Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Bu kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3'ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir.
Dışkılama sayısı: Her insanın kendine göre bir düzeni vardır. Örneğin üç günde bir dışkılama ile günde üç kere dışkılama arası normal kabul edilir. Ancak normal diyebilmenin önemli şartı, bu düzenin sürekli oluşudur.
İnsanlarda çeşitli faktörlere bağlı olarak bağırsak aktivitelerinin sıklığı ve biçimi farklılık gösterebilir. Örneğin, dışkılama bazı kişilerde her gün olurken, bazı kişilerde, haftada üç güne kadar inebilir.
Tuvalete gitme sıklığı; yaşam tarzı, stres seviyesi, beslenme şekli, gün içinde hareket etme durumuna göre değişiklik gösterebilmekle birlikte, günde 1-2 defa belirgin sıkışma hissiyatıyla birlikte tuvalete çıkmak "normal" olarak kabul edilir.
İlgili 18 soru bulundu
Kabızlığın Nedenleri
Çok miktarda süt ürünü tüketmek bazı bünyelerde kabızlığa neden olabilir. Aktif bir hayat sürmemek veya tuvalet yapma dürtüsüne uzun süre direnmek kabızlığa yol açabilir. Stres kabızlık için ayrı bir nedendir. Müshillerin ya da laksatiflerin uzun süreli kullanımı da kabızlığa yol açar.
Kabızlıkta faydalı olan elma, kuru incir, avokado, kuru erik, kuru kayısı, gül kurusu, hurma, keten ve chia tohumu, yeşil fasulye, ıspanak, barbunya ve tam buğday ekmeği gibi lifli gıdalar dışkıyı yumuşatarak kabızlığa iyi gelen besinlerdir.
tamamen alışkanlığa bağlı değişecek süredir bu. normali günde 3 ile haftada üç arasındadır. ama karsın karlı bir köyünde tuvaletler dışarıdayken, o soğukta dışarı çık götünü yıka yerine tutmayı tercih etmek zorunda kalan bünyelerin 7 gün tutması bile normaldir.
Dışkı hissedildiğinde boşaltılmazsa rektumdaki sinirler hasar görebilir ve rektum dışkıya istemsiz şekilde tepki verebilir. Dışkının tutulmasının alışkanlık haline getirildiği durumlarda başta kabızlık olmak üzere çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Kabızlık, yaklaşık 4 milyon kişiyi etkilemektedir.
Dışkılama sıklığında azalma olması ile birlikte aşırı zorlanma, alt karın bölgesinde dolgunluk hissi, sert dışkı, dışkılama olduğu halde tamamen rahatlayamama hissi gibi şikayetlerin bulunmasına kabızlık denir. Kabızlıkta dışkılama sıklığı haftada üçten daha azdır.
Birçok çalışma normal 'sağlıklı' dışkılama için, haftada üç kez, günde üç kez arasında değiştiğini gösteriyor. Sağlıklı insanların% 40'ından azı günde bir kez kaka yapıyor.
Bağırsak tembelliğinin birçok sebebi olabilir, yanlış beslenme ve hareketsizlik de bu sebeplerdendir. Kabızlık kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülüyor. Kabızlık sorununda sıvı tüketimi çok önemli. Vücuttaki su kaybının yüzde 10 oranında azalması, kabızlık için yeterli bir neden.
Dışkının makatın ağzına takılması, hastaların yaşamını kısıtlayan ve bezdiren bir durumdur. Tıkayıcı tipte dışkılama genellikle; ileri düzey makat çatlaklarında, makat sarkmalarında, ileri düzey hemoroidlerde, rektosellerde, aşırı kasılmalarda ve makat çıkışında ülser oluşması durumlarında görülmektedir.
Huzursuz bağırsak sendromu; spastik kolon, bağırsak tembelliği, irritabl bağırsak sendromu (IBS) isimleriyle biliniyor. Mide krampları, şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi belirtilerle başlayan bu sorun bazen günler, hatta aylarca sürebiliyor. Kesin bir tedavisi olmayan bu hastalık genellikle ömür boyu devam ediyor.
Fakat üç ya da daha fazla gün, tuvalete çıkmamak için fazla uzun bir süredir. Normal koşullarda üçüncü günden itibaren tuvalete çıkmak dışkının sertleşmesinden kaynaklanarak zorlaşır. Haftada üç seferden daha az büyük tuvaletin yapılması durumu kabızlık olarak tanımlanmaktadır.
Dışkılama zorluğunun temel sebepleri; makatta aşırı kasılma, hemoroidler, makat çatlağı, polipler, makat kanserleri ve anismus olabilmektedir.
Gün içerisinde birden fazla kez tuvalete gitmek mümkün olabilmektedir. Büyük tuvalete gün içerisinde 3 ila 4 kez çıkmak ise insanları tedirgin eden durumlardan birisi olarak ifade edilebilir. Yapılan açıklamalara göre ise gün içerisinde üç defa ve üç günde bir tuvalete çıkmak normal kabul edilmektedir.
Keçi pisliği şeklinde (topaklar şeklinde) dışkılama, gaz ve gurultu şikayetleri genellikle tabloya hakimdir. Bu bulgular genellikle çok fazla yemek yenildiği zaman yada stres altında iken olabilir. Hastalarda tuvalet yaptıktan sonra rahatlama olur, sonra tekrar şikayetler başlar.
İdeal bir dışkılama süresi ortalama olarak 3 dakikadır. Tuvalatte gazete okuma, sosyal medyada dolaşma veya başka bir şeylerle uğraşarak uzun vakit geçirmek oldukça sakıncalıdır ve hijyenik değildir.
Yeterince sebze meyve yememek, yeterince sıvı almamak, tuvalette yeterince zaman harcamamak ve kaka geldiğinde gitmemek başlıca sebeplerdir. Kakayı vücudumuzdan atamazsak külotta lekeleme olacaktır.
Yanlış uygulanan bir lavman, rektum/kolondaki dokuya zarar verebilir, bağırsak perforasyonu ve cihaz steril değilse enfeksiyonlara neden olabilir. Düzenli olarak lavman yapmak (haftada iki ila üç kez) bağırsaktaki kaslara zarar verebilir. Düzenli lavman kullanımı da hiponatremi su zehirlenmesine yol açabilir.
Kabızlık sırasında sırt ağrısı görülebilir. Tipik olarak, sırt ağrısı sırtınızın altından ortasına kadar olacaktır. Bunun nedeni, dışkınızın bağırsaklarınızın alt kısmında sıkışması ve herhangi bir basınç veya gazın sırtınıza baskı yapmasıdır.
DULCOSOFT®'u size en yakın eczaneden alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri