Yaş kalıplama kumu döküm kumu kuvars, bentonit, su ve bazı özellikleri tamalayan az miktarda ilave malzemeleri ihtiva eder. Bugün döküm teknolojisinde kullanılan kalıplama malzemelerinin % 80 i yaş kalıplama malzemesidir.
Yaş Kum Kalıba Döküm
Dökümhanelerde yaygın olarak kullanılan bir kum kalıba döküm yöntemidir. Sıvılaştırılmış metal tekrar kullanılabilir kalıba dökülür ve katılaşma süreci tamamlanana kadar kalıp içerisinde tutulur. Bu işlem sonunda kalıp açılarak ürün çıkarılır.
Döküm kumları 4 çeşittir. Bunlar; silis kumu, zirkon kumu, kromit kumu ve olivin kumudur. Silis (SiO2) kumu piyasada en çok kullanılan kum çeşididir.
Kum kalıba döküm yöntemi, sıvı metalin kalıba dökümü (boşaltılması), katılaşma için bekleme ve döküm parçasını çıkarmak için kalıbın bozulması adımlarını içerir. Kalıp yapımında kum taneleri, su ve bağlayıcı kil ile karıştırılarak kullanılır. Tipik bir kum-kil-su karışımı %90 kum, %3 su ve %7 kilden ibarettir.
Oolitleşme Derecesi:
Bu da kum tanelerinin etrafının şamot ile sarılmış demektir. Şamot 800 -900 ° C de erir ve şamot, döküm parça yüzeyine yapışır. Döküm yüzeyi güzel döküm parça üretebilmek için; yüzeyi az şamot içeren kum ile yapılmış, termik dayanımı iyi kalıp kumu kullanılmalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Fay Kumu Üretim Sanayi Akkum İşletmesi
İçerinde kil bulunduğu için koruyucu özelliği vardır. Gümüş taç ,aksesuar ,bijuteri ürünlerinde kaynak kumu olarak da kullanılmaktadır. Fay kumunun içerisindeki yapı ürünün korunmasını sağlamakta ve korunan ürün koruyucu kalıp görevi görmektedir.
Kum boyuta göre beş alt kategoriye ayrılır: çok ince kum (1⁄16 - 1⁄8 mm çap), ince kum (1⁄8 mm - 1⁄4 mm), orta kum (1⁄4 mm - 1⁄2 mm), kaba kum (1⁄2 mm - 1 mm) ve çok kaba kum (1 mm - 2 mm).
Kokil kalıp; alüminyum demir ve çelik karmaşık parçaların döküm yapılmasını sağlayan tekniktir. Kokil kalıp yöntemi ile bu parçalar yüksek yüzey kaliteli ürünlerin üretilmesini sağlar. Metal kalıba kokil döküm bir seri üretim yöntemidir. Aynı parçadan defalarca üretmek için kokil kalıp tasarımı kullanabilirsiniz.
Kokil döküm, eriyiğin üstte bulunan bir içeri dökme yeri üzerinden metal bir sürekli kalıp - yani kokil - içine döküldüğü bir döküm yöntemidir. Bunun boşluk alanı sadece yer çekimi neticesinde doldurulur. Kalıp yüksek ısı iletkenlik özelliği sayesinde donan eriyiğin hızlandırılmış bir şekilde soğumasını sağlar.
Maça Sandığı: İhtiyaç duyulan ölçü ve geometrik şekle sahip olan maçanın dövülerek veya sıkıştırılarak elde edildiği kalıplara "Maça Sandığı" denir. Maça; Her türlü şartlara, yerine oturtulma anında boşluksuz, metal basıncına dayanıklı ve kaymaya karşı emniyetli olmalıdır.
KROMİT KUMU
“Kromitin yüksek özgül ağırlığı ve yüksek termal iletkenliği, belirgin bir soğutma etkisi sağlar. Kromit kumu parlak siyah bir görünüme sahiptir. Kromit genellikle çelik dökümde soğutma sağlamak için kullanılır.
Zirkon Kumu :
Zirkon kumu (ZrSiO4) ise silis kumuna göre 2 kat daha yüksek yoğunluğa (özgül ağırlığa) ve yüksek ısıl iletkenliğe sahiptir. Zirkon kumunu önemli kılan en yüksek parametrede budur.
Kum döküm ve kokil döküm yöntemlerinde kullanılan yardımcı döküm malzemesidir. Özel silis kumundan imal edilen shell kumu, hidrolik-pinomatik çalışan shell makinesine bağlı ısıtılmış ve belli bir sıcaklığa getirilen metal kalıpların içine hava yardımı ile püskürtülerek pişirme yöntemi ile üretilmektedir.
Kömür tozu döküm fabrikalarında, döküm parça yüzeyi kalitesini artırmada yanıcı maddeyi ayarlamak için kullanılır.
Kalıp kumuna bu özelliği kazandıran kum taneleri arası boşluklardır. Bunları kontrol eden dört faktör; 1) tane inceliği, 2) tane şekli, 3) bağlayıcı cinsi ve miktarı, 4) nem miktarıdır. Kuru Mukavemet; kalıp kumunun kuru mukavemetinin Ancak kuru en etkin belirleyici özelliği bağlayıcı cinsidir.
Döküm proseslerinde en çok bilinen ve kullanılan kum SiO2 bileşimindedir. Silis kumunun döküm kumu olarak tercih edilmesinin en önemli nedenleri kolay bulunuşu, ucuz olması ve yüksek refrakterlik özelliği göstermesidir. Ancak yüksek genleşme gösterir. Dolayısıyla boyut toleranslarında hesaba katılma gerekliliği vardır.
Döküm çeşitleri genellikle iki başlık altında incelenebilmektedir. Bunlar bozulabilir kalıba döküm ve kalıcı kalıba döküm olarak adlandırılabilmektedir.
Metal Kalıba ( kokil kalıp) Döküm Nedir? Metal kalıba döküm işlemi ergitilmiş metalin çelikten yapılmış bir kalıba dökülerek elde edilen imalat yöntemidir. Metal kalıba döküm yöntemi genellikle seri üretim istenen parçalar için kullanılmaktadır.
Özel olarak üretilen kokil kalıplar sayesinde birçok alüminyum malzeme üretilir. Kokil döküm tekniği ile üretilen ürünleri; kompresör gövdeleri, hidrolik fren silindirleri, biyel kolları, alüminyum daktilo parçaları ve mutfak eşyaları olarak sıralayabiliriz.
Yatay, düĢey veya değiĢen eksen etrafında dönen kalıp içine ergimiĢ metal ve alaĢımları dökmek suretiyle yapılan döküme “Savurma Döküm” denir. Savurma döküm yönteminde ergimiĢ metal, bir eksen etrafında döndürülen kalıplar içine dökülerek biçimlendirilir. Döküm kalıpları metalden veya kalıp kumundan yapılabilir.
Alçı kalıba döküm demir dışı metallerin şekillendirilmesinde kullanılan özel bir döküm yöntemidir. Adından da anlaşılabileceği gibi ana kalıplama malzemesi alçıdır. Bu yöntem ilk olarak MÖ 3000-4000 yıllarında Çin'de pirinç heykellerin dökümünde kullanılmıştır.
Basınçlı Döküm
Sıvı metalin çok yüksek basınç altında metalden yapılmış bir kalıba doldurulması esasına dayanır. Uygulanan basınç sayesinde fazla miktarda sıvı metalin kalıba çok hızlı bir şekilde doldurulması sağlanır.
Çöl kumu, bol olmasına rağmen, beton için uygun değildir.
İnşaat imalatlarında kullanılan kum çeşitleri: Beton yapımında ince kum ve kaba kum yerine göre seçilerek kullanılmaktadır.
Deniz kumlarının geçirimsizlik üzerine etki yaptığı bilinmektedir. Deniz kumları aktif silis içermekte ve alkali reaksiyona yol açarak betonun çatlamasına sebebiyet vermektedir. Bu da su içerisindeki tuzun etkisi ile korozyona neden olmaktadır (Robert, 1968).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri