"Sözleşmeli Personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde iki gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ve her olay için üç gün ücretli mazeret izni verilir."
Madde 9- (Değişik:14/05/2018-2018/11809) 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kurumlarda geçen hizmet süresi, bir yıldan on yıla kadar olan personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli yıllık izin verilir.
Memurların Evlilik İzni Süresi: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Md.104/B' ye göre memura kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde 7 günlük evlilik mazeret izni verilmektedir. Memurun kendisi veya çocuğu dışında kalan yakınlarının evlenmesi durumunda evlilik mazeretine dayalı izin hakkı söz konusu olmayacaktır.
Evlilik izni, Kanun'da kamu personeli ve özel sektör çalışanı için farklı düzenlenmiştir. Kamu sektöründe çalışan memurlara evlilik izni, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 104/B hükmünde, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi durumunda 7 günlük izin hakkı tanınmıştır.
Evlilik izni için 1 yıl çalışmak şart mı? Çalışanın yıllık izne hak kazanması için iş yerinde en az bir yıl süreyle çalışması gerekiyor. Ancak mazeret izni kategorisine giren evlilik izninde böyle bir koşul bulunmuyor.
İlgili 18 soru bulundu
Evlendirme izin belgesi düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay geçerlidir.
İşçinin Evlilik İzni Kaç Gündür? Evlilik izni süresi 3 gündür. Yasal düzenleme izin süresini gün olarak belirmiştir. 3 günlük süre “iş günü” olarak belirtilmediğinden izin günlerinin hafta sonuna veya resmi tatil gününe denk gelmesi halinde bu günler de izin günlerinden sayılacaktır.
Evlilik izni 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesine istinaden kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde memura 7 gün verilir. Bu süre resmi nikah tarihinden veya nikah düğün farklı olması halinde memurun tercihi göz önünde bulundurulup ya nikah ya da düğün tarihinden itibaren başlatılır.
Evlilik izni önceden kullanılamaz. Evlilik izni kullanımında nikâh töreni için gün alınması, nikâh tarihi, nikâh davetiyesinde belirtilen gün veya düğün tarihi dikkate alınarak izin süresi başlatılabilmektedir. Evlilik izni evliliğin gerçekleştiği süreçte de kullanılabilir, evlilik sonrasında da kullanılabilmektedir.
Genellikle de bu süre 5 gündür. Bu nedenle de birçok çalışan, kanunlar ile belirlenen düğün izninin 5 gün olduğunu zanneder. Ancak yasal olarak böyle bir durum söz konusu değildir. Kısacası iş sözleşmesi ile belirlenmediği takdirde işveren olarak 3 günden fazla izin verme yükümlülüğünüz yok.
4 b sözleşmeli personel 657 yasada düzenlenmiştir. Anayasamızın 128.maddesindeki kamu hizmeti görevlileri ile ilgili tanımda sözleşmeli personel yer almamış olmamasına rağmen maddede geçen diğer kamu görevlileri kapsamına sözleşmeli personel de dahil edilmektedir.
"Sözleşmeli Personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde iki gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ve her olay için üç gün ücretli mazeret izni verilir." Maddede mazeret izinlerinin ücretli olarak verileceği düzenlenmiştir.
Daha önce, doğum, evlat edinme ve askerlik nedeniyle sözleşmeli personele tanınan ücretsiz izin hakkına yeni bir hak daha eklendi. Bilindiği üzere, 4/B'ye tabi olarak çalışan sözleşmeli personele, askerlik, doğum veya evlat edinme halinde, memurlarda olduğu gibi, ücretsiz izin verilmektedir.
İstihdam edilecek sözleşmeli personel bakımından Devlet Memurları Kanunu'nun 4B maddesi 3+1 modeline göre yeniden düzenlenecek. Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra kamuya giren sözleşmeli personel, 3 yıl görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak.
Sözleşmeli Personel maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 35 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Sözleşmeli Personel maaşları 14830 TL'dir. En düşük Sözleşmeli Personel maaşı 11860 TL iken, en yüksek Sözleşmeli Personel maaşı 25710 TL'dir.
Yönergede eş durumu tayinleri ile ilgili yeni düzenlemeler getirildi. Buna göre 4/B'li personelin eş durumu tayinleri il emrine durumu tayinlerin il emrine yapılacak. Sağlık Bakanlığı'nda kadrolu çalışan personel, başka kurumlarda çalışan 4/B'li eşinin yanına tayin isteyebilecek.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplu sözleşme görüşmelerinde evlenen memura 3 bin 946 lira destek verilmesini talep edeceklerini bildirdi. Yalçın, yazılı açıklamasında, hükümetin çeyiz yardımı düzenlemesiyle evlenecek gençlere yönelik politikalarını olumlu bulduklarını ve desteklediklerini belirtti.
İşçi veya memur; işveren ya da kurum amirine dilekçe vererek evlilik iznini talep edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus dilekçede nikah tarihinin belirtilmiş olmasıdır.
Bu durumda usulüne göre doğum tutanağı düzenlenerek babasının hanesine, baba soyadıyla tescil edilir. MADDE 24 – (1) Eşler, evlilik dışında doğmuş olan çocuklarını, evlenme sırasında ya da evlendikten sonra, yerleşim yerlerindeki veya evlenmenin yapıldığı yerdeki nüfus memuruna bildirmek zorundadır.
Evlilik İzni Ne Zaman Kullanılır? Evlilik izni, nikâh ile birlikte başlamaktadır. Nikâh için gün alınmasından önce evlililk izni kullanılması mümkün değildir. Evlilik izni evliliğin gerçekleştiği süreçte kullanılabileceği gibi evlilik sonrasında da kullanılabilmektedir.
Ev taşıma izni süresi, çalışanın talebi ve işverenin kararına göre 1 ya da 2 gündür. Bu noktada İş Kanunu'nun “İşverenin Haklı Nedenlerle Derhal Fesih Hakkı” adlı bölümüne değinmek gerekir.
Hukukumuzda düğün yapmak için kimseden izin almaya gerek yoktur. Dolayısıyla vali- liğin izin verip vermeme gibi bir yetkisi olamaz.
Memurlar için Düğün İzni
Burada yer alan düzenlemeden anlaşılacağı üzere memurun sadece kendisinin evlenmesi ya da çocuğunun evlenmesi hallerinde söz konusu bu iznin kullanılması mümkün olur. Öte yandan vurgulamak gerekir ki ilgili kişinin torunu, yeğeni kardeşi vs. evlenirse söz konusu bu mazeret izni talep edilemez.
Öncelikle belirtmekte fayda vardır ki bu iznin nikah öncesinde ya da nikah sonrasında kullanılması gerektiğine dair de herhangi bir kural getirilmemiştir. Başka bir deyişle “Evlilik izni hangi gün başlar?” sorusunun cevabı yine işçi ve işverenin inisiyatifine bağlıdır demek mümkün.
İzin Tipi satırında, “Yıllık İzin”, “Evlenme İzni”, “Ölüm İzni”, “Yeni İş Arama İzni”, kayıtlarında Eksik gün uygulansın kutucuğunu işaretlemiyoruz. Belirtilen bu izin tiplerindeki kayıtlar, Puantaj ekranında Ücretli izin satırında görülecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri