Sert (sıkı) kemik doku: Kemiklerin dış kısmında bulunan sert tabakadır. İçinde kan damarları ve sinirlerin bulunduğu boyuna uzanan havers kanallarına sahiptir.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir.
Halk arasında kireçlenme olarak da bilinen osteoartrit, eklem kıkırdağının zamanla aşınması sonucu gelişir. Eklem kıkırdağının hasar görmesi ve aşınması ile birlikte hareket eden kemikler birbirine sürtünmeye başlayabilir. Osteoartrit eklem sertliğine, ağrıya ve ödeme neden olabilir.
Sert kemik fazla miktarda kemik matriksinden oluşmuştur. organik hem de inorganik maddeler bulunur. İnorganik maddeler mineral tuzları halinde kemik matriksinde birikirler. Matriks üzerinde kemik hücrelerinin (osteositler) yer aldığı lakün denilen boşluklar vardır.
Sert(Sıkı)Kemik Doku :
Uzun kemiklerin gövdesinde ,kısa kemiklerin dış yüzeyinde bulunur.
İlgili 15 soru bulundu
Sert (sıkı) kemik doku: Kemiklerin dış kısmında bulunan sert tabakadır. İçinde kan damarları ve sinirlerin bulunduğu boyuna uzanan havers kanallarına sahiptir. Havers kanallarını birbirine bağlayan enine kanallara ise volkman kanalları adı verilir.
Bir kadın ömrü boyunca dünyaya 35 çocuk getirme kapasitesine sahip. Çene kemiği, vücuttaki en sert kemik yapısını oluşturuyor.
Kemikler kıkırdak dokunun sertleşmesi ile oluşmuş yapılardır. Anne karnında kıkırdak doku kalsiyum biriktirmek suretiyle zaman içerisinde kemikleri oluşturur.
Süngerimsi kemik doku, sert kemik dokusuna göre biraz daha yumuşak bir yapıya sahiptir.
Osteomalazi olarak da bilinen kemik yumuşaması, sıklıkla D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kemik yumuşaması, adından da anlaşılacağı üzere, kemik dokusunun bozulması ve deformasyonu olarak tanımlanabilir. Hemen hemen her yaştan insanda görülebilen bu hastalık, sıklıkla yaşlılarda ortaya çıkar.
Kalsiyum ihtiyacı süt ve süt ürünlerinden, koyu yeşil yapraklı sebzelerden, baklagiller ve kuru yemişlerden, özellikle bademden sağlanabilir. Kemik yapısında proteinler de önemlidir. Çünkü kemiğin esnekliğini ve kalsiyum kristallerinin bir arada durmasını sağlar.
Kemiğin yeniden yapılanması aylarca sürer
Yeni oluşan yumuşak kallus dokusu 6-12 hafta aralığında sertleşerek, yük taşıyabilir duruma gelen sert kallusa dönüşür.
Kemiği sirke dolu kap içine koyarak iki üç gün bekletiniz. SONUÇ:Kemiği sirkeli sudan çıkarıp eğdiğimizde kemiğin kalsiyum minerallerini kaybetmiş olarak eğildiğini görüyoruz.
Günde 2 su bardağı süt ve süt ürünü tüketin. Çocukluk çağından başlayarak özellikle kadınlarda yeterli kalsiyum alımı çok önemlidir. Kalsiyum kemiklerin en önemli yapı taşıdır. Kalsiyum alımı için günde en az iki su bardağı kadar süt ve süt ürünü tüketilmesi gerekir.
Uyluk kemiği ayakta durma ve hareket etme kabiliyetinin önemli bir parçasıdır. Uyluk kemiğini çevreleyen oldukça geniş bir kas dokusu bulunmaktadır. Vücudun en sağlam kemiklerinden biridir ve iskelet sisteminin en uzun kemiği olarak tanımlanmaktadır.
Aslında bakarsanız ortalama bir kemik ile aynı güçteki çeliğe sahip olmak için, kemiğin 4-5 katı kadar çelik kullanmanız gerekmektedir. 16 santimetreküplük bir kemik kütlesi, 8620 kilogramlık yükü taşıyabilecek kadar güçlüdür. Bu nedenle kemiğin betondan 4 kata kadar sağlam olduğu söylenmektedir.
Kemik iliğinin en önemli görevi; kan hücrelerini üretmek ve dolaşıma sokmaktır. Kemik iliğinde bulunan kök hücreler (stem cell) kan yapımında aktif görev alır. Bunlar vücudun ihtiyacına göre kırmızı kan hücrelerini (alyuvarlar), beyaz kan hücrelerini (akyuvarlar) ve kan pulcuklarını üretir.
-Sert (Kortikal, Kompakt, Sıkı) Kemik
Kemiğin sert ve pürüzsüz dış dokusudur. İskelet sisteminin %80'nini oluşturan kemik olup uzun kemiklerin gövdesinde; diğer kemiklerin ise dış yüzeyinde yer almaktadır. Kalsiyum, fosfat, kalsiyum karbonat ve magnezyum fosfatın birikmesinden dolayı sert bir yapıya sahiptir.
Kemikler, yapısal açıdan incelendiğinde üç farklı kemik türü bulunmaktadır, bunlar; kısa kemikler, yassı kemikler ve uzun kemikler olarak örneklendirilebilir.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Kıkırdak dokusu esas olarak, • Kondrosit denen hücreler, • Yarı katı bir zemin maddesi (matriks) ve • Fibrillerden meydana gelmiştir. Kemik doku hariç diğer destek dokularından daha sert bir doku olmasına rağmen belirli bir bükülebilme ve esneme özelliği vardır. Sinir, kan ve lenf damarı içermezler.
Kıkırdak veya sentripom hayvansal bir dokudur. Vücutta yarı taşıyıcı bir görev üstlenir. Kemik dokudan daha yumuşak ve esnek bir matrise sahip olan kıkırdak dokuda damar bulunmaz, kıkırdak hücreleri bu matristen [mantilizyon] yoluyla madde alış verişi yaparlar.
Kemikler canlı mıdır? Kesinlikle evet.Tonlarca yaşayan hücre onların büyümesine ve kendini onarmasına yardım eder. Vücudumuzdaki diğer hücreler gibi, kemik hücreleri de yaşamını sürdürmek için kan hücrelerine bağlıdır.
Üzengi, orta kulaktaki kulak kemikçiklerinin üçüncüsüdür. Üzengi şeklindeki kemik insan vücudundaki en küçük kemiktir.
Cevap hayır. Dişler ve kemikler benzer görünse de çok farklıdırlar. Kemiğiniz kırıldığında kendiliğinden iyileşebilir, ancak dişleriniz iyileşemez, bu nedenle dişleriniz çürürse veya çatlarsa ya da kırılırsa diş hekiminize görünmeniz büyük önem taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri