Olmaz, laptopa takılı kalmasın yeterli.
Çoklu Prize Çoklu Priz Takmak
Bunu yapmak sizin için imkansız gibi geliyorsa yangın riskinin olduğunu bilmeli ve bu şekilde çoğaltma yapmamalısınız. Benzer şekilde kalitesiz ürünleri birbirine bağlamak ya da gücü düşük prize gücü yüksek başka bir üçlü priz takmak vb. durumlar da risk unsurudur.
Prizlerde gelebilecek aşırı ısınmalar kolayca yangına sebebiyet vermektedir. Çoklu prizlerin üzerinde maks. kaç watt a kadar kullanılabileceği yazmaktadır.
Elektrik kontaklarından kaynaklanan yangınların en büyük sebebi aşırı ısınmadır. İletkenler, kaldırabilecekleri seviyenin üzerinde voltaj akımına maruz kaldıklarında ısınmaya başlarlar. Bu ısınma, kablonun etrafındaki plastiğin erimesine sebep olur ve en nihayetinde “elektrik kontağı” olarak bilinen arıza gerçekleşir.
Üçlü priz, elektrik enerjisinin birden fazla cihaza aynı anda iletilmesini sağlayan kullanışlı bir elektrik bağlantı cihazıdır. Genellikle evlerimizde, ofislerimizde veya endüstriyel alanlarda elektrikli cihazların birden fazlasını çalıştırmak için kullanılır.
İlgili 19 soru bulundu
Üçlü priz, gelen elektrik bağlantısını üç farklı kullanıma imkan verecek şekilde ayırmaya ve çoğaltmaya yarayan priz çeşitidir.
Türkiye'de de sıklıkla kullanılan üçlü priz tarzı aygıtlar takılı kaldıkları takdirde enerji kullanmazlar, dolayısıyla boş prizler elektrik harcamaz.
Elektrik cihazları ya da tesisatlarında oluşan kaçak ve benzeri durumlardan meydana gelen yangınların söndürülmesi için karbondioksit söndürücüler kullanılmalıdır. Mutlaka su kullanılmaması gereken bu yangınlarda çarpılma riski de oldukça yüksektir.
Yanma olayının meydana gelebilmesi için üç unsurun bir arada olması gereklidir. Bu unsurlar, yanıcı madde, ısı ve oksijendir. Bu şartlardan her hangi birinin olmaması veya yeterli miktarda bulunmaması halinde yanma olayı gerçekleşmez.
Kendiniz uğraşmayın, tehlikelidir, elektrikçi çağırın, bu saatte açıktır. Alacağı 20 lira. Prizin içindeki tel kısa devre sonucu kopmuştur. Kendiniz uğraşmayın, tehlikelidir, elektrikçi çağırın, bu saatte açıktır.
Oldukça hassas olan bu ürünler, yanlış kullanımda kişilere zarar verebilmektedir. Prizde şarj aleti bırakmak yangın sebebi bile olabilir. Bu noktada eğer bir bataryalı cihazı sürekli prizde kullanırsanız yangın gibi büyük risklerle yüz yüze olabilirsiniz.
Prizden duman geldiyse ve sigorta atmadıysa, ya tesisat şalterlerden geçmiyor ya da kısa devre olmadı. Kısa devre olmadıysa, fiş-priz arasında bir temassızlık vardır ve ark yaptığı için duman çıkmıştır.
Aldığınız uzatma kaliteli ise sorun olmaz. Kablo uzadıkça amper düşer ve ısı artar. Kablo sağlamsa ve çok enerji harcayan cihaz takmıyorsanız sorun olmaz.
Çoklu priz ve uzatma kablosu kullanmayınız. Hasarlı, yırtılmış veya eskimiş kablolu fişi prize sokmayınız. Asla kabloyu çekmeyiniz, bük- meyiniz veya hasar vermeyiniz.
Prizlerin kullanma amacı ve güçleri belirtilecek, kullanma amacı belli olmayan priz güçleri bir fazlı priz için en az 300 watt, üç fazlı priz için en az 600 watt kabul edilecektir. Priz linyelerine en çok yedi priz bağlanabilecek, ancak priz güçleri toplamı 2000 VA.'yı geçemeyecektir.
Yangın ilk beş dakikada geometrik bir hızla gelişir.Başlangıcında bir bardak su ile söndürülebilecek bir katı madde yangını, ikinci dakikada bir kova su ile,üçüncü dakikada ise bir fıçı su ile ancak söndürülebilir. Yanıcı sıvılarda bu hız çok daha yüksek, yanıcı gazlarda ise ışık hızına yakındır.
Yangın çıkışları açık tutulmalı, acil ışıklandırma sistemleri kurulmalıdır, Gereksiz yangın yükü kaldırılmalıdır, Korunma sistemi ve tahliye planı kontrol edilmeli ve güncellenmelidir. Her türlü işyerinde yangın söndürme tüpü bulundurulmalı, düzenli bakımları yaptırılmalı ve nasıl kullanılacağı öğrenilmelidir.
İçinden sıvı veya gaz geçişi olan hortum ve tesisatlarda veya iletken olmayan maddelerin sürtünmesi sonucu oluşan statik elektrikten kaynaklı ark sonucu yanma ve yangın oluşabilir.
Elektrik yangınlarının tamamında sıkça duyduğumuz elektrik kontağı, aşırı yüklenme, aşırı gerilim, kalitesiz malzeme başta olmak üzere sistemin aşırı ısınması veya kısa devre durumudur. Kısa devre durumunda da oluşan fazla enerji ısıya dönüşmekte ve oluşan kıvılcım yangına sebebiyet vermektedir.
Dava konusu elektrik hattının kontrol ve bakım görevi aboneye ait olsa bile, genel iletim şebekesinden elektrik verilen bu hattın güvenliğinin sürekli denetimi davalı TEDAŞ'ın sorumluluğundadır.
Düzgün yapılmamış topraklama sonucu oluşabilecek bir elektrik arkı, ortamda uygun oranda yanıcı - parlayıcı madde buharı ya da patlayıcı gaz var ise patlamaya ve yangına neden olacaktır.
Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
Bazı priz türleri daha yaygındır ve pek çok bölgede kullanılır. Avrupa'da prizler genellikle C tipidir, ABD'de ise genelde A tipi prizler vardır.
FİŞE TAKILI CİHAZLAR KAPALIYKEN NEDEN ELEKTRİK HARCAR? Evinizde fişe takılı ve kapalı bekleyen elektronik ürünler, küçük mutfak aletleri, televizyon gibi eğlence araçları sizin kapalı sandığınız hallerde hatırı sayılır miktarda elektrik tüketiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri