3 – 4 yaş aralığındaki miniklerde herhangi bir çürük problemine rastlarsanız dolgu tedavisi yaptırabilirsiniz. Çürüğün derin olması halinde ise uzman diş hekimleri, çocuklarda dolgu tedavisi yerine kanal tedavisini tavsiye edecektir.
Genel olarak çürümüş süt dişlere dolgu önerilmektedir. Fakat ileri derecede çürük olan çocuklarda dişler çekilerek yer tutucu aparey uygulaması tercih edilmektedir. Çocuklara yapılan dolgu uygulaması son yıllarda basit ve konforlu yöntemler eşliğinde yapıldığından çocukta korkma gibi durumlar söz konusu değildir.
Bu şartlar sağlandığında yaklaşık 3-4 yaşından itibaren kanal tedavisi yapılabilir. Daha küçük yaşlarda veya mecbur kalındığı acil durumlarda ise ebeveyni tarafından duygusal ve fiziksel olarak koltukta desteklenerek de tedavi yapılabilir.
3 – Diş Dolgusu Acıtır Mı? Çürüklerin temizlenmesi gereken durumlarda lokal anestezi uygulanarak hastaların acı duymaları engellenir. Dişe herhangi bir işlem yapılmadan sadece dolgunun uygulanacağı durumlarda da hastaların herhangi bir acı duymaları söz konusu değildir.
Patoloji, dişin ilerleyici tahribatına yol açarak yavaş yavaş gelişir. Tedavi edilmeyen çürükler şiddetli diş ağrısına neden olmasının yanı sıra süt dişlerinin erken düşmesine ve yanlış hizalamaya neden olabilir. Dolgu bu nedenle süt dişleri için olduğu kadar kalıcı dişler için de önemlidir.
İlgili 43 soru bulundu
Kimler Dolgu Yaptırabilir? Gebelik ve emzirme dönemlerinde dolgu yaptırılamıyor. Anne adaylarının doğum sonrası emzirme döneminin de tamamlamayı beklemesi gerekir.
Süt dişlerindeki çürüğün derecesine göre tedavi yöntemi olarak diş dolgusu, kanal tedavisi, çekim ve yer tutucu aparey uygulaması tercih edilebilir. Süt dişlerinin gerekli tedavileri olmayıp erken kayıplarında alttan gelecek olan daimi dişin yeri kapanabilmekte ve ileride ciddi çapraşıklıklara sebep olabilmektedir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Bir diş dolgusu işlemi ortalama olarak 30 dakika sürer. Diş hekimi öncelikle tedavinin uygulanacağı bölgeyi lokal anestezi enjekte edilmesi yoluyla uyuşturur. Anestezi ile dişin çevresindeki diş eti ve çene bölgesi de uyuşur. Uyuşukluk gerçekleştiğinde bir diş matkabı ile dişteki çürük temizlenir.
1 yaşından itibaren düzenli kontrol sağlandığı müddetçe herhangi bir şekilde çürük sorunu yaşanmaz. Aksi bir durum olmadığı müddetçe dolgu da yapılmaz. Fakat gerek duyulan noktalarda evet, 4 yaşındaki çocuğa diş dolgusu yapılabilir.
Ağrı olan dişlerde acil müdahale olarak dişin olduğu bölgeye dışarıdan 5'er dakika arayla buz uygulaması yapılabilir veya dişin olduğu bölge fırçalanarak rahatlatılabilir. Ağrı bunlara rağmen azalmazsa ağrı kesici verilerek çocuğun diş hekimine gidene kadar ağrısı giderilebilir.
Diş çekimleri lokal anestezi altında yapılmaktadır. Süt dişlerinin aşırı sallandığı durumlarda topikal anestezik spreyle de uyuşturularak basitçe süt dişini çekebilmekteyiz.
Çocuklarda diş çürümesinden kaynaklı olarak süt diş çekimi uygulaması yapılabilir. Çocuğun 1 yaşından itibaren dişleri çıkmaya başlar.
Çocuklar, dişleri sürmeye başladıktan sonra en geç 1 yaşına geldiklerinde, hiçbir sorun olmasa dahi bir diş hekimine; mümkünse bir pedodontiste götürülmelidir.
Oluşmuş olan çürüğe mutlaka dolgu yapılması gerekir. Yapılmaması durumunda, bu diş çürüğü, dişin derinlerine ineceğinden daha büyük sorunlar oluşturacaktır. Bu durumda diş hekimi dişi çekmek ve yerine protez yerleştirmek zorunda kalabilir.
Dolgulu diş çürürse ne olur sorusunda cevap ise eğer dolgulu diş çürür ise diş çekilmesi meydana gelir bunun sonucunda da kanal tedavisi uygulanması gerekir. Mevcut dişlere zarar gösteren ve bozulmaya sebep olan bir problem olmadığı taktirde dolgunun yenilenmesi gerekmez.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Tek bir seansta 6 dişe kadar dolgu yapılabilmekte ve hemen sonrasında harika sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
Diş dolgusu sırasında diş hekiminin uyguladığı anestezi sayesinde herhangi bir ağrı duyulmaz. Diş dolgusunun amacı, diş çürümelerini veya boşluklarını düzeltmek ve neden olabilecek rahatsızlıkları hafifletmektir. Diş hekimi dişinizi doldurduktan sonra biraz acı veya hassasiyet hissetmenizin çeşitli nedenleri vardır.
Diş çürüğü kendi kendine iyileşmez ve bir diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekir. Dolgu, çürüyen dişinizin eski haline gelmesine yardımcı olur ve bakterilerin dişe saldırabileceği alanları ortadan kaldırarak dişin daha fazla çürümesini önler.
Dolgu dişlerin çürümesine engel olmayan, durduran bir tedavidir. Yeni çürüklerin oluşmasının önüne geçmek için, dişlere düzenli bakım yapmak önem taşır.
Dişe bir delik açılarak pulpa dokusu çevresindeki bakteriler ve enfekte doku ile çıkarılır. Sonrasında kök kanalları temizlenir ve oluşan boşluğa dolgu yapılarak tekrar enfekte olması önlenir. Dişteki boşluğa yapılan dolgu için günümüzde dijital porselen dolgu sistemi kullanılabiliyor.
Ne yazık ki küçük çocuklarda diş çürümesi son yıllarda artış göstermiş ve çocuklar için en yaygın kronik rahatsızlık haline gelmiştir.
Genel olarak 12 yaşına kadar süt dişlerinin sağlıklı kalması, olması gereken durumdur. Bu yaştan önce çekilecek tüm süt dişleri, sonraki sorunların sebebi olabilir. Süt dişlerinin çekilmesi kalıcı dişlerde çarpışıklığa neden olabileceği için, zorunlu kalmadıkça çekim yapılmamalıdır.
Süt dişleri çürürse
Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle çürümeye daha yatkın olurlar ve daha kolay ve hızlı çürüyebilirler. Çocuklar, çürüğün erken dönemlerinde pek tepki vermezler. Çürük ilerledikçe soğuğa ve tatlıya karşı duyarlılık başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri