Ancak "grup" kavramıyla genellikle daha az sayıda kişiden oluşan "küçük gruplar" kastedilir. "Küçük grup", üyeleri arasında yüzyüze ve sıkı bir etkileşim ve iletişimin geçerli olduğu genellikle 10-12 kişiden daha az üyeye sahip gruplardır. Toplum içinde bulunduğumuz ilişkiler bütünüdür.
Bir grup içinde diğer kişilerle gerçekleştirilen iletişimde, iletişim yeteneğini geliştirmek için sürekli bir çaba söz konusu olmalıdır. Grup içerisinde iletişim gözlemcisi olmalı ve sorunların kısa bir süre içinde özümlenmesini sağlamalı, karşılıklı olarak anlayışa dayalı bir iletişim ortamı yaratılmalıdır.
İletişimin kişilerarası biçiminin bir adım ilerisi kabul edilecek grup iletişimi, araçlı ve araçsız olsun üç ya da daha fazla kişinin katıldığı seçilebilir ve ayırt edilebilir nitelikteki çoğul iletişim türüdür (Çamdereli, 2008:94). Grup iletişimi küçük gruplar, takımlarla yapılan iletişim şeklidir.
Grup Normları: Her grubun faaliyetlerini sürdürmeleri için üyelerine koyduğu yazılı / yazısız kurallar vardır. Bu normların, üyelerin birlikte hareket etmesi yönünde bir işlevi söz konusudur.
İlgili 39 soru bulundu
Ortak bir amacı paylaşan ve bu amaçlar doğrultusunda birbirleri ile haberleşme içinde olan, karşılıklı olarak birbirlerini etkileyen iki veya daha fazla kişinin bir araya gelmesi ile ortaya çıkan sosyal olgu gruptur.
Bununla birlikte gruplar, birincil ve ikincil, biçimsel ve biçimsel olmayan, üyelik ve özenme, resmî ve resmî olmayan gruplar biçiminde sınıflandırılır. Gruba üye bireylerin, grup içinde uymak zorunda oldukları 'norm' adı verilen kurallar vardır.
❖ Grubu oluşturan üyeler arasında ortak yarar ve değerler vardır. ❖ Her sosyal grubun bir yapısı vardır. ❖ Toplumsal grupların en önemli özelliği sürekliliktir.
Küçük gruplar sosyal kısıtlamaların uygulandığı araçlar olabilir ve aynı zamanda kısıtlamalara meydan okunabileceği bir saha olarak da hareket edebilir. Küçük gruplar genellikle statü müzakerelerinin yanı sıra bir dizi ortak anlam taşıyan bir idio-kültür içerir ve geliştirir.
GRUPLAR. TOPLUMSAL GRUP NEDİR? İnsanlar yaşam boyu aile, oyun grubu, meslek grubu, dernekler, şirketler gibi resmi ya da resmi olmayan birçok farklı toplumsal grubun üyesi olmaktadır. Toplumsal grup, en genel anlamda, küçük ölçekli toplumsal ilişkiler bütünü olarak tanımlanabilir.
Belirli faaliyetleri paylaşan, bireylerin içinde yetiştiği, bakıldığı, kültür aktarımı yapılan gruplardır. Bu grupların en önemlileri aile, oyun grubu, arkadaşlık ve akrabalık gibi gruplardır. Chicago okulu temsilcilerinden Charles Cooley tarafından sosyoloji literatürüne kazandırılmış bir kavramdır.
ZİNCİR MODELİ
* İletişim üyelerin birbirine yakınlık derecelerine göre işlemektedir. * Grubun bazı üyelerin iletişim sürecine katılmayabilir. * Çalışanlar arasındaki iletişim zayıflamaktadır. * Grup verimliliği azalmaktadır.
Bir kişinin başarılı ve etkili bir iletişim kurabilmesi için kendini doğru ve açık bir şekilde ifade etmesinin yanı sıra muhatabını da anlamak için çaba göstermesi, ön yargılardan uzak bir tutum içinde olması ve empati yapabilmesi gerekir.
Grubun birbirine bağlılığını etkileyen en önemli unsurların; görevi başarma azmi, hedefe odaklanmış olma ve buna olan inanç, üyeler arasında oluşmuş olan saygı ve sevgi bağı ve görev dağılımı ile aynı takımın bir parçası olarak hareket etme davranışı olduğu belirlenmiştir.
bireyin, içine doğduğu andan itibaren ölümüne dek, yaşamının büyük kısmını geçirdiği temel sosyal birimler "küçük gruplar" olarak adlandırılır.
Küçük grup eğitimi, bir öğretmen ya da terapistin rehberliğinde, birkaç öğrenciye yönelik yapılan eğitim faaliyetleridir. Genellikle öğrencilerin benzer öğrenme ihtiyaçlarına sahip olduğu durumlarda uygulanır.
1.2.1 Grup Çeşitleri
Bir sosyal grubun ömrü üyelerinin ömründen uzunsa bu tür gruplara sürekli gruplar denir. Aile, köy, şehir ve devlet grupları gibi. Bir sosyal Grup geçici bir amaç için kurulup amaca ulaştığı zaman dağılıyorsa kısa süreli Grup adını alır.
1. Birbiriyle etkileşim içerisinde olan bireylerden oluşan topluluktur. 2. Kendilerini bir gruba ait gören iki ya da daha fazla sayıda bireyin oluşturduğu sosyal bir birimdir.
Beş Aşamalı Grup Gelişim Modeli: Grupların gelişim aşamalarında izlediği beş aşama: oluşum, fırtına, kurallar, performans ve dağılma.
Birincil Gruplar
Bu grupların üye sayısı azdır. Birincil gruba örnek olarak komşu, işyeri, akraba, oyun grupları verilebilir. Bu grubun en yalın örneği ailedir. Aile içinde ilişkiler çıkar gözetilmeksizin karşılıklı dayanışma çerçevesinde ve özverili olarak sürer.
Grup çalışması, ekip üyeleri arasında güçlü bir iletişim ağı oluşturmak iş birliğini arttırır. Sorumluluk paylaşımını teşvik eder ve motivasyonunu arttırır. Grubun üyesi, belirlenen hedefe ulaşmak için kendi alanında sorumluluk alır. Bu, ekibin temel düzenini ve planlamasını sağlar.
Cevap: 1. Belirli amaçlar ve bunları gerçekleştirme çabası içerisinde toplanmış, belirli kurallara göre organize olmuş, belirli süre karşılıklı sosyal ilişkide bulunan, en az iki kişiden oluşan, göreli bir sürekliliği olan bireyler topluluğu. 2. Görüşleri, çıkarları bir olan kimseler bütünü, ekip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri