Görüleceği üzere, 5434 Sayılı Kanun 'da belirtilen iştirakçi olmanın şartları ile 5510 Sayılı Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olmanın şartları arasında Türk Vatandaşı olma şartının dışında farklılık bulunmamaktadır.
Birçoğunuzun aşina olduğu Emekli Sandığı, SGK'ya dahil olduktan sonra 4c adını aldı. 4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar.
657'ye tabi yani iş garantisi olan memuriyet sınıfıdır.
5510 Sayılı Kanun, iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası kapsamına m. 4/a kapsamında sigortalı çalışan işçiler ve m. 4/b kapsamında bağımsız çalışanları almıştır. Kanunda m. 4/c kapsamındaki memur ve diğer kamu görevlileri, iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası kapsamına alınmamıştır.
Eskiden bu sınıflandırma SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur şeklinde yapılıyordu. 2006 yılında ise getirilen kanuni bir düzenleme ile tüm bu kategoriler SGK olarak tek bir çatı altında toplandı. Bu yeni sistemine göre kişiler 4A sigorta, 4B sigorta ve 4C sigorta kapsamında çalışırlar.
İlgili 39 soru bulundu
5434 sayılı Kanuna tabi olmak, mutlaka 1 Ekim 2008 öncesi memurluk hizmetinin, memurluk hizmetinden sayılan hizmetlerde bulunmuş olmasına bağlı bir durumdur. Yedek subaylık hizmeti memurluk hizmetinden sayılır ve borçlanma yapılmaksızın hizmet olarak kabul edilir ve bu süre için de yıpranma payı uygulanır.
4 b sözleşmeli personel 657 yasada düzenlenmiştir. Anayasamızın 128.maddesindeki kamu hizmeti görevlileri ile ilgili tanımda sözleşmeli personel yer almamış olmamasına rağmen maddede geçen diğer kamu görevlileri kapsamına sözleşmeli personel de dahil edilmektedir.
*Bu kanunla ; Kamu idarelerinin kadro ve pozisyonlarında sürekli ya da sözleşmeli olarak çalışıp 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar 4. maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır.
5510 s. Kanun m. 4 / I-a, “Hizmet akdi ile bir veya bir den fazla işveren ta- rafından çalıştırılanlar sigortalı sayılırlar.” hükmünü içermektedir. Dolayısıyla, söz konusu yasal düzenleme, eski 506 sayılı Kanuna paralel olarak, iş sözleşmesine göre çalışanların zorunlu sigortalılığını düzenlemiştir.
Emekli Sandığı, SGK bünyesinde girdikten sonra 4c olarak anılıyor. 5510 sayılı kanuna göre hizmet akdi ile çalıştırılanlar, mahalle ve köy muhtarı olarak çalışanlar, serbest meslek çalışanları, gelir vergisinden muaf olan esnaf ve sanatkarlar, tarım çalışanları, anonim şirket ortakları, komandit şirket ortakları, ...
Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişilerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirenler 657 sayılı Kanun'un uygulanmasında memur sayılır. sayılmaktadır.
4C sigorta, eski adıyla Emekli Sandığı, kamu hizmetlerinde çalışanlara ödenen sigortadır. Devletteki öğretmenler, askerler, doktorlar ve daha pek çok çalışana devlet tarafından 4C sigorta kapsamında prim ödemeleri yapılır. 4C sigorta kapsamında emekli olanlar maaşlarını aylık veya üç aylık olarak alabilirler.
Emekli Sandığı, SGK bünyesine girdikten sonra 4C sigorta adını almıştır. 5510 sayılı kanuna göre, hizmet akdi ile çalışanlar, muhtarlar, serbest meslek çalışanları, tarım çalışanları, anonim ve komandit şirket ortakları, devlet memurları 4C kapsamına girmektedir.
5510 sayılı Kanun 2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe girmiş olup bu tarihten önce kamu kurum ve kuruluşlarında göreve başlamış olan kamu personeli 5434 sayılı T.C.
Sistemsel olarak aylık bağlama tutarı, 5434 e tabi memurlar için, memurun derecesi, kademesi, ek göstergesi, kıdem aylığı, taban aylığı, emeklilik tazminatı, hizmet süresi, memur maaş katsayısı gibi unsurlar esas alınarak, 5510 a tabi memurlar için ise prime esas kazançları esas alınarak belirlenmektedir.
(4) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.
Sigortadaki başlangıç tarihi, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda başlangıç sayılmıyor. Ama Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'daki başlangıç tarihi Sigorta'da da başlangıç tarihi sayılıyor.
Ekim 2008 tarihinden sonra göreve başlayan memurların emeklilik hak ve işlemleri ise, tamamıyla 5510 sayılı kanuna göre yapılmaktadır. Emeklilik hakları açısından, devlet memurlarını en çok ilgilendiren konu ise, emeklilik aylığı ve emekli ikramiyesidir.
5510 sayılı Kanun'un geçici 95. maddesinde yer alan beş puanlık indirimden, indirim kapsamına giren sigortalıların ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlanmadan önce en son çalıştıkları iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalıştıkları süre boyunca yararlanılabilecektir.
Emekliliği 5434 sayılı TC Emekli Sandığı Kanunu kapsamında değerlendirilecek olan ve 5510 sayılı Kanunla 4/c kapsamında sigortalı olarak adlandırılan sigortalılar için, istek üzerine emeklilik, re'sen emeklilik ve yaş haddi nedeniyle emekli olmak üzere üç tür emeklilik durumu bulunmaktadır.
MADDE 1. — 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa aşağıdaki ek mad deler eklenmiştir : EK MADDE 1, — Emekli, âdi malûllük veya vazife malûllüğü aylıklarının nisbeti, fiilî ve iti bari hizmet sürelerinin toplamı 30 yıl olanlar için emekli keseneğine esas aylığın % 70 i olarak uygulanır.
5434 sayılı Kanuna tabi isteğe bağlı iştirakçilik; Toplu ya da fasılalı olarak toplam altı aydan daha fazla emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarının süresi içinde yatırılmaması, Diğer sosyal güvenlik statüleri kapsamında zorunlu olarak sigortalılığın başlaması, Vazgeçme hallerinde sona erdirilmektedir.
4C sigorta kapsamına hizmet için çalışanlar, muhtarlar ve kadrolu çalışanlar dâhildir. Yine kendi işini yapan kimselerin ve sanatçıların da içerisinde yer aldığı bu grupta aynı zamanda belirli bir süre sözleşmeli olarak çalışan kimseler de yer alır.
657 sayılı Kanunun 4/A maddesinde, “Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.
Sözleşmeli Personelin Tanımı
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükmü uyarınca kamu idare, kurum ve kuruluşlarında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri