AYINDA BEBEKLER NE YERLER? Çeşitli durumlardan dolayı anne sütünün dışında ek gıda alan bebekler 4. aydan itibaren ilk olarak yoğurt yemeye başlamalıdır. Hafif bir gıda olması, alerji riski taşımaması gibi artıları nedeniyle henüz katı gıdayla yeni tanışan bebeğiniz için uygundur.
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir. Formül süt ile yoğurt tarifi: 90 ml su içine 4 ölçek formül süt ünü koyarak küçük bir kaseye boşaltın.
İyice yıkanıp kabukları soyulduktan sonra verilmelidirler. Başlangıç olarak en az alerji yapan elma, armut, şeftali, kayısı, nektarin, üzüm, kırmızı erik uygundur. Turunçgiller ve kivi gaz ve alerji yapabileceği için 5–6. aydan sonra başlanmalıdır. Muz ise kabızlık yapabileceği için az verilip yavaş yavaş arttırılır.
Ek gıdaya başlamak için doğru zaman
Bebeklere en erken 4'üncü ayın sonundan itibaren ve en geç 6'ncı aydan sonra kaşık maması verilmelidir*. Bebek artık aktif bir öğrenme sürecindedir ve tüm yeni tecrübelere merakla tepki verir. Bebeğinizin hazır olması durumunda kaşık mamaya başlamak için en ideal zaman bu dönemdir.
Ek gıdaya geçiş ilk altı aydan sonra doktor önerirse olmalıdır. 3 aylık bebeğe yoğurt verilir mi sorusunun yanıtı ise yine doktor tarafından belirlenmelidir. Yoğurt verilse bile bu mutlaka ev yoğurdu olmalı, annelerin kendilerinin yaptığı yoğurt olmalıdır. Yine de en doğru ve sağlıklı karar doktora danışmak olmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Bebeklere ayran verilmeye 6. aydan sonra başlanabilir. İnek sütünün 1 yaşına kadar bebeklere verilmesi sakıncalı olsa da; bebekler yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünleri 6. aydan itibaren tüketebilir.
(örneğin yoğurt verileceği zaman ilk gün 1 tatlı kaşığı 2.gün 2-3 tatlı kaşığı, 3.gün 4-5 tatlı kaşığı verilir, daha sonra bir öğünde karnını doyuracak şekilde verilebilir). - İlk kez verilecek ek gıdalar 4-5 gün arayla başlanmalıdır.
Yapılışı: Sütü kaynatın ve elinizin dayanabileceği sıcaklığa geldiğinde (40–45 derece) 1 yemek kaşığı yoğurt ilave ederek üzerini kapatın ve kalın bir örtü ile sararak oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. 3–6 saat sonra açarak buzdolabında 1 gün bekletin. Mayalanan yoğurdu 2 gün boyunca güvenle kullanabilirsiniz.
4 aylık bir bebek, doğal su ile karıştırılmış meyve suyunu zorlanmadan tüketebilir. Biraz daha büyük olan bebeklere üzüm, muz ve havuç suları da içirilebilir.
Çelik ufak bir tencerenin içine elma ve armutları kabukları soyulmuş küp küp doğranmış olarak hafif su ekleyerek haşlıyoruz. Tamamen pişince blendrdan geçirip sıcağıyla kavanozlara basıyoruz.
Bebeklere pekmez altıncı aylarını doldurduktan sonra verilebiliyor. Altıncı aydan önce, bebeklere anne sütü haricinde hiçbir ek besin verilmemesi tavsiye ediliyor. Çünkü bu durum, bebeklerin anne sütünden uzaklaşmasına ve anne sütünden almaları gereken vitamin ve mineralleri alamamalarına neden olabiliyor.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
Doktor aksini söylemediği sürece ek gıdaya geçiş döneminde muz en erken 4. ayda verilebilir olmakla birlikte 6. aydan sonra tüketimi daha uygundur.
4 aylık bebeğin anne sütü ile beslenmesi gerekir. Fakat anne sütünün yetmediği durumlarda ya da ailenin ek besinlere geçmek istemesi üzerine 4 aylık bebeğe anne sütü devam mamaları verilebilir. Bunun yanı sıra keçi sütü ile yapılan yoğurt, meyve suları ve sebze suları çok az miktarlarla verilebilir.
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir. Bebeğin gelişimi, anne karnında başlar.
Suyu ve pirinç ununu bir cezveye koyup karıştırarak pişirelim. Kaynayıp koyulaşıncaya altını kapatıp. Ilımasını bekleyelim ve kullanılan mamayı ekleyip karıştıralım, soğumaya yakın bebeğimize yedirelim. Afiyet olsun miniklere.
"Bebekler ne zaman oturur?" sorusuna uzmanlar 4. ay olarak yanıt veriyor. 4. aydan itibaren oturmaya başlayan bebekler zaman geçtikçe fiziksel olarak güçlenmeye başlar ve fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilecek fiziksel gelişime ulaşırlar.
Bebeğiniz 2 yaşını bitirene kadar anne sütü vermeye devam edin. 6'ncı aydan sonra sadece anne sütü bebeğin gelişimi için tek başına yeterli olmaz. Bu nedenle anne sütünü kesmeden ek gıdalara başlamak için 6'ncı ay idealdir.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Bebeklere yoğurt, eğer enne sütü yetmiyor veya yoksa diyete 5. ayda girebilir. Mutlaka ev yoğurdu yapılmalıdır. Ev yoğurdu yapmak için açık süt veya açık süt bulunamıyorsa tam yağlı günlük pastörize süt kullanın. (Açık süt güvenilirse kullanılabilir ama 30 dakika kaynatmayı öneriyoruz).
Yoğurt alerjisinin tipik belirtileri şunlardır:
Ses kısıklığı Boğaz gerginliği. Karın ağrısı Kusma.
Yoğurdun ilk olarak kimlerce ve nasıl üretildiği üzerine kesin bir bilgi bulunmamakla beraber, ilk kez MÖ 5000 ve 4000'li yıllarda Mezopotamya'da yapıldığı düşünülmektedir. Antik Hint kaynaklarında, yoğurt ve balın karışımı "Tanrıların yemeği" olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri