3D Güvenlik sistemi, online ödeme sistemlerinin kullanabildiği ve tüketicilerin satınalma sırasında ek bir güvenlik adımı sayesinde bu ödemeyi bankalarına onaylattıkları ve dolayısıyla olası dolandırıcılıkların önüne geçebildiği bir sistemdir.
Cep telefonuna gelen şifre kart sahibi tarafından ödeme ekranına girildiğinde kartın sahibinin kimliği doğrulanmakla beraber, alışveriş onayı da gerçekleşir. Doğrulama banka tarafında da tamamlandığında ödeme süreci sonlanır ve işlemin başarıyla gerçekleştiğine dair kart sahibine SMS / e-posta gelir.
Cep telefonuna gelen kod 3D Secure işlem ekranında istenen alana girilip onay verilmediği taktirde ödeme gerçekleşmez. Yani kart sahibi dışında kimse ilgili ödemeyi gerçekleştiremez.
3D Secure olmayan siteler üzerinden banka kartı veya kredi kartları ile yapılacak ödemelerde güvenlik diğer ödeme güvenliği araçları ve altyapıları ile sağlanmamışsa ciddi güvenlik açıkları ortaya çıkacaktır. Çevrimiçi ödeme sistemlerinin güvenli hale getirilmesini sağlayan sistem basit bir çalışma mantığına sahiptir.
3D Secure şifresi, kredi kartı sağlayıcısı banka aracılığıyla tanımlanır. Bu işlemi doğrudan bankanızın web sitesi üzerinden ya da yaptığınız alışverişlerin ödemesini tamamlamadan hemen önce açılan, bankanıza ait ekrandaki şifre alma bağlantısına tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
3D Secure nasıl çalışır? Bir hizmet ya da ürün satın alırken karşımıza kart bilgilerini gireceğimiz bir ekran çıkar. Bilgilerimizi doğruladıktan sonra ödeme esnasında 3D Secure ekranına yönlendiriliriz. Burada kart sahibinin cep telefonuna SMS yoluyla banka tarafından OTP(tek kullanımlık bir şifre) gönderilir.
Karşınıza sayısal hata kodları ya da “3D doğrulama işlemi sağlanamadı” gibi açıklamasız hata mesajları geliyorsa ilk olarak kartın kullanım izinlerini ve limitlerini kontrol etmeniz gerekir. Herhangi bir sorun görünmüyorsa bankanızla iletişime geçmelisiniz.
3D Secure şifrem gelmiyor; ne yapmalıyım? 3D Secure şifre, kullanmak istediğiniz kredi kartına ait bankanızda kayıtlı telefon numaranıza, bankanız tarafından gönderilmektedir. Bankada kayıtlı telefon numaranızı kontrol etmek ve detaylı bilgi almak için bankanız ile iletişime geçebilirsiniz.
Kart sahibinin cep telefonuna banka tarafından tek kullanımlık bir şifre gönderilir. "Kişisel Güvence Mesajı" adı verilen mesajdaki şifre, 3D Secure ekrandaki şifre kısmına yazılır ve banka tarafından onaylandıktan sonra alışveriş tamamlanabilir.
Evet, 3D Secure kullanmadan online alışveriş yapılabilir. Ancak online satın alma işlemlerinizin güvenliği konusunda endişeleriniz varsa, 3D güvenli ödeme sistemi kullanarak ödemelerinizi garanti altına almanız daha mantıklı bir seçim olacaktır.
SMS de ödeme onay adımında gireceği şifre paylaşılır, şifre girildikten sonra banka tarafından şifre doğrulanır ve alışveriş işlemi tamamlanır. İnternetten yapılan alışverişlerde müşteri tercihine göre 150 TL altı işlemler 3D olmadan şifresiz gerçekleşebilir.
Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde bir zorunluluk olmamakla birlikte banka kartları ile internetten alışverişte 3D Secure bir zorunluluktur. Yani bu, banka kartı ile ödeme kabul etmek isteyen e-ticaret sitelerinin 3D Secure entegrasyonuna mutlaka sahip olmaları gerektiği anlamına geliyor.
3D Secure ödeme, alışverişinizin satın alım aşamasında bilgilerinizi doğruladıktan sonra karşınıza bir ekran çıkar. Bu ekranda sizden şifre istenmektedir. Şifreniz telefonunuza banka yoluyla SMS (kısa mesaj) şeklinde gönderilir. Bu şifre tek kullanımlık bir şifredir.
3D Secure ne demek sorusuna yanıt olarak “İnternetten ürün ya da hizmet satın alırken internet sitesini yöneten işletmeyi, kart sahibini ve bankayı güvence altına alan üç boyutlu bir protokoldür.” verilebilir. Bu süreçte işletme, banka ve kullanıcıya ait kişisel veri ya da kart şifreleri anahtarlar ile doğrulanıyor.
Kart bilgileriniz kayıtlı değilse ödeme aşamasında kart bilgilerinizi girmeniz gerekir. Kart bilgileriniz kart üzerindeki isim, kart numarası ve CVV kodundan oluşmaktadır. Trendyol 3D Secure ödeme işlemi gerçekleştirdiğinizde telefonunuza gelen onay koduyla alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.
“İnternette Güvenli Alışveriş” sırasında cep telefonunuza iletilen tek kullanımlık SMS şifrenizi 3 kez yanlış girmeniz durumunda, sizin dışınızdaki kişi ya da kişiler tarafından kullanılma ihtimaline karşı kartınız otomatik olarak bir saat süreyle kilitlenecektir.
Kart özelinde internetten alışveriş yetkisini açmak için YETKI yazıp bir boşluk bırakarak yetkisini açmak istediğiniz kartınızın son 4 hanesini 4944'e ücretsiz gönderebilirsiniz.
Bilet alımı sırasında 3D güvenlik şifreniz gelmediyse, kartınız 3D güvenlik sistemine açık olmayabilir. Bu durumda bankanızla görüşerek kartınızı güvenli ödeme sistemine açtırmanız gerekir. Kullanmış olduğunuz kartınıza ait bankada bulunan cep telefonu numaranız güncel olmayabilir.
3D Secure Hatası Nedir? 3D Secure hataları, kullanıcıların online ödeme işlemlerinin başarısız olmasıdır. Bu hatalar, farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Örneğin, kredi kartı sahibinin doğrulanamaması veya doğrulama işleminin tamamlanamaması nedeniyle oluşabilir.
Yukarıda belirtildiği şekilde hata almanız durumunda, kartınızı çıkaran banka ile görüşerek 3D özelliğini aktif etmeniz gerekmektedir. 3D özelliğini her işlem için değil sadece bir kez aktif etmeniz yeterli olmaktadır. Sonraki tüm online ödemelerinizde sorunsuz olarak işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
İşlem öncesi Juzdan bildirim izinlerinizin açık olduğunu kontrol etmeyi unutmayın. Bildirim size ulaşmazsa Ödeme İşlemlerim > 3D Secure – Mobil Onaylar adımından bekleyen işleminize onay verebilirsiniz. 3D Secure ile ödeme yapabilmek için önce telefonunuza Juzdan'ı yüklemelisiniz.
İnternet üzerinden banka veya bireysel kredi kartı ile yapılan işlemlerde, 3D Secure ile ödeme seçerek cep telefonunuza ulaşan SMS doğrulama şifresiyle daha güvenli bir şekilde işlemlerinizi sonuçlandırabilirsiniz.
Arcot Systems (şimdiki adı CA Technologies) tarafından geliştirilip, ilk kez Visa tarafından Internet'ten yapılan ödemelerin güvenliğini arttırmak amacıyla Verified by Visa adıyla kullanımına başlandı .
Tarayıcının adres çubuğu kontrol edilmelidir. Alışveriş sitelerinde ödeme sayfasında mutlaka “https” etiketi ve kilit işareti bulunmalıdır. Fiyat bilgisi diğer sitelerle karşılaştırılmalıdır. Sitede kullanılan Türkçe'nin düzgün olup olmadığına bakılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri