Davanın Tarafları Hukuk davalarında “davacı” ve “davalı” olmak üzere iki taraf yer almaktadır. Davacı, mahkeme önünde davayı açan kişiye denir. Davalı ise hakkına dava açılan kişidir.
Şekli taraf kuramı
Maddi taraf kuramının yetersizlikleri üzerine ortaya atılmış bir kuramdır. Buna göre, davanın tarafları dava dilekçesine göre belirlenir. Dava dilekçesine göre, mahkemeden hukuksal korunma talep eden davacıdır, kendisine karşı hukuksal korunma talep edilen kişi ise davalıdır.
Davalı ya da eski adıyla müddeialeyh, hakkında hukuk davası açılan gerçek veya tüzel kişiye denir. Davacı tarafından mahkemeye sunulan dava dilekçesinde iddiaların yöneltildiği taraftır.
Davacı kimdir? mahkeme önünde davayı açan kişiye denir. Davalı Kimdir? Davalı ise hakkına dava açılan kişidir.
Maddesine göre müdafi, şüpheli veya sanığın ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukatı, vekil ise, katılan, suçtan zarar gören veya malen sorumlu kişiyi ceza muhakemesinde temsil eden avukatı ifade etmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Hukukçu, hukuk eğitimi almış ve hukuk alanında çalışan bir kişidir.
Avukat Tarafından Temsil Edilen Kişiye “Müvekkil” Denir.
Davacı ya da eski adıyla müddei, bir mahkeme önünde dava açan ya da açtıran kişiye ya da tarafa verilen addır.
Taraf sıfatına gelince: Bir hakkı dava etme yetkisi (dava hakkı) kural olarak o hakkın sahibine aittir. Bir hakkın sahibinin kim olduğu, dolayısıyla o hakkı dava etme yetkisinin kime ait olduğu, (o davada davacı sıfatının kime ait olacağı) tamamen maddi hukuk kurallarına göre belirlenir.
Davanın Tarafları; Davada “davacı” ve “davalı” olmak üzere iki taraf yer almaktadır. Davacı, mahkeme önünde davayı açan kişiye denir. Davalı ise hakkına dava açılan kişidir.
Şüpheli soruşturma aşamasında, yani suça konu olayın incelendiği Cumhuriyet savcılığı araştırmasında, suçu işlediği yönünde şüphe duyulan kişidir. Sanık ise şüpheli hakkında dava açıldığında, kovuşturma aşamasında, suç şüphesi altında bulunan kişidir. Yani sanık, şüphelinin devamıdır.
Davanın tarafları davacı ve davalıdır. Dava açan kişiye davacı; aleyhine dava açılan kişiye ise davalı denir.
Hâkim veya yargıç, adaleti sağlamak üzere bağlı bulunduğu topluluğun hukuk kural ve prensiplerine dayanarak bağımsız ve tarafsız olarak karar veren kimsedir. Bazı hukuk sistemleri tek hâkimli, bazı sistemler ise hâkimler heyetinden oluşan yargılama biçimlerini benimsemiştir.
Ceza mahkemelerinde dava açma yetkisi Cumhuriyet savcılarına tanınmıştır. Bireylerin herhangi bir suçun mağduru olmaları halinde Cumhuriyet savcısına şikâyette bulunmaları gerekir. Bunun üzerine Cumhuriyet savcısı gerekli araştırmayı, incelemeyi yapar ve kamu adına ceza davası açabilir.
Dava yetkili ve görevli mahkemeye bir dilekçenin verilmesi ile açılır. Yargılamanın mahkeme tarafından yapılabilmesi için gerekli harç ve gider avansından Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca peşin olarak mahkeme veznesine ödenmesi zorunludur. Bu işlemlerden sonra dilekçe mahkeme esasına kaydedilecek Ve dava açılacaktır.
Dava adamı, Türk Dil Kurumunca "Bir ülkü uğrunda sürekli çalışan kimse" olarak tanımlanan sözcük.
Dava yetkili ve görevli mahkemeye bir dilekçenin verilmesi ile açılır. Yargılamanın mahkeme tarafından yapılabilmesi için gerekli harç ve gider avansından Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca peşin olarak mahkeme veznesine ödenmesi zorunludur. Bu işlemlerden sonra dilekçe mahkeme esasına kaydedilecek Ve dava açılacaktır.
İş Mahkemelerinde Avukat Olmadan Dava Açılabilir Mi? İş hukuku kapsamına giren kıdem tazminatı ve işçilik alacakları, işe iade gibi davalar uygulamada en çok açılan dava türlerindendir. Hukuk sistemimizde özel hukuk davalarının avukat aracılığıyla takip edilmesi zorunluluğu yoktur.
Eğer 5 yıllık süre içerisinde kasıtlı bir suç işlenirse bu sefer kamu davası açılır ve mahkeme somut olayın özelliklerine göre ceza hükmü verebilir. İşte bu hüküm adli sicil kaydına işler. Bundan sonra ceza infaz edilince sicilden silinebilir. Bunun için adli sicil kaydının silinmesi prosedürü takip edilmelidir.
Davacı ve davacı vekili hakime göre sağ tarafta bulunan masaya oturur. Davalı ve vekili ise hakime göre sol tarafta bulunan masaya oturur.
Müşteki kelimesi manası itibariyle şikayet eden demektir. Mevcut fiilden zarar gördüğünü ifade eder. Davacı terimi daha geniş kapsamlı bir hukuki terimdir. Davacı bir hakkın ihlal edildiğini bu hakkın kendisine iadesi hakkında kapsamlı bir iddiada bulunabilir.
Gerçek kişilerde, kişilik çocuğun sağ olarak doğduğu anda başlar. Bu andan, ölüm anına kadar, kişi davacı olma ehliyetine sahiptir. Hat- ta cenin, sağ ve tam doğmak koşuluyla, ana rahmine düştüğü anda, davacı olma ehliyetini kazanır.
Makam ve meslek sahibi kişilerle konuşurken veya kendilerinden söz ederken, unvanlarına “hanım/bey” ekleyerek hitap edilebilir: Avukat Hanım, Kaymakam Bey, Müdür Bey.
Avukat tarafından temsil edilen kişiye müvekkil denir.
VEKALET TÜRLERİ :
Vekile (avukata) dava vekaleti (temsil belgesi) iki şekilde verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri