Teminat tamamlama çağrısı, toplam teminatı bulunması gereken teminat seviyesinin altına düşen hesaplar için Takasbank tarafından yapılıyor. Teminat istenen zamanda tamamlanmazsa da kontrat, borsa veya aracı kurum tarafından tüm teminat kaybedilmeden önce genellikle otomatik olarak kapatılıyor.
Teminat istenen zamanda tamamlanmazsa da kontrat, borsa (veya aracı kurum) tarafından tüm teminat kaybedilmeden önce (genellikle otomatik olarak) kapatılıyor. Çoklu alıcı ve satıcının olduğu ortamda bu işlemler hayatın normal akışı içinde devam ediyor.
Gün sonu teminat tamamlama çağrısı nedir? Toplam teminatı, bulunması gereken teminat seviyesinin altına düşen hesaplar için Takasbank tarafından yapılan çağrıya “teminat tamamlama çağrısı” denir.
Teminat tamamlama çağrısı, borsada işlem yapan yatırımcının hesabındaki teminatın, belirlenen sürdürme teminatının altına düşmesi durumunda, aracı kurum tarafından yatırımcıya yapılan bir uyarıdır. Bu uyarı, yatırımcının hesabındaki teminat miktarını artırması veya açık pozisyonlarını kapatması gerektiğini bildirir.
VİOP Teminat Tamamlama Çağrısı Nedir? VİOP'ta teminat tamamlama çağrısı, yatırımcının açık pozisyonlarının sürdürülebilmesi için gerekli olan minimum teminat seviyesinin altına düşmesi durumunda Takasbank tarafından yapılan bir uyarıdır ve yatırımcıya hesabındaki teminatı tamamlaması için bir süre verir.
İlgili 27 soru bulundu
Teminat tamamlama yükümlülüğünün T+1 günü 14:00'e kadar yerine getirilmesi gerekmekte olup yerine getirilmemesi durumunda herhangi bir ihbara gerek kalmaksızın hesap temerrüde düşmüş sayılır.
VİOP'ta Hesap Eksiye Düşer mi? Günlük volatilitenin olağan dışı yüksek olduğu zamanlarda VİOP'taki açık pozisyonlarınızdan doğan zarar tutarı, teminat tutarınızı aşabilir ve bu durumda hesabınızdaki bakiye tutarı eksiye düşebilir.
VİOP artarsa borsa ne olur? VİOP endeks kontratlarının artış göstermesi de, tıpkı düşüşlerde olduğu gibi borsa için öncü bir gösterge olabilir ve borsa yükselebilir.
Pozisyonlar yatırım kararlarınıza ve piyasa hareketlerine açıp kapatabilirsiniz. Eğer yatırımcılar vade sonuna kadar beklerse VİOP'ta vade sonunda açık kalan pozisyonlar uzlaşma fiyatı üzerinden otomatik olarak kapatılır.
{(Toplam Teminat Tutarı + Kar/Zarar Tutarı) / Başlangıç Teminatı} oranı %20 ve daha altına düşen hesaplar için otomatik pozisyon kapatma (Stop-Out) seviyesine ulaşılmış olur.
Zararlar hesaplardan aynı gün (T günü) tahsil edilirken, karlar ertesi (T+1 günü) hesaplara aktarılır. Bu yönteme "piyasaya göre ayarlama" (marked to market) denir. Kar zarar hesaplamalarına teşkil eden fiyat her bir vadeli işlem sözleşmesi bazında hesaplanan uzlaşma fiyatıdır.
Sürdürme teminatı, yeni mevzuata göre %100'dür. Teminat tamamlama çağrısı gün sonu uzlaşma fiyatları ile hesaplanır ve teminat tamamlama çağrısı alan yatırımcının ertesi gün saat 14.30'a kadar mevcut pozisyonların başlangıç teminatına kadar nakit yatırması ya da yeterli miktarda pozisyon kapatılması gerekmektedir.
Marjin seviyemizi varlık/serbest marjini oranlayarak buluruz. Bu seviye %75'in altına geldiğinde teminat tamamlama çağrısı/marjin çağrısı (margin-call) gelir, devamında %30'nin altına gelince de sistem en zararlı pozisyondan başlamak kaydıyla pozisyonlarımızı otomatik olarak kapatmaya başlar.
Yatırımcının hesabındaki teminat miktarı Başlangıç Teminatı seviyesinin altına düşerse, yatırımcı Teminat Tamamlama Çağrısı (Margin Call) alır. Bu durumda yatırımcı teminatını yeniden en az Başlangıç Teminatı seviyesine kadar yükseltmek zorundadır.
Margin Call:
Hesaptaki toplam varlığın, açılan işlemler için gerekli teminatların (bulundurulması gereken teminat) %75'i ve altına düşmesi durumunda hesaba yapılan, uyarı niteliği taşıyan ve hesabın risk altında olduğunu belirten bir çağrıdır.
VİOP'ta Temerrüte Düşme
Teminat tamamlama çağrısının, belirtilen sürede (T+1 günü saat 15:00'a kadar) yerine getirilmemesi durumunda müşteri hesabı temerrüde düşer.
Borsa İstanbul bünyesindeki VİOP piyasasında; Pay Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmelerinde hafta içi 5 gün boyunca 09.30-18.10 saatleri arasında işlemler gerçekleştirilmektedir.
VİOP Riskleri
- VİOP kaldıraçlı bir piyasadır. Kaldıraç sistemi ise yüksek kazanç avantajı getirebileceği gibi, yüksek kayıp riski de içerir. - VİOP'ta işlem gören bazı ürünlerin derinliği azdır. Piyasalarda dalgalanmanın arttığı dönemlerde bu varlıklarda her fiyat kademesinde fiyat oluşmama riski olabilir.
VİOP Kaldıraç oranı = Pozisyon Büyüklüğü / Teminat
Örneğin, VİOP BIST 30 endeks kontratında 1:10 kaldıraç kullanmak mümkündür. Bu durumda 10.000 TL teminatla 100.000 TL değerinde pozisyon alınabilir. Eğer endeks %10 artarsa, yatırımcının karı 10.000 TL olur.
VİOP, Sermaye Piyasası Kanunlarına göre Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren güvenilir ve şeffaf bir piyasadır.
VİOP'ta kısa pozisyon, yatırımcının varlık fiyatlarının düşeceği beklentisi ile satış emri vererek gerçekleştirdiği pozisyondur. Kısa pozisyonun karı daha yüksek fiyattan açılan pozisyonun daha düşük fiyattan kapanması ile gerçekleşir.
VİOP İşlem Öncesi Risk Yönetimi
Sürdürme teminatının [Toplam Teminat+_Geçici Kar/Zarar] tutarına oranı olarak tanımlanan risk oranı %100'den büyük ise ilgili hesap riskli duruma düşer. Risk seviyesinin 1 veya 2 olması uyarı niteliğinde iken, 3 seviyesi riskli statüsüne yaklaşıldığını/riskli olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri