- Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası ilave ediniz. Yemek normal tadına dönecektir. - Yemeği süzgeçten geçirdikten sonra üzerine kaynar su tutunuz ve daha sonra yaptığınız tencereye geri koyduktan sonra baştan pişirmeye devam ediniz.
Bildiğimiz şeker, bal, meyve ve bazı sebzelerin içindeki doğal şekerle elde ettiğimiz tatlılık, acımtıraklığı ve ekşiliği dengeler. Aynı zamanda acıyı da keser.
Ayrıca şekerlemelerin tadını güzelleştiren ekşiliğin ana kaynağı limon tuzudur. Toz haline getirilip toz şeker ile karıştırılarak şekerlemelerin üzerinde hoşa giden tattaki tatlı ekşi kaplamanın oluşması sağlanır. Tadım notları: Mayhoş, ekşi hafif tuzlu bir tadı vardır.
Salça her zaman domatesten sonra gelir. Bu nedenle bir yemek içerisine önce domates daha sonra salça eklemelisiniz. Eğer önce salçayı eklerseniz salçanın yüzeyi pişer ve topaklı bir şekilde kalır.
İlgili 34 soru bulundu
Elinizin lezzeti yemeğe geçsin
Çünkü “elin lezzeti” diye bir olay gerçekten var. Basit bir kurabiye yapımında bile ellerinizi kullanarak ne kadar iyi yoğurursanız, karışım o kadar homojen bir hâl alır; malzemelerin lezzeti birbirine iyice geçer ve lezzeti yakalarsınız.
Sos ve çorba yaparken az miktarda un ekleyin
Neden: Un, sos ve çorba gibi yiyeceklere kıvam verir.
Yemeğin suyunun bir kısmını kızarmış ekmek parçaları ile alıp atabilirsiniz. Hala tuzu fazla ise yemeğin suyunu tamamen değiştirip tekrardan yapmayı da deneyebilirsiniz. Toparlamamız gerekirse, yemeğiniz: hafif tuzlu ise içine 1-2 adet kesme şeker atın.
Limon tuzu, mutfakta salataların ve yemeklerin içinde kullanıldığı gibi yiyeceklerin taze kalmasını sağladığından zeytin yapımında, turşu kurmada ve reçel hazırlamada da kullanılabilir. Limon tuzu sadece yiyeceklerde değil; temizlik konusunda da etkili olan bir maddedir.
Bir evde turşuya da, reçele de, ekşili çorbaya da limon tuzu konur, bulaşıklar limon tuzuyla parlatılır, içeceklerin rengi de limon tuzuyla açılırsa bünyeye giren limon tuzu miktarı kararından fazla olur. Limon tuzu yerine, evde limon varsa eğer olabildiğince taze sıkılmış limon suyu da kullanılır.
Bir yemeğin lezzetini belirleyen ikinci önemli unsur da asit dengesidir. Yani, ekşimsi, sirkemsi, keskin tatların da bulunması gerekir. Limon suyu, koruk ekşisi, nar ekşisi, narenciye suları, kırmızı veya beyaz sirke katılan yemekler yeteri kadar asitli olurlar.
– Damak zevkinize göre, ekşilik istediğiniz seviyeye inene kadar, karbonatı azar azar ekleyiniz. – Karbonatı birden ekleme yaparsanız yemeğin tadını bozmuş ve yemeği israf etmiş olacaksınız.
Salça, domates sosu ve kahveye yine bir tutam eklenen karbonat içerisindeki asit miktarını azaltır. Aynı zamanda proteinleri parçalamaya yardımcı olduğu için etlerinizin yumuşacık olmasını sağlar.
Havuç, salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır. Domates salçanız çok ekşi ise; içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı tatlandıracaktır.
Yöntemlerden biri domates sosunun asit tadını düzeltin, bir başka çok popüler ama daha az sağlıklı numara hazırlığa tatlı bir yiyecek ekleyin. Aslında kimyasaldır: şeker asit tadını nötralize eder. Yani ekle 1/2 çay kaşığı şeker 6 orta boy domatesten oluşan bir sosta. Sonra azar azar zevkinize göre ayarlayın.
ÖNCE LİMON TOZU
Bu maddenin katı yani kaya tuzuna benzer hâline halk arasında 'limon tuzu' denilir. – Endüstriyel bir katkı maddesi olan limon tuzunun katkı maddesi olarak kodu E330'dur. – Kimyevî adı ise “sitrik asit”tir.
TUZLU LİMONU ODAYA KOYMAK
Başucunuza tuzlu limon koyduğunuzda, gece boyu sinir sisteminiz daha sağlıklı çalışır. Bunu birkaç gün içerisinde kolayca fark edebilirsiniz. Ayrıca limonlu tuz; odaklanmanızı artırır ve uykuya geçmenizi kolaylaştırır. Gece çekilen iyi bir uyku, sabahları bize büyük avantajlar sağlar.
Sirke, sadece küçük bir miktara ihtiyaç duyulduğunda, pişirme veya fırınlamada limon suyunun mükemmel bir alternatifidir. Limon suyuna çok benzer, ekşi ve asidiktir. Bu tariflerde birebir ikame olarak kullanılabilir.
1) Patates
Genellikle yemek yeme esnasında eklenmesi önerilen tuz, pişirme anında fazla eklenirse tuzlu yemeyenleri rahatsız eder. Böyle anlarda ilk yardımcınız patates olacaktır.
Hafif tuzlu yemekler için en çok kullanılan yöntem olarak bilinen patates ekleme kesin çözüm oluyor bu aşamada. Patatesi ekledikten 10-15 dakika sonra, tuzunu kontrol ettikten sonra kaşık yardımıyla çıkarabilirsiniz.
SUYUNU FAZLA KAÇIRDIĞINIZ YEMEKLER İÇİN
Tencerenin üzerine kağıt havlu veya temiz kuru bir bez koyup kapağını kapatın. Ocağın altını en kısık dereceye getirin. Tencerenin kapağını açmadan pilavın suyunu azar azar çekmesini sağlayın.
Gastronom: Gastronomiyi uygulayan kişiye gastronom denir.
Kendilerine aynı zamanda 'gastronomist' denildiği de olur.
Belçika ve Amerika ortaklığında yürütülen bir çalışmada el lezzetinin olduğu doğrulandı.
Kısık ateşte pişen yemekler daha lezzetli olur. Bunun sebebi; sebzelerin içten dışa doğru kendi içindeki suyu ile pişmesidir. Yüksek ateşte pişen yemekler ise dıştan içe doğru piştiği için su ilave etmek zorunda kalırsınız. Oysa; kendi suyu ile pişen yemekler her zaman daha leziz sonuçlar verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri