Edatlar zıt anlamları olmayan kelimelerdir.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Zıt anlamlı kelimeler yerine karşıt anlamlı kelimeler de denilebilmektedir. Anlam bakımında zıt olan kelimeler bilinmediği takdirde bir cümle içerisinde aynı anda kullanılabilir.
Karşıt sözcüğünün Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre anlamı ise şu şekildedir: "Nitelik ve durumları birbirine büsbütün aykırı olan, zıt, kontrast." Karşıt ile ilgili örnek cümleler vermek gerekirse: Bu denli karşıt görüşlerinde olduğu ortamda barışı sağlamak oldukça zor.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
İlgili 39 soru bulundu
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Beyaz kelimesi bir renktir ve bu kelimeye karşılık olarak zıt anlamlısı siyahtır.
Karşıt kelimesinin TDK'ya göre Türkçedeki anlamına bakıldığında 'zıt' sözcüğü karşımıza çıkıyor. Bu yazılışı üzerinde karşıt kelimesinin için eş anlamlı olarak zıt sözcüğünü farklı cümlelerde değerlendirebilirsiniz.
Karşıt kelimesinin eş anlamlıları 'zıt', 'aykırı', 'aykırı' ve 'aksi' gibi sözcüklerdir. Bu sözcükler cümle içerisinde karşıt kelimesinin anlamı ile aynı şekilde kullanılabilir.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Eş sesli kelimeler yazılış ve okunuş bakımından aynı olan kelimelerdir. Fakat anlamları birbirinden farklıdır. Bu kelimelere eş sesli veya sesteş kelime denir.
Yok kelimesinin zıt anlamlısı Var olarak kabul edilmektedir. Yok kelimesinin karşıt anlamı olan durumlarda Var sözcüğü kullanılır.
SİYAH KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Siyah kelimesinin karşıtını ifade eden yani zıt anlamlısı "Beyaz ve Ak" kelimeleridir.
Tek başına anlamı olmadığı halde, cümle içinde kelimeler arasında anlam bütünlüğü kuran kelimelere edat yada ilgeç denilmektedir. Bu sözcükler cümlelerin anlamlı bir şekilde kurulmasına yardım ederler. Yani anlam tamamlaması yaparlar. Tek başına anlamı olmayan kelimeler edat veya bağlaçtır.
Keksüy kelimesi diye bir kelime yoktur. Kelimeyi değiştirip yüksek yaparsak. Yüksek kelimesinin zıt anlamı alçak'tır.
Karşıtanlamlı, zıt anlamlı veya antonim, anlamları birbirinin tersi olan sözcükleri tanımlamakta kullanılan bir terim.
Yarar kelimesinin zıt anlamını zarar kelimesi oluşturur.
İÇ KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
İç kelimesinin tam tersini ifade eden zıt anlamlı karşılığı ise dış kelimesidir. Dış kelimesi görülen, içte bulunmayan yüzey anlamına gelmektedir.
Karşıt anlamlılık, iki kelimenin anlam bakımından karşıt olması, birbirine aykırı iki ayrı anlamı belirtmesidir. Türkçede karşıt anlamlılık, anlam ilişkileri farklı olan çeşitli kelimeler arasında görülür (Topaloğlu, 1989, s. 97).
Bu iki kelime birbirinin zıt anlamlısıdır. Aynı şekilde yaşlı ve genç kelimeleri de zıt anlamlı sözcüklerdir.
Bir kelimenin zıt anlamı tam tersine denk gelen anlamı demektedir. Cevap kelimesinin diğer bir ismi yanıttır. Yani cevap kelimesinin eş anlamlısı olarak yanıt kullanılır. Cevabın zıt anlamlı kelimesini ise soru oluşturmaktadır.
Bu anlam ilişkilerinden en önemlileri eş anlam ve zıt anlamdır. Yaş kelimesinin eş anlamlısı 'ihtiyar' kelimesidir. Yaşlı kelimesinin zıt anlamlısı ise 'genç, bebe' kelimeleridir.
Bunun yanında bayat kelimesinin zıt anlamlısı ise 'taze' kelimesidir.
Mutlu kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler; mutsuz ve üzgün olarak tanımlanabilir.
Karşıt rengi mavidir. Kırmızının, tamamlayıcı rengi yeşildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri