Adını soyadını söyleyebilir. Bazı renkleri ve sayıları sayabilir. Sayı saymanın ne demek olduğunu bilir.
-Çocukların en geç 6 yaşına kadar renkleri öğrenmesi gerekir. Renkleri öğrenememe okul hayatında yaşanabilecek sorunların habercisi olabilir. -11-9 yaş sonrası çocukların saat kavramını öğrenmesi gerekir.
Çocuğunuzun farklı renkleri tanıma kabiliyeti, şekil, boyut ve doku arasındaki benzerlik ve farklılıkları fark etmeye başladığı 18 aydan itibaren gelişir. Temel renkleri öğrenmeden önce biraz süre gerekecek ancak çoğu çocuk en az 36 ay sonra renkleri isimlendirmeye başlayabilir.
Bebeğinizin Görme Duyusu: Renk Algısı
Yaklaşık 1 aylıkken küçüğünüz renklerin parlaklığı ve yoğunluğunu fark edebilir. 3 aylık olduğunda bebeğiniz kırmızı da dahil birçok ana rengi görebilmeye başlar. Renklerin çocuğunu, hatta tonlarını görebildiği 4. ay civarında, renk görüşü artık tamamen gelişmiştir.
Renkleri tanıma ve tanımlama yeteneği erken çocukluk döneminde başlar ve yaşla birlikte gelişir. En erken tanınan renkler yeşil, kırmızı, sarı ve siyahtır. Çocuklar renkler arasındaki farkları 1.5 yaşından itibaren fark etmeye başlar, renkleri isimlendirmeleri ve anlamları ise 3 yaşında başlar.
İlgili 37 soru bulundu
Bir çocuğa kırmızı, mavi ve yeşil renklerin arasındaki farkı bulmaları sunulduğunda zorlanmaları durumunda tanı konulmaktadır. Renk körlüğü çocuklarda 3 yaşından itibaren rutin göz muayenesi sırasında renkler gösterilerek renk ayrımı yapma durumuna göre teşhis edilebilir.
Bir yaş itibari ile çocuklar rakamları ve sayı saymayı öğrenebilirler. Ancak beş yaşına gelene kadar sayıların gerçek anlamlarını fark etmeyebilirler.
Çoğu çocuk 18 aylıkken renkleri ayırt edebilir. Renkleri ve renk kavramını bilmese de kendi dünyasında onları birbirinden ayırır. Renkleri öğretirken ana renklerden kırmızı, sarı ve maviden başlanmalıdır, daha sonra ara renkler öğretilmelidir.
Bunun yanında bebeğin göz rengi genellikle 6-9 sonra belli olmakta bazı durumlarda bu süre 12 ay, nadiren de olsa 12 aydan fazla olabilmektedir. 12 aydan önce göz rengi yeşil, gri veya mavi gibi görünen bebeğin göz rengi değişerek kahverengi olabilmektedir. Kahverengi göz rengi ise değişiklik göstermez.
Doğduktan 1 ay sonra da yavaş yavaş değişmeye başlar. Genellikle 6 ile 9 ay arasında göz rengi değişimi durur. Ancak göz bebeği rengi kesinleşme süresi ise 12 ay hatta ileriki yaşlara kadar sürebilir. Bu kesinleşme süresi her bebeğin gelişimine bağlı olarak değişir.
Çocuklara renkleri öğretmeye ilk olarak mavi, sarı ve kırmızı gibi ana renklerden başlanması doğru bir adım olacaktır.
Renkleri öğretirken ana renklerden kırmızı, sarı ve maviden başlanmalıdır, daha sonra ara renkler öğretilmelidir. Çocuğunuzun en çok ilgilendiği ya da tercih ettiği rengi öğreterek de başlayabilirsiniz. Çoğunlukla bu renk kırmızıdır.
Dikkatini 10- 15dk.verebilir. ✓ Anlatılan hikayenin belli bölümlerini aklında tutabilir. ✓ Anlatılan hikayede daha sonra ne olacağı konusunda tahminler yürütebilir. ✓ “Aynı” ve “farklı” kavramlarını anlayabilir. ✓ Sembolik düşünce oluşmaya başlar. ✓ Problem çözme becerileri gelişir.
Bu yaşta çocuğun ince motor becerileri de oldukça gelişmiş olur. Kalemi artık çok daha usta bir şekilde kullanabilir; 10 bloğu üst üste koyarak bir kule yapabilir, vücudu olan bir insan figürü çizebilir, çizgi içini taşırmadan boyamaya başlar ve boncukları ipe dizebilir.
Göz renginin değişme olasılığı kişilerin oldukça merak ettiği bir konudur. Göz renginin değişmesi imkansız bir durum değildir. Göz renklerinin değişmesi tamamen yaşla ilgili bir konudur. Yaş ilerledikçe renk tonlarında değişim gözlenebiliyor.
Bebeğin göz rengi anne ve babasından gelen genlerle ilişkilidir. Ailelerden birinde renkli göz görülüyorsa bebeğin gözlerinin renkli olma ihtimali vardır. Ancak renkli gözlü anne ve babanın kahverengi gözlü bebekleri olabileceği gibi, kahverengi gözleri olan anne babanın renkli gözlü bebekleri de olabilir.
Sonuçlar, mavinin erkeklerde en çekici göz rengi olduğunu ve toplam 173 eşleşmeden 47'sini ya da yüzde 27.17'sini elde ettiğini buldu. Bir sonraki en popüler renk, yüzde 21,97 oyla kahverengi, ardından yüzde 16,76 ile yeşil, yüzde 15,03 ile ela ve yüzde 10,98 ile siyah oldu.
Renklerin isimlerini öğretirken, çevredeki eşyaları ya da oyuncakları göstererek “Bu oyuncak hangi renkte?” tarzında sorular sorabilirsiniz. Rengi yanlış dediğinde sert tonla hatasını söylemek yerine yalnızca teşvik edici tonla doğru renk ismini söyleyin.
Örneğin, resim yaparken sarı renge ağırlık veren çocuk mutlu olarak algılanır, kahverengi ise karamsarlığı ifade eder. Kahverengi kullanan çocukların, korunmaya ihtiyaç duydukları, sevgi ve ilgiye ihtiyaç duydukları bilinmektedir. Yeşili çok kullanan çocuk, kendisine güvenen, uyumlu ve mutlu bir çocuktur.
Renklerin ilham verme ve yaratma, sakinleştirme ve heyecan yaratma, gergin hissettirme ve endişe yaratma ya da huzur verme gibi etkileri vardır ve bu etkiler genellikle çocuklarda daha net hissedilebilir.
“On”a kadar sayabilir, “0”dan “9”a kadar olan yazılı rakamları tanıyabilir ve “dört”e kadar olan sayıları kullanarak toplama ve çıkarma yapabilirler. Dört yaşındaki çocuklar daire, kare, üçgen ve dörtgenin varyasyonlarını bilirler.
Sorarak ya da deneyim edinerek öğrenmek; öğrenmekten keyif almak. Erken yaşta kelime haznesi gelişimi, uzun cümle kurabilme yeteneği ve dil bilgisi gelişimi göstermesi. Hayal ettikleri olay veya nesneleri betimleyebilme, adeta üç boyutlu hayal gücü sergileme. Sürekli enerjik, neşeli ve hareketli olması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri