Sitoplazmada başlayıp mitokondride son bulur. Üretilen ATP en fazla bu solunum şeklinde gerçekleşmektedir. Net olarak 38 ATP elde edilir. Sürüngen, tek hücreli, solucan gibi canlılar vücut yüzeyleri sayesinde ortamdaki oksijeni alabilirler.
Krebs çemberine 6 mol su girdiğine göre, o halde aerobik solunum sonucu ortaya çıkan su 6 moleküldür. Aerobik solunum sonucu glikozun su ve CO2'e tam yükseltgenmesi ile net olarak 38 ATP kazanılmaktadır. Bu enerjiye “oksidatif enerji” denmektedir. Bu enerji sabit olmayan bir enerjidir.
ATP sayısındaki bu farklılık, sitoplazmada glikolizle oluşturulan NADH moleküllerinin değişik dokularda ETS'ye farklı mekanizmalarla katılmalarından kaynaklanmaktadır. Örneğin iskelet kası ve beyin hücrelerinde 30; karaciğer, böbrek ve kalp hücrelerinde 32 ATP üretilir.
✔Oksijenli solunumda bir tane glikoz için net 30-32 ATP üretilir. Bu farklılık glikoliz evresinde üretilen NADH2 moleküllerinin farklı hücrelerde ETS ye farklı yerlerden katılmasından kaynaklanır. Örnek: iskelet kası ve beyin hücrelerinde 30 ATP, karaciğer böbrek ve kalp hücrelerinde 32 ATP üretilir.
Toplamda Glikolizden 2 ATP (net), Krebs'ten 2 ATP, ETS'den 34 ATP üretilir. 1 FADH2'den 2 ATP oluşur. Oksijenli ortamda, ökaryot hücrelerin mitokondrilerinde prokaryot hücrelerin sitoplazmasında gerçekleşir.
İlgili 39 soru bulundu
ATP çeşitli yollarla sentezlenebilir. Aerobik solunum yapan canlılarda ATP sentezi; oksijen varlığında ökaryot hücrelerde mitokondride, prokaryot hücrelerde ise mezozomda oksidatif fosforilasyon yoluyla gerçekleşir. Anaerobik solunum (oksijensiz solunum) yapan canlılarda ise ATP sentezi fermantasyon yoluyla olur.
Aerobik (oksijenli) sistem → hücrede yeterli oksijen olması durumunda enerji üretiminde ilk başvurulan sistemdir. Bu sistemde ATP, mitokondri içinde üretilir. Anaerobik(oksjensiz) glikoliz sistem ile kreatin fosfat sistemler → hücrede yeterli oksijenin bulunmadığı durumlarda devreye girerler.
✔ Laktik asit fermantasyonunda CO2 çıkışı görülmez. Bu nedenle oluşan laktik asit geri dönüşüm reaksiyonları ile pirüvat haline hatta glikoz halline getirilebilir. ✔ 1 tane glikozdan 2 tane laktik asit ve net 2 ATP üretilir.
Kısacası glikolizde substrat düzeyinde fosforilasyonla 4 ATP (Adenozin tri fosfat) üretilir. Ve 2ATP harcandığı için net kazanç 2 ATP (Adenozin tri fosfat)'dir.
Anaerobik solunum veya oksijensiz solunum, oksijen (O2) yerine ETS elemanlarının kullanılıp oksidasyon (yükseltgenme) sonucu ATP elde edilmesidir. Aerobik solunum (Oksijenli solunum) ile temel farkı, oksijen kullanılmamasıdır.
ATP'nin yapısında, iki organik molekül ve birbirine zincirlenmiş üç fosfat bulunur. Organik moleküllerden biri azot içeren adenin; diğeri 5 karbonlu riboz şekerdir. ATP molekülünde bulunan enerjinin büyük bölümü fosfatlar arasında bulunur.
Enerji, kaslarda hazır olarak bulunan ATP' den elde edilir. Tükenen ATP'yi, CP bir fosfatını vererek yeniler. Hücrede fazla ATP sentezlenince bunun büyük kısmı CP'ye dönüştürülerek depolanır.
· Fermantasyonda ETS yoktur, oksijenli ve oksijensiz solunumda ise ETS vardır.
Fakat kasta bunun % 38 si 263 kcal si (38 mol) ATP sentezi için kullanılır.
Oksijen olmayan ortamda gerçekleşir. Net 2 ATP ortaya çıkmaktadır. Bakteriler ve bazı mantar türlerinde oksijensiz solunum görülmektedir. Bakterilerin bu özelliği sayesinde şarap üretimi yapılabilmektedir.
Oksijenli solunumda ise glikoz su ve karbondioksite kadar parçalanır. ETS enzimleri kullanılır. Bu nedenle daha fazla enerji elde edilir.
Glikoz molekülünün 3-karbonlu pirüvik asit molekülüne yıkılması işlemine glikoliz denir (Şekil 5-2). Glikoliz ile meydana gelen her bir pirüvik asit molekülüne karşılık, iki ATP oluşturulur. Bir glikoz molekülü parçalandığında iki pirüvik asit molekülü meydana gelir, her glikoz molekülünden toplam dört ATP oluşturulur.
Glikoliz sonunda 1 mol glukozdan; Net 2 ATP 2 NADH2 x 3 = 6 ATP 8 ATP net kazanç 2 molekül pirüvik asit oluşur. oluşur.
Glikolizin hazırlık evresinde, iki molekül ATP harcanır ve heksoz zinciri iki trioz fosfata bölünür. Glikolizin sonlanma evresi, glukoz molekülündeki kimyasal enerjinin bir kısmının ATP ve NADH şeklinde korunmasını sağlayan enerji tasarruflu fosforillenme basamaklarını kapsar.
Fermantasyon anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda, glikoliz yoluyla ATP üretimini sağlayan önemli bir biyokimyasal süreçtir.
Ama bilmeniz gereken en önemli şey, hücresel solunumun glukozu alıp enerji paketleri şeklinde 38 tane ATP oluşturduğudur. 38'den daha az olması da mümkündür ATP sayısının, çünkü bir kısmı ısı için harcanır. 38 ATP üç aşamada oluşur.
Yoğurt Teknolojisi
Yoğurt, sütün Streptococcus termophilus ve Lactobacsillus delbrueckii subsp. bulgaricus bakterilerinin laktik asit fermantasyonu ile meydana gelen koagüle bir süt ürünüdür.
ATP'nin vücutta sürekli olarak depolanamama sebebiyse, hem ATP'nin aktif bir molekül olması nedeniyle uzun süre depolanmaya uygun olmayışı, hem de vücutta sürekli olarak enerjiye ihtiyaç olması nedeniyle ATP'nin sürekli bir döngü içerisinde oluşudur.
❖ATP vücutta bulunan tüm kas doku hücrelerinde depolanır ve gerekli durumlarda kimyasal olarak parçalanmasıyla depolanmış enerjinin açığa çıkması sağlanır.
Her iki reaksiyon da bir molekülden diğerine enerji transferi ile birleştirilir. Bir hücrede, ATP rezervleri çok düşüktür ve ATP sürekli olarak tüketilir. Bu nedenle kullanıldığı kadar hızlı bir şekilde yeniden oluşturulması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri