Kap ısıtıldığında su buharı kabın içindeki basıncı artırır. Basınç arttıkça suyun kaynama noktası da artar. Normalde 100°C'de kaynayan sıvı, 130°C civarına yükselir. Bu yüzden de düdüklü tenceredeki yemekler çok daha hızlı bir şekilde pişer.
Basınçtan dolayı suyun kaynama sıcaklığı artar.Suyun kaynama sıcaklığı arttığında düdüklü tencere içinde pişen sulu bir yemeğin sıcaklığı 100 derece üstüne çıkacağı için yemek daha çabuk istediğiniz sıcaklığa ulaşır.Bu nedenle düdüklü tencere kullanılır.
Düdüklü Tencere İle Normal Tencere Arasındaki Fark
Hava almayan ortamda yoğun su buharı oluşur ve yemek çok daha çabuk pişer. Normal tencerelerde ise su, 100 derecede kaynar ve yemekler normal zamanında pişer.
Düdüklü tencerenin çalışma prensibi temelde içerisindeki buhar basıncını arttırmak suretiyle yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükseltmek üzerine kuruludur. Tencere kilitlerle tamamen kapalı olduğu için oluşan buhar dışarı çıkamaz. Böylece, tencere içi sıcaklığı 125 dereceye kadar yükselebilir.
Normal bir tencerede yaklaşık 1 saatte pişirdiğiniz yemeği düdüklü tencere ile ortalama 15-20 dakikada pişirebilirsiniz. Ayrıca pişirme süresince kapak kapalı kaldığından yemek kokusu etrafa yayılmaz.
İlgili 33 soru bulundu
Taze fasulye düdüklüde kaç dakikada pişer sorusunu soran kullanıcılar, bu konuda internette araştırma yapmıştır. Taze fasulyeyi düdüklüye yerleştirdikten ve malzemeleri içerisine koyduktan sonra yemeğin kaynaması beklenir. Yemek kaynamaya başlayınca tencerenin düdüğü indirilir ve kısık ateşte 15-20 dakika pişirilir.
Düdüklü tencerede yemekleri asla susuz pişirmeyin
Çünkü düdüklü tencerede kapağını açıp yemeği kontrol etme şansınız yok. Suyu fazla olan yemeği kurtarabilirsiniz ancak suyunu az koyarsanız dibinin tutma olasılığının yüksek olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca susuz yemekler tencerenin çatlamasına da yol açabilir.
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, “Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor” diye konuştu.
İstediğiniz sürede pişen yemeğinizi düdüklü tencereden almak için ocağın altını kapatın. Kapağı açmak için sakın acele etmeyin; çünkü tencere içinde hala hava var ve fokur fokur yemek kaynamakta.
Düdüklü tencerede yemek pişirirken mutlaka su ekleyin. Hiç su eklememek, tencerenin çatlamasına yol açabilir.
Düdüklü tencere aşırı şekilde doldurulmamalıdır. İçinde basınç oluşacağından buhar için boşluk gerekir. Bu sebeple içindeki maksimum çizginin üzerine çıkılmamalıdır. Düdüklü tencere içindeki gıda suyunu fazla çekerse patlar.
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, "Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor" diye konuştu.
Yeni nesil düdüklü tencereler pişirme için enerji tüketiminizi yaklaşık % 70 oranında azaltabilir. Modern bir düdüklü tencere kullanmak, enerji tasarrufu için en basit, en kolay, en uygun ve uygun maliyetli yollardan biridir.
Basınçla suyun kaynama derecesi arasındaki ilişkiden hareketle ortaya çıkmıştır. Düdüklü tencere yemekleri yüksek ısıda ve tamamen kapalı halde pişirdiğinden, yemeklerin pişme süresini en aza indiren, subap ile belirli bir kaynama noktasına ayarlanmış tenceredir.
Kısık ateşte 45 dakika pişirelim.
Büyük dana et için; 30 dakika, Küçük kuşbaşı et için; 15 dakika, Kıyma için; 10 dakika, Dana biftek et için; 10 dakika kadar pişirebilirsiniz.
Su kaynadığında, içinde biriken buharı serbest bırakır. Buhar arttıkça sıcaklık ve basınç da artar. Basınç altındaki yüksek sıcaklıktaki buhar, düdüklü tencereden aniden salındığında bir patlama meydana gelir.
“Düdüklüye sıcak su konur mu?” sorusunun cevabı da evet olmaktadır.
Bir gün önceden kuru fasulyeyi ıslattıysanız kuru fasulyenin düdüklü tencerede pişme süresi için 25-30 dakika yeterli olacaktır. Kuru fasulye önceden ıslanmadı ise bu pişme süresi 1 saati bulabilir. Kuru fasulye genellikle etli yapılır. Et, soğan, yağ ve salçanın önceden düdüklü tencerede kavrulması gerekir.
Çelik, granit ve döküm tencerelerin kullanım alanına göre sağlıklı olduğunu bilmenizde fayda var.
Suyun kaynama noktası ne kadar yüksek olursa besin maddesi o kadar fazla ısıya maruz kalacaktır. Bu da daha hızlı pişme anlamına gelir. İşte düdüklü tencerenin mahareti burada gizlidir. Düdüklü tencerenin iç basıncı normal hava basıncından daha yüksek bir seviyeye çıkar.
Düdüklü tencere kullanırken bunlara dikkat etmezseniz patlayabilir! Düdüklü tencereyi asla ağzına kadar doldurmamalısınız - Bu durum buharın dışarı çıkmasını ve içinde sıkışmasına neden olabilir. Bu yüzden mutlaka tencerede en az 1/3 oranında boş bir alan kalmasına dikkat edin.
4) Düdüklü Tencerede 25 Dakika Haşlayın
Nohut düdüklüde kaç dakikada pişer diyecek olursanız 25 dakika pişirme sonunda nohutlar yemekleriniz için hazır hale gelecek. Düdüklüde haşlanan nohut ile birbirinden lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz.
Mercimeklerinizi güzelce yıkayın. Düdüklü tencerenize salça, mercimek ve yağı alın. Biraz kavurun. Çorba kaynamaya başlayınca altını kısıp 10-15 dakika daha pişirin.
Eğer kuru fasulyelerinizi bir gece önceden ıslattıysanız ve etli bir şekilde pişirmek istiyorsanız, 25-30 dakikada kuru fasulyeleriniz afiyetle yenmeye hazır oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri