4L: “4 Low” olarak adlandırılan bu vites konumu ağır arazi modu olarak anılıyor. Vites aralıkları düşüyor. Ve arazi aracı en vahşi formuna kavuşmuş oluyor. En zor zeminlerde kullanılan bu mod, “işte canavar oldu” dediğiniz bir deneyimi size sunuyor ve aracınızın karakteristiği tamamen değişiyor.
Normal arka tekerden çekişte, 2H sürüş sistemi torku arka aksa yönlendirilir. Anahtarın 4H veya 4L'ye getirilmesi, sürüş torkunu hem ön hem de arka akslara yönlendirerek dört tekerden çekiş sağlar.
4LLc(agır arazi vitesinde şanzıman kildi) Şanzımandan çıkan tur sayısının ön ve arka diferansiyele %50-%50 olarak aktarılması demek.
Hilux'de de H2, H4 ve L4 seçenekleri sunuluyor. H2 ile arkadan itişli olarak ilerleyen Hilux, H4 ile sürekli 4x4 olarak ilerliyor. L4 ise zor yollarda etkili bir çekiş sunuyor. Her üçünde de yokuş kalkış desteği sunuluyor.
High (H) (seri) seçildiğinde aracın maksimum hızı artar, tork azalır. Çamurlu, karlı, buzlu yollarda, torku azaltmak gerekir, bunun için H seçilmeli. Low (L) (takviye) seçildiğinde aracın hızı azalır, tork (çekiş kuvveti) artar. Çok dik yokuşlar, arazide tırmanma, ağır yük taşıma durumlarında L seçilmeli.
İlgili 43 soru bulundu
4L: “4 Low” olarak adlandırılan bu vites konumu ağır arazi modu olarak anılıyor. Vites aralıkları düşüyor. Ve arazi aracı en vahşi formuna kavuşmuş oluyor. En zor zeminlerde kullanılan bu mod, “işte canavar oldu” dediğiniz bir deneyimi size sunuyor ve aracınızın karakteristiği tamamen değişiyor.
Seçilebilir 4x4 (Part Time 4WD):
Bu sistem zorlu arazi şartları için tasarlanan off-road tarzı araçlarda kullanılır. Sistemde güç, arka tekerleklerdedir. Bu nedenle bu araçları asfalt ve beton yollarda kullanmak, yakıt ve motor gücü açısından verimli olmaz.
Otomatik vites l harfi İngilizce “Low” kelimesini simgelemektedir. Bu da düşük ya da ağır devir anlamına gelmektedir. “L vites nedir?” sorusunun cevabı en basit haliyle birinci vites olarak verilebilir. Otomatik vitesli araçlarda aracın vitesi motor devrine göre otomatik olarak değişmektedir.
Vites sisteminizin de kendi içinde özel bir bakımı vardır. Tel gerginliği, H (High) ve L (Low) vidalarının doğru ayarlanması, zincirinizin kondisyon, tansiyon ve yağ durumu, aktarıcı makarasının durumu ve aktarıcıların temizliği vites bakımında dikkat edilmesi gereken noktalardır.
4H : hızlı dört çeker, yağmurlu, çok ağır olmayan kar, çamur konumlarında kullanılır. Bu durumda aracınız dört tekerlekten çekişi kullanmakla birlikte oranlarını tam bilmiyorum ama ağırlıklı çekiş arkalarda olacak şekildedir. 4h lock: bu durumda hızlı dört çeker fakat ön ve arkaya çekiş eşit %50şer olarak verilir.
Mitsubishi L 200 L 200 IV • 2.5 DI-D (136 Hp) teknik özellikleri ve yakıt tüketimi — AutoData24.com.
4X4 Transfercase araç şasisinde ana şanzıman ile arka diferansiyel arasında bulunur. Transfercase'in giriş kaplini, ana şanzımandan gelen şaft ile doğrudan bağlantılıdır ve hareketi ön ve arka diferansiyel olmak üzere iki tarafa da aracın torkunu arttırarak aktarır.
Sağlam iskeleti sayesinde daha güçlü yol tutuşuna sahip olan L200, 4x4 çekiş gücü ve ileri süspansiyon sistemiyle her türlü koşulda sizi yolda tutar.
Öncelikle 4x4 ya da dört çeker araçlar, iki çekerli araçlara göre daha yüksek güç üretir. Ayrıca dört çeker araçların yol tutuşu da sürücülerin araç hakimiyetini kolaylaştırır. Özellikle engebeli arazi şartlarında ya da zorlu doğa koşullarında 4x4 sistem kullanıcılara birçok fayda sağlar.
4WD olarak da bilinen 4x4 ya da dört çeker, tüm tekerleklere gücü eşit şekilde dağıtır böylece dört tekerlek de aynı hızda döner. Bu sistem çoğunlukla arazi koşulları için tasarlanmış ve üretilmiş araçlarda kullanılır.
Motordan alınan gücün eşit şekilde tekerlere dağılmasını sağlayan sistem 4x4 çekiş sistemi ile sağlanır. Aracın çekiş sistemi, aracın performansı ve yakıt sistemini de doğrudan etkiler. 4x4 araçlarda güç tekerlere eşit şekilde dağıldığından aracın hareketi çok daha kolay olur.
L fonksiyonu, aracın 1. vitesini (kimisinde 1, mesela benimkinde de L ) kilitler. Araç L'de iken vites büyültmez. 40km'yer kadar sık sık vites büyültüp küçültmediği için sıkışık trafikte şanzumanın çuvallamasını önler. 2 veya 3. fonsiyonlar ise, genelde virajlı yollarda, inişlerde motor freninden yararlanmanızı sağlar.
Otomatik şanzımandaki son ortak harf “L” dir ve şanzımanın düşük vitesli bir viteste olduğunu gösterir. Bazen “L” harfi M harfiyle değiştirilir, bu da şanzımanın manuel kaydırmalı bir seçenek olduğu anlamına gelir.
Bu durumda karbüratör fabrika ayarlarına döndürülür. Karbüratördeki L düşük devir vidası, H ise yüksek devir vidası olarak adlandırılır.
2.8. Otomatik Vites L Harfi (Low)
Bu dişli ayarı, hızı 1'inci vitese sabitlemek için kullanılır. Bu ayara sahip otomatik araç çeşitlerinin bazılarında 2 ve 3 vitesleri de bulunur. Triptonik-yarı otomatik vitesli araçlarda mevcuttur.
Tekrar vites yükseltmek için debriyaja sonuna kadar basarak 2. vitesten 3. vitese geçmek için vites topuzunu ikinci vitesten tutmadan çıkartıp ön ileri doğru rahatça iterek üçüncü vitese alınır.
N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.
Dört çeker arabalar yüksek hacimleri ve ağırlığıyla sürücülere birçok avantaj sunarken iki çekişli arabalara göre daha fazla yakıt tüketiyor.
Ani virajlarda aracın daha iyi bir yol tutuşuna sağladığından dolayı savrulmanın ve yoldan çıkmanın önüne geçmektedir. Dört çeker sayesinde kaymayı önlemek, araç lastiklerinin hızlı erimesini ve eskimesini önleyebilir. Aracın düşük viteslerde fazla zorlanmadan bile hızlanmasını sağlar.
Kendi başına bir sınıf değildir ve bu özelliği taşıyan M ve N kategorisindeki araçların sonuna G işareti eklenir (Ör: M1G, N1G). Her 4×4 araç G harfi ile işaretlenmez ve farklı kriterlere sahip olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri