Eğitimi etkileyen felsefi akımlar: İdealizm, realizm, pragmatizm ve varoluşçuluktur.
İnsan, kendi seçimleri ile kendi değerlerini ve ahlaki değerleri oluşturur. Genel felsefe akımlarının birinden veya birkaçından etkilenerek geliştirilen başlıca eğitim felsefesi akımları şunlardır: Daimicilik, Esasicilik, İlerlemecilik, Varoluşçu eğitim, Sosyal yeniden yapılandırmacılık.
Klasik Eğitim felsefesinde akımlar; İdealist yaklaşım, Realist yaklaşım, Spiritüalist yaklaşım, Natüralist yaklaşım, Kültürel yaklaşım, Bireyci yaklaşım, Pragmatist yaklaşım olarak adlandırılırlar.
Eğitim Felsefesi nedir? Eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve kasıtlı olarak istendik değişme meydana getirme sürecidir. Eğitim, insanları belli amaçlara göre yetiştirme sürecidir. İdealizm'e göre eğitim; insanın bilinçlice ve özgürce Allah'a ulaşmak için sürdürdüğü biteviye çabalarıdır.
- Daimici: eğitim hayata hazırlıktır. – Esasici: eğitim kültürel aktarımdır. – Daimici: eğitimde , klasik eserler kullanılmalıdır. – Esasici: temel eserler öğretilmelidir.
İlgili 22 soru bulundu
Perennializm, Türkçede Daimicilik olarak da adlandırılır. Eğitimde tüm insanlar için ebediyyen önemli olduğuna inanılan şeylerin öğretilmesi gerektiği düşüncesi. Perennialistler ayrıntılarda değişme olmasına karşın bunların kişi gelişiminde temel hususlar kadar önemli olmadığına inanırlar.
Daimicilik, temelde klasik idealizm ve realizme dayanmaktadır. Daimicilik, evrensel ilkelere ve değişmez geleneğe vurgu yaparak eğitimi değişmez olana uyum sağlamak olarak tanımlamıştır. Toplumda ve insanda değişmeyen temel bazı gerçekler vardır ve eğitimde bu değişmeyen gerçekler üzerinde odaklanılmalıdır.
Esasicilik: İnsan aklı doğuştan boştur. Tüm bilgiler sonradan öğrenilebilir. Bu görüşün eğitime yansıması ''öğrencinin öğretmeni dinleyerek anlatılanları ezberlemesi'' şeklinde olmaktadır. İlerlemecilik: Bu felsefede öğrenci merkezdedir.
Öz olarak Türkiye eğitim sisteminin yapılanmasında 1982 Anayasasında eğitim ile ilgili ele alınan maddelere, Milli Eğitim Temel Kanunda Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarına, Türk Milli Eğitiminin Temel İlkelerine çoğunlukla yansıyan genel felsefe akımının Pragmatizm felsefesi olduğu görülmüştür.
Esasici görüşün temel özellikleri şunlardır. Öğrenimin özünde çok çalışma ve çoğu kere isteksiz uygulamalar vardır ve disiplinler önemlidir. Öğrenim başlangıçta öğrenciye zor gelebilir fakat öğrencinin bunu zamanla yeneceği düşünülmektedir. Eğitim ve öğretimde girişim gücü öğrenciden çok öğretmende olmalıdır.
Eğitim felsefesi, verilen eğitimlerim hem bireye hem de topluma faydalı olmasını amaçlayan bir disiplindir. Realizm ve Pragmatizm gibi felsefi akımlardan etkilenen bu felsefenin ilkeleri Daimicilik (Perennializm) - İlerlemecilik - Yeniden Kurmacılık ve Esasicilik olmak üzere dört ana başlıkta toplanır.
Eğitim felsefesi; eğitimin doğası, süreci,amaçları ve idealleri ile ilgilenen bir felsefi alandır. Eğitim toplumsal kurumlar bağlamında veya varoluşsal gelişme süreci içinde ele alınabilir.
Bu dersin amacı felsefenin kavram içeriği ve alanları bağlamında eğitim felsefesinin tanımını yapabilme kritik düşünme ve felsefi bakış açısının eğitime yansımalarını kavrayabilme, felsefedeki, teolojideki, bilim ve sanattaki içerik ve metodlar arasındaki farklılıkları anlayabilme.
Klasik eğitim felsefesi; eğitimin nasıl olması gerektiği, nasıl bir insan yetiştirilmesi ve eğitim sürecinde öğrencilere hangi değer, beceri ve bilgilerin öğretilmesi gerektiğini bildirme düşüncesiyle ortaya çıktığından; normatif ve preskriptif bir anlayıştır.
Eğitimin genel amacı, yetişmekte olan çocukların ve gençlerin, topluma sağlıklı ve verimli bir biçimde uyum sağlamalarına yardım etmektir. Bu uyumun gerçekleştirilebilmesi için, bireylerin ilgi ve yetenekleri, eğitim yoluyla son sınırına kadar geliştirilir ve davranışları eğitimin amaçları doğrultusunda değiştirilir.
Türkiye eğitim sisteminin felsefi temelleri düşünüldüğünde mevcut felsefi akımlar içerisinde idealizm, natüralizm, ilerlemecilik, pragmatizm, muhafazakarlık ve materyalizm gibi felsefi akımların etkisi olduğu söylenebilir.
Realist eğitim yaklaşımına göre, eğitimin amacı, hayatın bilgi aracılığı ile değiştirilmesidir. Eğitim, insanın en önemli özelliğinin, “aklı” nın mümkün olduğu kadar geliştirilmesi ile onun mutlu olmasını sağlar. Adı geçen yaklaşım, eğitim kuramı olarak karşılığını “özcülük” de bulur.
Bizim eğitim sistemimiz daha çok siyasal ve ideolojik temellidir. Ancak idealizm, realizm, natüralizm, pragmatizm ve materyalizmin bazı ilkeleri eğitim sistemine yansımıstır. Türkiye Cumhuriyeti' nin ilk yıllarından itibaren eğitim sistemine damgasını vuran felsefi düsünce çizgisi aydınlanma felsefesidir.
Eğitim felsefeleri daimicilik, esasicilik, ilerlemecilik ve yeniden kurmacılık olarak sıralanabilir. En eski ve en tutucu eğitim felsefesi olarak da nitelenebilecek olan daimicilik, temelde realizme dayanmakla birlikte idealizme de yakın kabul edilebilir (Akpınar, 2010).
Pragmatist anlayışa göre; okul, eylem ile bilgiyi bir araya getirebilen kurumdur. Okul öğrencilerin sosyal yaşama katılabilmelerini, karşılaştıkları problemleri çözmek için kullanacakları “eleştiri” güçlerini, “düşünme” yeteneklerini geliştirebilecekleri bir mekandır.
Analitik eğitim felsefesi, klasik eğitim felsefesi gibi, eğitim ile ilgili olaylara dayanan veya kurallar koyucu önermeler ortaya koymaz. Analitik eğitim felsefesi için, eğitim kavramlarını analiz etmek, eğitim ile ilgili kullanılan bütün yöntemleri, materyalleri, modelleri incelemek ve değerlendirmek önemlidir.
Yapılandırmacılık öğretimle ilgili değil, bilgi ve öğrenme ile ilgili bir kuramdır. Her yeni bilgi, önceden kazanılmış bilgilerin üzerine inşa edilir. Yapılandırmacılığa göre; her bireyin yaşantısı farklı olduğundan; bilgi bireyden bağımsız değildir. Aynı ortamda aynı dersi dinleyen kişiler, aynı şeyleri anlamazlar.
İdealist felsefeye göre eğitim, insan aklının ve insan zihinsel süreçlerinin geliştirilmesidir. Buna göre entelektüel eğitim ön plandadır. Eğitim, kavramlar ve değişmez gerçekler üzerine kurulmalıdır.
İlerlemecilik, ilericilik ya da progressivizm (Osmanlıca: ترقى پرور Terakkiperver), her alanda ileri düzeyde önlemler uygulayarak insanların mevcut durumlarını iyileştirmeyi ve toplumun statüsünü yükseltmeyi amaçlayan, bu doğrultuda toplumsal reformu destekleyen politik felsefedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri