ÇÜTF STAJYER EĞİTİMİNİN AMACI VE İŞLEYİŞİ Klinik bilimler stajyer eğitimi, tıp eğitiminin 4. ve 5. yıllarında sürdürülen programlar bütünüdür. İlk üç yılını tamamlamış, dördüncü sınıfa geçtiği belgelenmiş öğrenci “STAJYER DOKTOR” olarak adlandırılır.
Stajyer: Tıp fakültesi dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerine denir.
4. sınıfta, Tıp Fakültelerinde büyük stajlar olarak adlandırılan 4 büyük staj bulunur. Bunlar; Dahiliye, Pediatri, Genel Cerrahi ve Kadın Doğum – Hastalıkları'dır. Ayrıca bu stajlar arasında birkaç tane de küçük staj bulunur. Beşinci sınıfta yukarıda ismi geçen dört staj haricindeki diğer birçok küçük staj bulunur.
1. sınıf dört, 2. sınıf altı ve 3. sınıf altı adet kurul sonu sınavından oluşmaktadır. Her 3 sınıfta da yılsonunda ayrıca Yıl Sonu Sınavı (Final Sınavı) yapılmaktadır.
Tıp Fakültesinde 4.sınıf, genel olarak Tıp eğitimin en zor yılı olarak nitelendirilir. Bunun en büyük sebebi ise Dahiliye ve Pediatri gibi en büyük iki stajın eğitiminin bu yılda veriliyor olmasıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Tıp Fakültesinde En Zor Sınıf/Yıl
Bu eğitim sürecinde bazı sınıflar diğerlerinden daha zor olarak lanse edilmektedir. Örneğin; teorik eğitimin son yılı olan 3.sınıf oldukça zordur. Üçüncü sınıf, teorik eğitim sürecinin en zor yılı olarak kabul edilir genellikle. Ancak en zor sınıf üçüncü sınıf değil 4.sınıftır.
İlk üç yılını tamamlamış, dördüncü sınıfa geçtiği belgelenmiş öğrenci “STAJYER DOKTOR” olarak adlandırılır.
3. 4 ve 5. Sınıfta normal kıyafet. Yani tayt da olur mini etek de olur askili da olur üstüne de beyaz önlük. Ki her stajda zorunlu olmayabiliyor.
Pratik çalışmalarda ve stajlarda devamsızlık % 20'yi geçmediği taktirde, öğrenci devamsız olduğu süre kadar telafi çalışması yapmak kaydıyla, o ders kurulunun pratik sınavına veya staj sonu sınavına girebilir. Telafi çalışmaları ilgili anabilim dalının belirlediği gün ve saatlerde yapılır.
Tıp fakültesinin 6. sınıfına bir şekilde ulaşmayı başarmış bireylerine intern doktor denir.
İntern Doktor: Eğitiminin ilk beş yılını tamamlamış, altıncı sınıfa geçtiği belgelenmiş tıp fakültesi öğrencisi İntern doktor olarak isimlendirilir.
Tıp bölümü öğrencileri 6. yıl itibariyle intern doktor olurlar. İntern doktorlar ise 4. ve 5.sınıfta staj yaptıkları kliniklerde görev yaparlar.
İntern Doktor, Tıp Fakültesi 6.sınıf öğrencileridir. Altıncı sınıfa geçen tüm öğrencilere bu ünvan verilir. Hastane içindeki birçok bölümde çalışacak bu öğrencilere, böyle bir ünvan verilmesi zorunludur çünkü bir işlevleri vardır. Altıncı sınıfın bazı amaçları vardır.
MADDE 1- (1) İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesinde (İEÜTF) ilk beş yıllık eğitim ve öğretim dönemini başarı ile tamamlayarak, altıncı yıla geçmeye hak kazanmış ve birinci basamak sağlık hizmetlerini vermek üzere tıp doktoru unvanını almaya aday olan öğrenciler “intörn doktor” olarak tanımlanırlar.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tıp Fakülteleri 6. Sınıf ve Diş Hekimliği Fakülteleri 5. Sınıf öğrencilerinin tam asgari ücret almalarını sağlayan yasanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandığını duyurdu.
Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencileri beyaz önlüklerini törenle giydi – Akdeniz Üniversitesi.
Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
Bu dönemlerinde Tıp Fakültesi öğrencilerinin eğitimleri devam etmektedir yani öğrencidirler. Bir hizmet sunmazlar ve yoğun miktarda eğitim alırlar. Yazımızın konusu olan Stajyer Doktor maaşı ne kadardır sorusunun yanıtı şu; Stajyer Doktorlar hiçbir şekilde ücret ve maaş almaz.
Fransızca kökenli bir sözcük olan intern kelimesi, staj demektir. Stajyer hekimlere intern ya da intörn doktor adı verilir. 7 yıllık tıp eğitiminin 6 senesini tamamlamış olanlar stajyer doktor ve hemşire olmaya hak kazanırlar.
Giriş Türkiye'de genel cerrahi stajları, Tıp Fakültesinin 4. sınıfında yapılır. Genel cerrahi staj süresi yaklaşık 8 haftadır ve 4 büyük stajdan biridir. 4. sınıfta yapılan diğer büyük stajlar; dahiliye, pediatri ve kadın doğum stajlarıdır.
Adli tıp uzmanları, lisans eğitimi gören ve özel bir eğitim alan hekimlerdir. Adli tıp uzmanı olmak için, tıp lisansının yanı sıra, adli tıp eğitimi almış olmak gerekir.
Sağlık Yönetimi Bölümü İntörnlük Programı: İntörn öğrencinin mesleki bilgi, beceri ve deneyim kazanmaları için 4. Sınıfta Güz ve Bahar Yarıyıl dönemlerinde toplam intörnlük süresi akademik takvime göre belirlenen ve bir haftada 28 saat pratik olarak uygulanan temel mesleki bir ders uygulamasıdır.
Konunun özeti olarak; Tıp Fakültesinde stajlar 4.ve 5.sınıfta yapılır.
İntörn doktor maaşları hesaplanırken asgari ücret kadar ödeme yapılmaktadır. 2023 yılı ikinci yarısı için devlet üniversitelerindeki İntörn Doktor maaşı 11.402 TL, vakıf üniversitelerindeki İntörn Doktor maaşı 2397,05 TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri