acil bir tıbbi durumu ifade eder ve hızlı bir şekilde müdahale gerektirir.
Yalnızca gerekli olan hareketler yapılmalı, masaj ya da farklı hareketlerden kaçınılmalıdır. Kişi soğuktan uzaklaştırılarak, sıcak ve kuru bir yere taşınmalıdır. Uzaklaştırmanın mümkün olmadığı durumlarda kuru bir battaniye yardımıyla soğuğa ve rüzgara karşı korunmalı ve yatay konumda tutulmalıdır.
Hipotermiye yol açabilen nedenler arasında yeterli sıcaklık sağlamayan giysileri giymek, soğukta uzun süreli kalmak, bir kaza sonucu soğuk suya düşmek, soğuk hava şartlarında ıslanmak, uzun süre ıslak giysileri çıkarmamak gibi durumlar sayılabilir. Bazı kişisel durumlar hipotermi riskini artırabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Etkilenen kişi, vücudun göğüs, boyun ve kasık gibi orta bölgelerinden ve başın üstünden sıcak havluyla yavaşça ısıtılmalıdır. Hastanın bilinci açıksa sıcak, şekerli ve alkolsüz içecekler içirmek iyi olacaktır.
Vücut ısısı düşen bireylerin kalbi, sinir sistemi ve diğer organları normal faaliyet gösteremez. Hipotermi, zamanında tedavi edilmeden bırakılırsa kalp dolaşım ve solunum sisteminin tamamen bozulmasına ve sonunda ölüme yol açabilir. Hipotermi genellikle soğuk havaya maruz kalma veya soğuk suya dalmadan kaynaklanır.
Eğer bu sıcaklık 35 derecenin altına düşerse hipotermi durumu yaşanabilir. Birtakım hastalıklar sonucu ortaya çıkan enfeksiyonlar vücut sıcaklığında düşme ya da yükselme olabilir. Her iki durum da sağlık açısından risk teşkil edebilir. Genellikle enfeksiyon hastalıkları vücut sıcaklığında düşmeye neden olur.
Bu noktada normal kabul edilen 35- 37 derece iken bir bebeğin vücut sıcaklığı ise 35-37,5 arasında değişmektedir. 38 derece ise bebekler için önemli bir sınırdır ve hafif derecede ateş olarak kabul edilir. Ancak bu sınırı aşan derecelerde mutlaka kontrol altına alınması gerekmektedir.
Sağlıklı ve kaliteli bir uyku için normalde ortalama 37 civarı olan vücut sıcaklığının, uyku sırasında 1-2 derece civarında düşmesi gerekir. Ancak yaz aylarında hem sıcaklığın hem de nem oranının yüksek olması nedeniyle vücut sıcaklığı da ideal seviyeye gelemeyebilir.
Merkezî vücut sıcaklığı 32-28 °C aralığına iner. Hipotermiya ilerledikçe, titreme durur, amnezi yaşanır ve refleksler yavaşlar. Kurbanlar tuhaf hareketler yapmaya ve mantıksız konuşmaya başlar. Motor becerilerin kaybı olabilir.
Uykuda terleme, uykuda fiziksel bir eforun harcandığının göstergesidir. Normal olarak uykuda vücut ısımız düşer, bu düşme REM uyku evrelerinde daha belirgindir ve sabaha karşı en düşük seviyeye iner.
İç ateş hakkında, bireyler sıklıkla vücutlarının içinden gelen sıcaklık, ısı veya ateş gibi hislerden bahsederler. Bu deneyim, genellikle ciltte kızarma, huzursuzluk ve genel bir rahatsızlık hissi ile birlikte olabilir. İlginçtir ki, bu hisler hafiften daha belirgin ısı hissine kadar farklı yoğunluklarda yaşanabilir.
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
Şiddetli Hipotermi: “Şiddetli hipotermi hipotermi kaç derece?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Şiddetli hipotermi vücut sıcaklığının 28 derecenin altına indiği bir hipotermi türüdür. Bu aşamada ciddi bir tıbbi acil durum söz konusudur.
Sonuç 37.3 derecenin üzerindeyse ateşin varlığı kabul edilir. Yenidoğanlarda ve 5-6 haftalık bebeklerde koltuk altı ve kulaktan ölçüm daha çok tercih edilir. Özetle; kulaktan ölçümle 37.3 ve koltukaltından ölçümle 37.3-37.9 derece ateşin çıktığını gösterir.
Rektal, kulaktan ve alından ölçümde 38 derece ve üzeri, ağızdan ölçümde 37,8 derece ve koltuk altı ölçümde 37,5 derece üzeri ateş kabul edilir.
Normal vücut ısısı koltuk altından ölçüldüğünde 36,5-37,0o, kulaktan ölçüldüğünde 35,7-37,5o dir. Açıklama: Yüksek ateş COVID-19'da görülen klinik bulgulardan biridir. Havaalanlarında termal kameralarla, toplu alanlarda ve iş yerlerinde düzenli ateş ölçümüyle olası vakalara karşı önlem alınmaktadır.
Vücut ısısının 37oC nin üzerinde olması durumunda ateşten söz edilir. Koltuk altı ısısı 37-37.5 oC arası çok hafif ateş, 37.6-37.9oC arası hafif ateş, 38-38.5 oC arası orta derecede yüksek ateş, 38.5-39.5 oC arası yüksek ateş, 40oC nin üzerinde ise çok yüksek ateştir.
Düşük sıcaklıklar fizyolojiyi zorlar
Soğuk hava dinlenme metabolizma hızınızı artırır. Vücut ısınızı soğuk havada kaybedersiniz, o yüzden kalp atış hızınız kalp sıcaklığınızı 37 derecede tutmanın yanı sıra beyniniz, kaslarınız ve iç organlarınıza kan akışını garanti etmek için artmak zorundadır.
Hipotalamus, vücut sıcaklığının düzenlenmesinde termostat görevini üstlenir. Hipotalamusun vücut sıcaklığını kontrol eden mekanizmasının tümüne “hipotalamik termostat‟ adı verilir.
Ağızdan, alından, kulak yolundan, koltuk altından, makattan ateş ölçülebilir. Bu ölçümler için cıvalı-cam, elektronik, dijital, transmembranik ve termal kamera ile ölçüm yapılabilir.
Normal sınırlardaki vücut ısısı yetişkinler için 36,1 ile 37,6 derecenin arasıdır. Çocuklarda bu dereceler daha yüksek olabilir. Ayrıca ateşin ölçüldüğü yere göre de sayılar değişiklik gösterebilir. Normal vücut ısısı gün içinde de değişiklik gösterebilir.
Soğuk hava ya da soğuk suya kalınan maruziyet sebebiyle gelişen hipotermide; vücuttaki dokuların donması, kan akışının kesintiye uğramasına bağlı kangren ve doku ölümü vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri