Ancak bilinen en eski alkollü içecek yaklaşık M.Ö. 7,000 – 6,500 arası Çin'in Henan vilayetindeki Jiahu köyünde yapılmış. Araştırmacılar içkinin pirinç, üzüm, bal ve alıç meyvesinden yapıldığını keşfettiler. Ortadoğu'da insanlar bu sıralarda arpa birası yapmaya başladı.
Mitolojisi. Mitolojide bilinen ilk alkollü içki olan bal şarabı "Tanrıların İçkisi" olarak tanımlanır. Bal şarabının ilk işaretlerine MÖ 2. binyıla ait mağara resimlerinde rastlanmaktadır. Vikingler, Galyalılar, Eski Yunanlar bu içkiyi yoğun bir şekilde tüketmişlerdir.
Bilinen en eski kanıt MÖ 7000 Çin'inden geliyor, burada kil kaplarındaki kalıntı, insanların fermente pirinç, darı, üzüm ve baldan alkollü bir içecek yaptığını ortaya koydu.
İlk çağlarda, atalarımız, bu tahılları tüketebilmek için suda bekletip yumuşatıyorlar. Tahıl, içindeki nişastayı da suya geçiriyor ve böylelikle biranın oluşumu başlıyor. Havadaki mayaların bu nişastayı ve şekeri yiyerek ortaya çıkardıkları alkol, içkilerin atasıdır.
Elde edilişi
Metanol ilk defa 1661'de Robert Boyle tarafından odunun kuru damıtılması (havasız ortamda yüksek ısı verilmesi) ile elde edildi. Damıtma ürününde %1,5-3 metanol, %10 asetik asit, %0,5 aseton ve başkaları bulunmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Rakının ilk kez nerede kimler tarafından üretildiği kesin olarak belgelerle belirlenememiştir. Ancak, rakının ilk kez Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya ülkelerince kabul edilmektedir. 5. yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu'nda rakı benzeri bir içkinin varlığı tespit edilmiştir.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Kökeni hálá tartışmalıdır, yeme-içme tarihçileri büyük ihtimalle Arabistan'da yahut Balkanlar'da doğduğuna inanmakla beraber, rakıya henüz bir anavatan bulamamışlardır ama Türk icadı olmadığı konusunda hemfikirdirler.
İslâm içkinin az faydasına karşı çok zararını ve onun vereceği faydanın başka şeylerle de elde edilebileceğini göz önüne alarak sarhoşluk veren içkileri ve aynı etkiyi fazlasıyla hâsıl eden uyuşturucu vb. nesneleri kullanmayı haram kılmış, yasaklamıştır.
Günümüzde Gürcistan'ın yer aldığı bölge genellikle şarap üretiminin doğum yeri olarak kabul edilir. Bu bölgedeki arkeolojik ve arkeobotanik çalışmaları, üzüm şarabı ve bağcılığın başlangıcına dair kanıtları MÖ 6000–5800 yılları arasına tarihlemiştir.
İslamiyet öncesi Türklerde içecek
En hafif kımızda % 1 alkol, en sert kımızda ise % 3 alkol bulunmaktadır. Eski Türkler'de kımızın yanı sıra çeşitli bitkilerden elde edilen içecekler de vardı. Örneğin darıdan şarap yapılıp bunun kımızla karıştırılmasıyla elde edilen ve Tarasun adı verilen bir içkileri vardı.
Rakı Türk Patent Enstitüsü tarafından "milli içki" olarak tescil edildi. Üretim alanı Türkiye Cumhuriyeti olarak belirtilen rakı, "menşe adı" olarak tescillendi.
İlk alkolün nerede, ne zaman ve nasıl bulunduğu bilinmemektedir. Mısırlılar ve eski yunanlılar tarafından kullanıldığı çeşitli belge ve kaynaklarla kesinleştirilmiştir. Yalnız ilk içkinin ne tür olduğu bilinmemekle beraber M.Ö. 1000 yıllarında pirinçten elde edilen konsantre edilmiş sert bir içkiden söz edilmektedir.
İçki, hicretin dördüncü yılında, Benî Nadir Yahudîlerinin yurtlarında sürgün edip çıkarıldıkları sırada haram kılınıp yasaklandı.
1. Isabella Islay Whisky – 6.2 milyon dolar
Şimdi gelelim en pahalı içki hangisi sorusunun cevabına… Isabella Islay Whisky, 8.500 elmas ve yaklaşık 300 yakut ile kaplanmıştır. Ayrıca her bir Isabella Islay şişesi, müşterinin isteklerine göre elle işlenir.
“Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.” (İbni Mâce, Eşribe, 14.) Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
İçki içip sarhoş olan kimsenin kırk gün namazı kabul olunmaz o durumda ölürse de kâfir olarak ölür.” (Nesai) Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre; Resulullah (asm) şöyle buyurmuştur: ”Kim dünyada içki içer (de tevbe etmeden ölür)se, o kimse ahirette içki içmeyecektir."
İçkinin haramlığı meselesine gelince, Tevrat'ta şarap (içki) haram değildir, şarap İncillerde de yasak değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde şara- bın haram olmadığı bilinir, hatta şarapta çok zararın yanı sıra, faydanın da olduğunu açıkça ifade eden ayet vardır. (Bakara, 2/219.)
Akşam sofrası, Atatürk'ün hoş geldin konuşması ve kadeh kaldırmasıyla başlıyordu. En sevdiği içki, meşe fıçıda hafif sararıncaya kadar dinlendirilmiş rakıydı. Bu rakı onun için özel olarak damıtılırdı. Rakıyı yudum yudum, keyfini çıkara çıkara içerdi.
Abdülhamit'in Başmabeyincisi ve Maliye Nazırı Sarıcazade Ragıp Paşa'nın Tekirdağ yolundaki çiftliğinde ürettiği Umurca Rakısı, ilk tescilli rakı markası olarak piyasaya çıkar.
BİRA - ALMANYA / ÇEK CUMHURİYETİ Bira, su ve çaydan sonra en çok tüketilen üçüncü içecektir. Sümerliler zamanından beri tüketiliyor olduğu bilinmekte.
En hafif alkol hangisidir? Bira ve şarap çeşitleri en hafif alkol içecekleri arasında yer alır. Hangi alkolde şeker yok? Şeker içermeyen alkollere votka, cin, tekila, rom ve viski gibi içkiler verilebilir.
Spirytus Rektyfikowany. Dünyanın en yüksek alkollü içkileri denildiğinde ilk sırayı, %96'lık alkol oranıyla Polonya yapımı Spirytus alıyor.
Bütün alkollü içkiler kokar. En az kokan cin ve vodka.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri