Batıl inançtır, uğursuzluk getirdiğine inanıldığı için hassasiyet gösterilir. Japonya'da ise, durum biraz daha farklı. Orada, 4 rakamı uğursuz sayılıyor. 4 rakamının okunuşu “Ölüm ve felaket” anlamına geldiği için, birçok yerde bu numarayı kullanmamaya özen gösterirler.
Çin ve tarihi olarak Çin kültüründen etkilenen Japonya, Kore gibi ülkelerde 4 rakamı uğursuz kabul ediliyor. Bunun temel nedeni Çin'in Mandarin lehçesinde 4 sayısının telafuzu olan “si”nin aynı zamanda “ölüm” kelimesi ile aynı anlama gelmesidir.
Çinliler 4 rakamının uğursuz olduğuna inanıyor. Bunu sebebi ise Çin alfabesinde, 4 rakamının ve ölümün aynı şekilde 'si' sesi ile telaffuz edilmesidir.
Konuyla ilgili olarak, Amerika'nın New York eyaletinde yer alan Buffalo Üniversitesi antropoloji doçenti Philips Stevens Jr. ile 2004 yılında yapılan bir röportajda, 13 sayısının uğursuz kabul edilme nedenlerinden bahsedilmiştir.
Tetrafobi, (Eski Yunanca: τετρᾰ́ς tetrás, Türkçe "dört" ile φόβος phóbos, Türkçe "Korku"), 4 rakamından korkulan bir bâtıl inançtır.
İlgili 37 soru bulundu
Panfobi: Her zaman var olan bir kötülüğe inanma ve bunun sonucunda da her şeyden korkma durumudur.
Anksiyete, kişinin endişe, kaygı ve korku gibi duygulara karşı aşırı ve kontrol edilemeyen tepkiler vermesine neden olan yaygın görülen psikolojik bir hastalıktır.
Batı kültüründeki en yaygın batıl inançlardan biri olarak 13. Cuma korkusu (Friggatriskaidekaphobia) kabul ediliyor. Bu tarihte bazı insanlar evden çıkmıyor, uçağa binmiyor, iş anlaşması yapmıyor. Ayrıca bazıları 13 kişilik masada yemek yemiyor, binaların 13. katında durmayıp 14'e çıkıyor.
Böylece, Olimpos'taki tanrı sayısı kötü kabul edilen 13'e ulaşmaz. 17 numarası İtalyan kültüründe uğursuz kabul edilmesinin sebebi de biraz paranoyakça.17 sayısının Roma rakamlarıyla yazılışı XVII şeklindedir.
“Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u bir 'Salı' günü fetheylemiştir. Ondan sonra Rumlarca matem günü sayılmış olan salı günü zamanla matemlik mahiyetini kaybede kaybede 'uğursuz' bir gün olarak hurafelere geçmiştir.
13 sayısının uğursuzluğunun, asal sayı olmasından geldiğine inananlar da var. 12 sayısı birçok sayıya bölünürken, özellikle paranın olmadığı dönemlerde 13 parçalık bir malı pay etmek her zaman sorunlara ve kanlı kavgalara yol açınca bu sayı, uğursuz olarak ilan edilmiş.
Japonya'da ise, durum biraz daha farklı. Orada, 4 rakamı uğursuz sayılıyor. 4 rakamının okunuşu “Ölüm ve felaket” anlamına geldiği için, birçok yerde bu numarayı kullanmamaya özen gösterirler.
13'üncü Cuma, Batı'nın hurafe anlayışında şanssız bir gün olarak kabul edilir.
Dört, güvenilirlik, sakinlik, ve evi temsil eder. Dört`ün hayatınızda tekrarlanması kendi köklerinize dönüş, kendinizi ortaya koyma ve hatta kendinizi “sıkıca yerleştirmek” gereksinimini ifade eder. Dörtler ayrıca sebat ve dayanma gücünü belirtir.
17 numarası İtalyan kültüründe uğursuz kabul edilmesinin sebebi de biraz paranoyakça. Diğer kültürlerdeki gibi uğursuz sayıdan kaçmak için bir çok yerde 17 sayısını es geçerler. (Asansör, otel, kat vb..)
DİNEN 13 SAYISI UĞURSUZ MU? Müslümanlıkta uğur ya da uğursuzluk gibi inanışlar bulunmamaktadır. Bu konu hakkında din alimleri 13 rakamı, merdiven altından geçmek, iki bayram arası düğün yapmak gibi inanışların İslam dininde karşılığı olmadığını belirtiyor.
► 17 numarası İtalyan kültüründe uğursuz kabul edilir. Çünkü 17, roman rakamlarıyla XVII şeklinde ifade edilir. olarak sattığı da bir gerçektir.
Film psikopat katil Jason Voorhees'in New York'ta işlediği cinayetleri ve maceralarını konu alır. Film Paramount Pictures stüdyosunda çekilen son 13. Cuma filmi oldu.
"Black Friday" yani "Kara Cuma", Amerika Birleşik Devletleri'nde Şükran Günü'nden sonra gelen ilk cuma günüdür. Bu gün, Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak kabul edilir ve mağazalar, bu tarihte büyük indirimler yaparlar. Kara Cuma'nın "kara" olarak adlandırılmasının nedeni, bu günde yaşanan izdiham ve kaostur.
Anksiyete türkçedeki karşılığıyla kaygı, kişide her an kötü bir şey olacakmış hissi, örneğin her an kötü bir haber alacağı yada kendisinin yahut yakınlarının başına kötü birşey geleceği endişesi ile giden bir bunaltı duygusudur. Kişi sıklıkla günlük olaylar karşısında beklenenin üstünde yüksek bir kaygı düzeyi yaşar.
Korkunun bir çeşit stres olduğunu düşünürsek kısa cevap: Evet, öldürebilir. Hatta o kadar çok öldürebilir ki beynin küçülmesine bile neden olabilir.
Hastalar, evde kimsenin olmadığı bir zamanda kalp krizi geçirmekten ve hastaneye ulaşamadan ölmekten ya da kontrolünü kaybederek çıldırıp intihar etmekten , kendisine ya da yakınlarına zarar vermekten, başkalarının bulunduğu ortamlarda çılgınca ve garip davranışlarda bulunarak rezil olmaktan şiddetle korkarlar.
Panik Atak: Ani ve yoğun korku, beraberinde panik atakları meydana getirebilir. Bu esnada göğsünüzde ağrı hissedebilir, vücudunuzda ter boşalması yaşayabilir, kalp atışlarınızda hızlanma gözlemleyebilirsiniz. Bazen süreç boğulduğunuzu ya da kalp krizi geçirdiğinizi düşünmenize sebep olacak kadar ağır seyredebilir.
Kaygı, sağlıklı insanlara göre daha yoğun, uzun süreli, kontrol edilemez şekilde yaşanır. YAB'nda yaşanan kaygıyı patolojik kılan da kaygının içeriğinden ziyade, aşırı ve kontrol edilemez olarak algılanması olup halk arasında “evham ve evhamlılık” şeklinde ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri