Çünkü araç sahiplerinin birden fazla araç alım ve satımı yapması artık ticari bir işlem olarak sayılıyor. Son düzenlemeler ile ticari yetkisi olmayan kişiler 1 yıl içerisinde en fazla 3 araç satışı yapabiliyor. 3'ten fazla araç alım – satımı gerçekleştirenler vergiye tabi tutuluyor.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
Yetki belgesi olmayan ve bir takvim yılı içerisinde 3'ten fazla araç satan kişilere, tebligatlar gönderilmeye başlandı. Yaptığı izahat yeterli bulunmayanlar için cezalar yolda. Sadece vergi cezası bile satıştan elde edilen karın yüzde 40'ına kadar kesilebilecek.
Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir.
Bir vatandaş satma amacı gütmeden 1 yıl içerisinde dilediği kadar otomobil satın alabilir. Ancak şu unutulmamalıdır ki; ne kadar otomobil almış olursa olsun yetki belgesi olmadan 1 yılda maksimum 3 araç satışı yapabilir. Otomobil satın alırken bu konu göz önünde bulundurulmalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel araç satışları için de 6 ay ve 6 bin km sınırı olacak. Araç sahipleri, kendi araçlarını da bu şartlara uymadığı sürece satamayacak.
I. 6 Ay 6 Bin Km Geçmedikçe Pazarlama ve Satış Kısıtlaması
İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılamasına dair düzenleme, 16/08/2022 tarihli 31025 sayılı Resmî Gazete'de (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/08/20220816-12.htm) yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yeni düzenlemeye göre sade vatandaş için bir yıl içinde 3'ten fazla araç satışı yapabilmek mümkün. Ancak bu işlemi gerçekleştirebilmek için iki belge gerekiyor. Bunlardan ilki yetki belgesi iken bir diğeri ise araç satış sertifikasıdır.
Bu yönetmeliğin 15 Ağustos 2020 tarihinde resmi gazetede yayınlanmasıyla birlikte bir yılda kaç adet otomobil alıp satabilirim sorusunun cevabı netleşti. Yeni düzenlemelere göre bir takvim yılında 3'ten fazla otomobilin satışı ticari bir faaliyet olarak değerlendirilecek.
300 bin liraya kadar ceza
Bir diğer husus ise, Bakanlığımız tarafından geçtiğimiz günlerde, 6 ay süreyle (1.1.2024 tarihine kadar) uzatılmasına karar verilen “6 ay-6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasına” aykırılık teşkil eden satışlara kısıtlama getirilmesidir.
"Bu düzenlemeye göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra bir takvim yılı içinde yetki belgesiz 3 ve üzeri ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin '6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine' aykırı satışları noterlikler nezdinde engellenmektedir.
İkinci el araçların sıfır araçtan pahalı satılması 1 Ocak 2024'e kadar yasaklandı. Düzenleme 15 Temmuz'da yürürlüğe girecek, tüm gerçek ve tüzel kişilerin gerek bireysel gerekse ticari ilanlarını kapsayacak.
Aşağıda detaylı olarak incelediğimiz şartlar oluşmuşsa ve araç ayıplıysa alıcı şu hakları satıcıdan talep edebilir: Alıcı ikinci el aracı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönebilir. Aracı alıkoyarak ayıp oranında bedelde indirim talep edebilir.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İkinci el araçlar için artık 6 ay 6000 km kuralı getirildi.
Evet beyanname verilecek. Taşıtlar da gayrimenkul gibi değerlenir. (4783 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişen madde Yürürlük; 01.01.2003 tarihinden geçerli olmak üzere 09.01.2003) Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır.
Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur.
"Bilindiği üzere, bireysel satışlarda bir yıl içinde en fazla üç araç satışına izin verilmekte olup, bunun üzerindeki satışlar ticari faaliyet kabul edildiğinden dolayı cezai müeyyide gerektirmektedir.
Verilere göre ilana koyulan bir araç 36 gün içerisinde yeni sahibini bulabiliyor.
Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
Şirket üzerine araç almak isteyen firma yetkilileri için kaç adet otomobil temin edebilecekleri merak konusudur. Bu noktada şirkete alınabilecek araç sayısı ile ilgili herhangi bir sınırlama söz konusu değildir.
Araç Satışında Para Transferi Nasıl Yapılmalı? Araç satışında parayı aktarmanın en güvenli yolu, satıcının hesabına blokeli havale yapmaktır. Çünkü satış işlemi herhangi bir nedenle gerçekleşmezse blokeli havale sayesinde alıcı taraf, parasını geri alabilir.
Sözleşmede aracı satın alacak kişi kalan kredi borcunu ödeyeceğini beyan eder ve borç bitiminden sonra aracın bu alıcının üstüne olacağı belirtilir. Noterde ipotekli araç satışı işlemlerinin ardından bankaya başvurulur. Banka onay verdiği takdirde alıcıya kredi ve ipotek aktarımı yapılır.
Son dakika haberi... Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçların 6 bin kilometre veya 6 ayı doldurmadan satışını önleyen '6 ay, 6 bin kilometre' kısıtlamasının, 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatıldığını açıkladı.
Bu düzenlemeye göre ikinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu karara göre, sıfır olarak alınan araçlar 6 ayı ve 6 bin kilometreyi doldurmadan ikinci el olarak satılamayacak. Ayrıca bu düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yürürlükte kalacak.
Bugünden itibaren ikinci el araçlar, sıfır araç fiyatının üzerinde satılamayacak. Uygulama, tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari satış ilanlarını kapsayacak. Kuralı ihlal edenlere ilan başına 300 bin liraya kadar ceza kesilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri