Otomotiv tarihine bakıldığında motor teknolojisinde en çok tercihe dilen silindir adedi dörttür. yani 4 silindirli motorlar en fazla tercih edilen motorlardır. Sıra silindir yapısındaki motorlarda uygulanan 4 silindir, motorun hacmine de işaret eder.
Sıralı dört silindir motor (Inline-4, I4 veya L4), dört silindirin de aynı çizgi üzerinde yer aldığı bir içten yanmalı motor tipi. Sıralı dört silindir motorlarda tek silindir sırasında yan yana yer alan dört silindir, tek bir krank milini çevirir.
Bir motorun silindir hacmi 1.6 litre denildiğinde aslında bu yuvarlak bir rakamdır. Gerçek rakam 1598 cc ya da 1580 cc olabilir. Örneğin 4 silindirli bir motorda dört silindirin hacimleri toplamını gösterir. Silindirin taban alanı ile strokunun, yani bir silindirin taban alanı ile yüksekliğinin çarpılmasıyla bulunur.
İki zamanlı motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha yaygın olarak kullanılan dört zamanlı motordan farkı, pistonun doğrusal hareketlerinde 4 yerine 2 stroka sahip olmasıdır. İki zamanlı motorlarda emme ve sıkıştırma 1 strokta, yanma ve egzoz 1 strokta yapılır.
1.2-1.4-1.6-1.8 gibi terimler aracın motor hacimleridir.yani 1200,1400,1600,1800 litre diye gider.
İlgili 19 soru bulundu
Motor hacmi, her silindirin sahip olduğu hacim değerlerinin toplamını ifade ediyor. Örneğin 1,4 litrelik 4 silindirli bir motorun her bir silindiri yaklaşık olarak 350 cc hacim değerine sahip oluyor.
1.2 motor araba yokuş çıkar mı konusu birçok kişi tarafından merak edilen konular arasındadır. 1.2 motor hacmine sahip araba modelleri doğru sürüş tekniği kullanıldığı takdirde yokuşları çok rahat bir şekilde çıkabilmektedir.
1.0 motor araçlarda silindir hacmi küçük olduğu için beygir gücü ve tork üretimi de düşüktür. Birçok sürücü için bu bir dezavantaj gibi gözükse de acemi sürücüler için, özellikle şehir içinde ciddi bir avantaja dönüşebilir; çünkü aracın kontrolünü kaybetmek daha zordur.
125 cc motosikletler, piyasada yaygın olarak görebileceğiniz motosiklet modellerinden biridir. Söz konusu motorun yapabileceği maksimum hız yaklaşık 110 km'dir.
Ardarda beş yakıt püskürtmesini tek devirde yapabilen enjeksiyon sistemine sahip olan motorlara Multijet motor denir. Fiat markası tarafından geliştirilen Multijet motorler, bugün farklı otomotiv markaları tarafından da kullanılmaktadır. 1.3, 1.6, 1.9, 2.0 şeklinde Multijet motor hacimleri vardır.
Pist yarışlarına katılmayacaksan motor yeterli. Etek altı boyada sorun yok, büyük kaza var mı yok mu ona baktırın. bende de 1.4 /101 beygirlik motor var. Pist yarışlarına katılmayacaksan motor yeterli.
1000 CC Motorun Maksimum Hızı Nedir? 1000 cc'lik bir motorun ideal hızının 230 km olduğundan bahsetmiştik. Fakat eğer bu motorla maksimum hıza çıkmak istiyorsanız 300 km/h civarına kadar çıkabilirsiniz. Eğer motosikleti kullanırken maksimum hıza çıkarsanız motoru yıpratma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
1.3 XL ve XE'ler 75 beygir, 1.6 XL ve GL'ler ise 93 beygir'dir ve bunların hepsi karbüratörlüdür.
Dört Silindir
Tüm motor yapıları arasında en yüksek devire çıkabilen ve en az titreşimli olanlar sıralı dört silindirli motorlardır. Yüksek devir sayıları sayesinde yüksek beygir güçlerine ulaşabilirler. Bu da onları performanslı motosikletler konusunda vazgeçilmez yapar.
Üç silindirli motorlarda, pistonlar bağımsız zamanlı olarak hareket ederler ve 4 silindirden en büyük farkları sürekli ateşleme yapmazlar. “3 silindirli motorlar titriyor.” yorumunun teknik olarak açıklaması bu şekilde oluyor.
Ancak binek araçlarda genellikle 4 silindir, ticari araçlarda ise genellikle 6 ya da 8 silindir kullanılmaktadır. Araçlarda ayrıca sıkıştırma oranı da oldukça önemlidir. Sıkıştırma oranının hesaplanması ise silindir hacmi ve yanma odası hacminin toplamının yanma odası hacmine bölünmesi ile bulunmaktadır.
Motorun yakıt besleme sistemi enjeksiyon sistemine bağlıdır. Mt25 versiyonu, 250 cc özelliği ile oldukça hızlıdır. 100 kilometrede 3,50 – 4 litre yakıt tüketmektedir. Oldukça hızlı olan bu tasarım 170 km hıza kolaylıkla ulaşabilmektedir.
8,3L V10 (500 hp) motora sahip olan Dodge Tomahawk saatte 560 kilometre hıza yaparak, dünyanın en hızlı motosikleti ünvanını elinde bulunduruyor.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Motosikletten kaynaklanan ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında son zamanlarda bir artış var. Dolayısıyla motosiklet sürücülerinin B sınıfı ehliyet ile 125 cc altında motosiklet kullanabilmeleri için eğitim almaları lazım" dedi.
PS, arabanın motor gücünü ifade etmek için kullanılan bir diğer ifadedir. 1 beygir gücü 1.014 PS değerine eşittir. Tersi olarak ise 0,986 HP ile 1 PS eşittir. Aracın sahip olduğu PS değeri ile 0,986 çarpılarak beygir gücü elde edilir. 150 PS bir aracın HP karşılığı 147,9'dur.
Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
2. El Motor Alırken Kaç En Fazla Km Olmalıdır? Motosiklet gibi pratik ulaşım araçları da tıpkı arabalar gibi ne kadar uzun yol kat ederse, yıpranma payı o kadar artar. Motosiklet kullanıcıları tarafından sıkça sorulan “2.el motor alırken kaç km olmalı?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, 25-30 bin km arasıdır.
Bu aracın çekiş gücüyle alakalı bir durumdur. Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
Optimum hızda vitesi 1'e alın. Ve gaza çok aşırı basmayın çünkü yokuş çok dikse gaza çok basmanın hiç bi anlamı yok arabaya zarar vermekten başka. Olduki durdunuz, durmak zorunda kaldınız; El frenini çekin, vitesi 1'e alın, gaza basın abartılı olmadan, ayağınızı kavrama noktasına kadar getirin ve el frenini indirin.
Motorun soğuması için bir süre daha beklendiği zaman motor kolaylıkla çalışacaktır. Özellikle sıcak havalarda motorun bayılması normaldir. Yokuş yukarı motor aşırı ısındığı için daha çabuk çekişi düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri