A grubu meslekleri; kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır. KPSS, doğrudan atama yapacak kamu kurum ve kuruluşları için bir seçme sınavı, giriş sınavı yapacak kamu kurum ve kuruluşları için ise bir eleme sınavıdır.
(A) grubu kadrolar; özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle ve belli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutularak mesleğe alınan personel için ihdas edilmiş kadrolar olarak tanımlanmıştır (Örneğin, Müfettiş ve Uzman Yardımcısı, Stajyer Kontrolör, Kaymakam Adayı).
Kamu kurum ve kuruluşlarındaki müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör yardımcılıkları kadrolarına A grubu kadroları denir.
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
Devlet memuru olmak isteyenlerin girdikleri KPSS sınavları A ve B grubu olarak iki kısma ayrılmaktadır. KPSS A grubu denildiğinde akla uzman ve uzman yardımcısı başvuruları gelmektedir. Bu alımlar 35 yaşını doldurmamış kişiler için yapılır. Yapılan KPSS sınavı da 2 yıl geçerlidir.
İlgili 26 soru bulundu
Bu çerçevede, düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır. Bu kadrolara yapılacak atamalar için müracaat edecekler KPSS-B'ye girmektedir.
KPSS A Grubu sınavı için, üniversitelerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne denk okul mezunları yanında; Hukuk Fakültesi'nden, Mühendislik Fakültesi'nden, Matematik Bölümü'nden, İstatistik Bölümü'nden, Aktüerya mezun adayları katılabilir.
Sınav, lisans düzeyindedir. Kaç Yılda Bir Yapılır? KPSS Alan Bilgisi her yıl yapılarak ilgili kadrolara atama yapılır. Bu sınava lisans mezunları ve mezun olabilecek durumda olanlar (son sınıf öğrencileri) girebilir.
Çünkü bu sınav sadece A Grubu ve Öğretmen alımları içindir. A Grubu (Kariyer Meslek) Nedir? Uzman, müfettiş, kontrolör, denetmen, murakıp, denetçi, kaymakam unvanlı kadrolara kariyer meslekler denir. Bu meslekler A Grubu puanlar denilen KPSS puanları ile alım yapılan mesleklerdir.
Sınav 2 yılda bir yapıldığı için genellikle atamalar da 2 yılda bir gerçekleştirilir. Bu grupta mimar, mühendis, hemşire, sosyolog, psikolog, ebe ve veteriner atamaları yapılmaktadır. Ancak bunların dışında daha pek çok KPSS B grubu mesleği vardır. KPSS B grubu konuları A grubundan farklıdır.
A Grubu Kadrolar; kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır.
Beklenen düzenleme gerçekleşirse; KPSS puanına göre istihdam edilen ancak sözleşmeli statüsünde bulunan memurlar 4B kadrolarında görev yapıyor. Bu sözleşmeli memurlar değişiklik ile 4A kadrolarına yani memur kadrolarına geçmiş olacak. Bu geçiş ile birlikte sosyal ve mali haklar da değişecek.
4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar. Ayrıca Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın ortak görüşüne göre belirli bir adet ve ücret sınırı içinde sözleşme ile çalışanlar da bu gruba dahildir.
4/A; 657 Sayılı Kanun 4/A maddesine tabi Kadrolu Memurlar dır. Devlet Personel Dairesi Başkanlığının belirlediği sayıda, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ile alınır. Memurların tüm görev yetki ve sorumlulukları ile özlük hakları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alır.
657 sayılı devlet memurları kanunu 40. Maddesi gereğince alım ilanlarında yaş alt ve üst sınırlaması getirilmeyen her kadroda yaş şartı olmayan memur çalıştırılabilir. Alınacak olan kadro için yaş sınırı getirilmemiş ise 40 yaş üzerinde olsa dahi alım ilanlarında yaş sınırı belirtilmemiş ise kadroya alınabilir.
Merkezi atamalar ise KPSS P3 puan türü baz alınarak gerçekleştirilir. B Grubuna; memur, koruma ve güvenlik görevlisi, hemşire, mühendis, psikolog, sosyolog, mimar, ebe gibi kadrolar örnek verilebilir.
Birçok açıktan alım yapan kamu kurumu genellikle minimum 70 puan şartı arıyor. KPSS Ortaöğretim sınavından 70 puan almak için 40 -45 net yapmak gerekiyor. Şurada Paylaş! KPSS Ortaöğretim sınavından 80 puan almak için ise 67 – 72 arasında net yapmanız gerekir.
KPSS 2021 sınavınıza 3 Ay kala Genel Yetenek Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri derslerinizin tamamını bitirmek istiyorsanız bu çalışma programını kullanabilirsiniz.
İşte tüm merak edilenler... POLİS OLMAK İÇİN KPSS HANGİ PUAN TÜRÜ HESAPLANIR? Polis olmak isteyenler POMEM KPSS de geçerli olan B grubundan sınav puanı almalıdır.
Yapılan anket sonuçlarına göre birçok kişi şimdiye dek yapılan en zor KPSS'nin 2009 yılına ait olduğu söylendi. Kesin bir netliği olmadan yapılan ankette yorumlarda en çok 2009 yılının söylenmesi adayların en çok zorlandığı senenin 2009 yılı olduğu yönündeydi.
KAÇ YILDA BİR YAPILIYOR? Sınav ortaöğretim/ön lisans için 2 yılda bir yapılmaktadır. Ön lisans ve Ortaöğretim (Lise) KPSS sınavları sadece çift yıllarda yapılır örneğin:2018,2020,2022,2024 gibi yıllar da yapılır. Sınav sonuçları ise sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerli sayılır.
KPSS-A grubunda taban puan, her kurumun açacağı sınava göre değişmektedir. Başvurabilir mi? KPSS'ye lisans düzeyinde girenler A grubu kadroların giriş sınavlarına başvurunun yanı sıra, B grubu kadrolara ve Eğitim Bilimleri Sınavına da katıldıkları takdirde öğretmenlik yerleştirmelerine de başvurabilirler.
Sınav 2 senede bir olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri