Bunun anlamı nedir? Bunun anlamı, dört mevsim lastiklerinin, bir yaz lastiğiyle aynı seviyede yol tutuşu sağlayamayacağıdır. Aynı şekilde, dört mevsim lastikleri, buzda yol almak veya karda tırmanmak gibi aşırı kış şartlarıyla başa çıkacak şekilde tasarlanmamıştır.
Fakat dört mevsim lastikler, yoğun kar yağışı gibi aşırı hava koşullarının üstesinden gelmek için üretilmemiştir. Bunun yerine ıslak zemin, hafif buzlanma ve hafif kar yağışı gibi koşullarda en iyi performansı sergilerler.
Dört mevsim lastikleri, dayanıklılık açısından da oldukça iyi performans gösterir. Zorlu koşullar dışında her koşulda optimum yol tutuşu ve iyi fren performansı sağlarlar. Hatta daha ılıman kış koşullarında bile, dört mevsim lastikleri bileşimleri sayesinde son derece dayanıklıdır.
Yaz lastiklerinin aksine 4 mevsim lastikler kışın güvenle kullanılabilir, bu da fiyatlarına yansıyan bir faktördür.
4 mevsim lastikler, havanın 7 derecenin altına düştüğü sıcaklıklarda yaz lastikleri gibi donma yapmamaktadır. Bu açıdan 4 mevsim lastikler, yaz lastiklerine göre daha güvenlidir. Kar yağışının olmadığı hava koşullarında kış lastiklerinden daha iyi şekilde yola tutunmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Dört mevsim lastiği, bir yandan ıslak ve kuru zeminde kabul edilebilir bir performans sağlarken, bir yandan da karda iyi çekiş kabiliyeti sunar.
Dört Mevsim Lastikler Kaç Kilometre Yol Gidebilir? Dört mevsim lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirtilir. Ancak araca takılan lastiklerin en fazla 70.000 kilometreye ulaşıldığında değiştirilmesi gerekir. Araç 35.000 kilometreye ulaştığında lastik bakımı önerilir.
İki ana kategoride değerlendirilen yaz ve kış lastikleri, her mevsim otomobil kullanmayı konforlu ve güvenli bir deneyime dönüştürmek için tasarlanır. 4 mevsim lastik ise söz konusu iki ana kategorinin arasında yer alır ve hem yaz hem de kış mevsiminde kullanılmak üzere üretilir.
Diş derinliklerine bile baktığınızda, kış lastiklerini yaz lastiklerinden göz ile ayırt edebilirsiniz. 4 mevsim lastik alırken ise dikkat etmeniz gereken en önemli faktör, lastiğin Tam 4 Mevsim Lastiği olmasıdır. Aynı kış lastiklerinde olduğu gibi, lastiklerin yanak kısımlarında M+S ve kar tanesi işareti yer almalıdır.
Kısa boy ve geniş lastik daha dayanıklıdır. Özellikle de dönüşlerde daha iyi kavrar. Kar örtüsünde giderken geniş lastik daha iyi dönüş sağlar. Çamurda ve derin karlı yolda kolay kayabilir.
4 mevsim olayı hikaye. Lastiklerin yazlık kışlık olması hamur yumuşaklığına dayanır. Kışlık lastik yumuşak hamurlu, yazlık lastik sert hamurlu olur. Soğuk havada yumuşak, sıcak havada sert lastik özelliği gösterecek bir hamur en azından şimdilik icat edilmediği için 4 mevsim lastik hikayesi yalandır.
2019 yılında MICHELIN CrossClimate+, AUTO BILD tarafından 225/45 R17 ebadındaki 30 adet farklı dört mevsim lastik ile teste girmiş ve testin en iyi dört mevsim lastiği olarak tanımlanmıştır.
Dört mevsim lastiklerin kullanılabilirliği, yaşadığınız iklim şartlarına bağlıdır. Bu lastikler, tüm yıl boyunca ılıman iklimlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Çünkü yapısı sert olmasından dolayı kış lastiklerinin aksine sıcak havalarda asfalta daha iyi tutunurlar. Fakat yaz lastiği soğukta büzüştüğü ve sert bir hamur yapısı olduğu için frene bastığınızda, hele ki yağmur ve kar varsa kayma olasılığı çok yüksektir.
Kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılıyor. Özellikle yağmurlu havalarda kış lastikleri, standart lastiklere göre avantaj sunuyor.
Kafam rahat olsun demek için kar lastiği çok önemlidir. Zorunlu kesinlikle değildir. Kar lastiksiz de güvenli kış seyehati mümkündür.
4 mevsim lastiklerin olumsuz tarafları:
Yaz lastiklerine oranla daha fazla yakıt tüketir. Sıcak asfalt yüzeylerde yol tutuş performansları zayıftır. Viraj alma konusunda yaz lastikleri kadar performans göstermez.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
MICHELIN “En İyi Lastik Markası”
Michelin kardeşler Edouard ve André Michelin tarafından kurulmuş ünlü bir Fransız lastik markasıdır. Türkiye de bulabilceğiniz en iyi lastik budur.
2 - M+S ibaresi
Bazı lastikler, dört mevsim ve kış lastikleri de dâhil olmak üzere lastik yanaklarında M+S ile işaretlenmiştir. Bu harfler sadece "Çamur" ve "Kar" ifadelerini ifade eder ve lastiğin üreticiye göre “kar” lastiği olduğunu gösterir.
Yaz lastikleri ıslak ve kuru zeminlerde daha kısa mesafede durmayı sağlamaktadır. Kış lastikleri ise karlı, buzlu ve yağmurlu zeminlerde standart lastiklere göre daha iyi fren mesafesi sağlamaktadır. Bu nedenle yağmurlu hava koşullarında kış lastiklerinin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.
Yazın kullandığı gibi hızlı gidilirse kış lastiği bile olsa buzda tabiki kayar ama videoda aynı buz üstündeki duruş mesafelerine bakılırsa yaz lastiği ve 4 mevsim lastiklere göre afaki fark var.
Yoğun yağan yağmur ya da kar yağışı, 7°C'nin altındaki düşük sıcaklıklar gibi zorlu kış koşulları ile sıkça karşılaşıyorsanız, kış lastiklerini tercih etmeniz gerekir. Fakat çok kar yağmayan daha ılıman bir bölgede yaşıyorsanız 4 mevsim lastikleri tercih edebilirsiniz.
Cebinizden bir bozuk para çıkarın, 1 lira veya 50 kuruş. Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
Lastik ömrünün kaç yıl veya kaç kilometre olduğunu kesin olarak söylemek mümkün değildir fakat ortalama araç lastik ömrü 5 veya 10 yıl arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri