- 3D gözlükler genel kullanım, güneş gözlüğü veya koruyucu gözlük vb. gibi amaçlar için kullanmayın. - 3D işlevini veya 3D gözlükleri hareket halindeyken kullanmayın. Takılıp düşebilir ve yaralanabilirsiniz.
Güneş tutulmasını izlemek için 3D denilen üç boyutlu gözlüklerin yeterli olmadığını belirten uzmanlar, bu gözlüklerle güneş ışıklarına uzun süre maruz kalmanın gözde kalıcı hasar bırakabileceğini belirterek tutulmayı izlemenin en sağlıklı yolunun tutulma gözlükleri olduğunu belirtiyor.
Takip için koruyucu gözlük, basit bir projeksiyon cihazı veya bir karton bile yeterli olabilir. Ancak koruyucu gözlüğünüz olsa bile Güneş tutulmasını asla dürbünle izlemeyin. Çünkü gözleriniz yeterli şekilde korunmaz.
Delikli kartonu omuzunuzun hizasında sabit tutup ekran kartonunu delikli kartona paralel olacak şekilde uzaklaştırıp yakınlaştırarak kendinize en ideal görüntünün yerini bulabilirsiniz (Dikkat! Göz emniyeti açısından, karton üzerine açılmış delikten doğrudan Güneş'e kesinlikle bakmayınız).
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günlük yaşamda farklı deneyimler yaşatan 3D gözlük teknolojisi, 2 boyutlu bir ekranda 3 boyutlu bir görsel derinlik yaratmayı amaçlar. Fonksiyonel özellikleri ile eğlence sektöründe yerini alan tasarımlar; iş, medikal ve askeri alanda da kullanılır.
İlgili 17 soru bulundu
Sinemada daha çarpıcı görüntü kalitesi izlemek adına 3D, IMAX ya da 4DX teknolojilerine sahip sinema salonlarını tercih ediyoruz. Bugüne kadar gözlükle 3D sinema deneyimini yaşadığımız teknoloji, artık gözlüksüz de yaşanabilecek.
Özellikle de sanal gerçekliğin son zamanlarda yeniden dirilmesinden sonra. Bu nedenle son zamanlarda sıklıkla bir soru dile getirilir oldu: “3 boyutlu filmleri, bilgisayarımda izleyebilir miyim?” Kısaca cevaplamak gerekirse, hayır. Maalesef izleyemezsiniz.
Şurada Paylaş! Tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet verir. Güneşin ultraviyole ışınları, bu bölgelerde kısa sürelerde su toplanmasına neden olur. Çok uzun süre bakılması ciddi derecede görme kayıplarını meydana getirebilir.
Özel üretilmiş tutulma gözlükleri de iyi bir seçimdir. Teleskop ile gözlem için açıklığın önüne yerleştirilen özel kaplanmış cam veya alüminyum tabaka şeklindeki Mylar Güneş filtreleri kullanılmalıdır.
Güneş gözlemlemede dürbün, teleskop gibi araçlara takılan Güneş filtreleri bulunmaktadır. Bu filtreler sayesinde güvenli gözlem yapılabilmektedir.
Eğer filtrenin çeşitli yerlerinden nokta şeklinde daha parlak ışık geçiyorsa kaplaması zarar görmüş demektir. Böylesi filtreleri kesinlikle Güneş'i gözlemek için kullanmayın.
Tutulmadan birkaç gün önce seçtiğiniz yerden Güneş'i açıkça gördüğünüzden emin olun. En önemlisi gözlerinizi koruyacak gereçleri yanınızda bulundurun. Ayrıca kamera ve akıllı telefonlarınızın lenslerini korumayı unutmayın. Uzmanlar, güneş tutulmasının çıplak gözle izlenmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.
Güneş tutulmasını en güvenli izlenme yöntemi, projeksiyondur. Bu yöntem, Güneş görüntüsünün, dürbün, teleskop ya da dip kısmında yaklaşık 1 mm çapında bir delik açılmış bir karton kutu kullanılarak beyaz bir kağıda düşürülmesi ile gerçekleştirilebilir. Güneş'in bu şekilde yansıtılmış görüntüsü güvenle izlenebilir.
Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir.
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Arıcı, 3D gözlüklerin göz rahatsızlığı bulunan bazı kişilerde, göz yorgunluğu, baş ağrısı ve çift görmeye yol açabildiğini söyledi.
Aktif 3D Gözlük'ü ilk kez kullanırken, gözlüğü TV'den en fazla 50 cm uzakta tutun, TV'yi açın, sonra gözlükteki (Güç) düğmesine/göstergesine basın ve 2 saniye kadar basılı tutun. Aktif 3D Gözlük açılır ve kayıt başlar ( (Güç) düğmesi/göstergesi yeşil ve sarı yanıp söner).
Bütün renkli filmler, gümüş içermeyen siyah-beyaz filmler, üzerinde görüntü olan negatifler, buzlu camlar, güneş gözlükleri, fotografik nötral ve polarize filtreler güvenli değillerdir. Bunların çoğu termal retinal yanığa neden olabilen görünmez kırmızı ötesi ışınımı geçirir.
Güneşe korunmasız gözlerle bakmak, aşırı ultraviyole ışığın retinaya taşması ve göze zarar vermesi durumunda ortaya çıkan güneş retinopatisine neden olabilir. Belli bir ISO 12312-2 uluslararası standardı olan sertifikasyon bilgileri yazan gözlükleri alın. Kendi ev yapımı filtrelerinizi kullanmayın.
Güneş tutulurken, din büyükleri Küsuf namazı kılınmasını tavsiye ediyor. Diyanet Haber'de yer alan habere göre, Allah Resûlü küsûf namazını kıldırırken kıyam, rükû ve secdelerde o kadar uzun kaldı ki, namaz bittiğinde güneş tutulması da sona ermişti.
2023 GÜNEŞ TUTULMASI TARİHLERİ
2023 yılı güneş tutulması ilk olarak 20 Nisan 2023'te gerçekleşti. İkinci Güneş tutulması ise 14 Ekim 2023'te yaşanacak.
Güneş tutulmasının, çıplak gözle, kamera, dürbün veya teleskop gibi herhangi bir optik cihaz, isli cam, disketiçi, CD ve yanmış film gibi malzemelerle izlenmemesi gerekiyor.
Astigmat Dereceleri
0.25 - 0.50 derece astigmat bozukluklarda gözlük kullanmaya gerek olmaz. Astigmat belirtileri çok hafif olur. 1.50 – 1.75 dereceden yüksek astigmat bozukluklarda mutlaka gözlük kullanmak gerekir .
3D filmler için gözlüğümü nereden teslim alacağım? 3D filmler için gözlüğünü büfeden satın alabilirsin. Eğer gözlüğün varsa yanında getirebilirsin. IMAX 3D filmler için gözlük bedeli bilet fiyatına dahil değildir.
Cinema 3D teknolojisi ise birden çok katmanı tek çerçevede birleştirerek ayna ve lens yardımıyla üç boyutlu görüntü algısı yaratıyor. Böylelikle gözlük takmanıza gerek kalmadan filmi üç boyutlu şekilde izleyebiliyorsunuz.
Pasif 3D'yi daha çekilebilir hale getiriyor
Pasif 3D, aktife göre daha rahat bir izleme deneyimi sunsa da ışığın bölünmesi nedeniyle çözünürlüğü olumsuz etkiliyor. Ancak 4K TV'lerin çözünürlüğü full HD'den dört kat fazla olduğundan 3D filmler yeterince net kalacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri