Hazırlanışı: 4 kaşık tarhanayı bir kasede 1 bardak su ile iyice karıştırın, vaktiniz varsa 15-20 dk suda bekletin.
Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
1 kaşık tarhanaya 1 bardak su olacak şekilde yaptım.Kıvamı lezzeti güzel oldu.
Önce 3 yemek kaşığı toz tarhanamızı bir kaseye bırakıp üzerine 1 su bardağı su ekleyip 5-10 dakika kadar bekliyoruz.
5 yemek kaşığı tarhana (ölçtüm 50 gr :)) 1 litre su (et veya tavuk suyu olursa daha iyi olur)
İlgili 18 soru bulundu
Tarhanayı 1 su bardağı su ile iyice karıştırın. Salça, dövülmüş 1 diş sarımsak ve yağı çorbayı pişireceğiniz tencereye alın. Sarımsak kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Tencereye 4 su bardağı suyu ilave edin ve kaynatın.
Sıvı yağı tencereye döküyoruz, üzerine bir diş sarımsağı ve kuru naneyi ekleyip ocağa koyuyoruz. Nanenin kokusu çıkınca 2 kaşık salçayı da ekliyoruz. Bir kaç dk kadar salçayı kavurup üzerine toz tarhanayı döküp onu da karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra altını en kısığa getirip 20 dk pişiriyoruz.
Hazırlanışı: 4 kaşık tarhanayı bir kasede 1 bardak su ile iyice karıştırın, vaktiniz varsa 15-20 dk suda bekletin.
Un Tarhanası Nasıl Pişirilir? Bir çorba tenceresine 5 su bardağı soğuk su dökülür. 3 yemek kaşığı un tarhanası ilave edilip eriyene kadar karıştırılır.
Piştikten sonra salça kıvamına gelene kadar rondodan geçiriliyor. İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor.
Tarhanayı ıslatırken soğuk su, pişirme suyunda da sıcak su kullanmanız ve ilk pişim anında sürekli karıştırmanız önerilir.
Tarhana Çorbası İçin Malzemeler :
5 yemek kaşığı toz tarhana. 2 su bardağı et suyu. 3,5 su bardağı su.
Sarımsakları salçaya rendeleyip 1-2 dakika sonra içine 5 su bardağı suyu ekleyin. Bir kenarda 1 bardak soğuk su ve 1 bardak tarhanayı karıştırın. Tenceredeki su kaynayınca üzerine yavaşça tarhanayı dökün. Karıştırarak kaynamasını bekleyin.Kaynadıktan sonra ağzını kapatarak muhafaza edin.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider.
Tarhananın uzun ömürlü olması için en önemli kural iyice kurutmaktır. İyice kurumayan, nemli kalmış tarhana kısa süre içinde bozulur, küflenir. Tarhananızı doğrudan güneşte kurutmak yerine 70-80 dereceye ayarladığınız fırınlarda da kurutabilirsiniz. Tarhana yaparken kullandığınız yoğurdun kalitesi de önemlidir.
Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Bu şekilde en az 10 dakika kaynatılır. Ayrı bir yerde tarhana su ile ezilir. Kaynayan suya karıştırılarak eklenir. Kaynayana kadar karıştırılır.
Et Suyunda Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır? Salça yağ ile kavrulur, etsuyu 4 su bardağı olacak kadar döküp kaynatırız kaynayan Salçalı suyun üzerine tarhanayı yavaş yavaş dökerek karıştırırız, toparlanma olmaması için bir süre karıştırma işlemini bırakmamalıyız. Afiyet olsun.
Tarhanada bolca probiyotik ve vitamin oluşmasını sağlamak için yapmanız gerekense doğal bir maya (tarhana veya ekşi maya) kullanmak, tarhanayı her gün besleyip yoğurmak ve fermantasyon sürecinde uygun sıcaklıkta ve güneş görmeyecek şekilde bekletmektir.
En az 3 gün boyunca günde 1-2 kez yoğurun ve hamurun ekşimesini (çürümesini) bekleyin. Hamur taşabileceği için altına bir tepsi ya da gazete kağıdı serin. Çok cıvıklaşırsa bir yoğururken bir miktar un ekleyin. Hamurun kokusu ekşiyip tarhana kıvamı alınca temiz bir bez üzerine olabildiğince ince yayın.
Yoğurdu ve düğü karıştırarak ocağa alınır. Yoğurt süzmede olabilir damak tadına göre tuz atılır ve karıştırılarak pişirilir. Zaten koyulaşacaktır bir gece bekletin eğer çok koyu olduysa süzme yoğurt katarak tekrar yoğurun.
Sebzeler basitçe kıyıldıktan sonra tuz ile pişirilip sonra soğuması için bekletilir. Daha sonra bu karışımın içine ekşi maya, yoğurt ve un ilave edilir. Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir. Yöredeki deyişle “kabartılır”.
Haşlanan tarhana otunun suyunu diğer harçlarda kullanmak için süzelim büyük bir tencereye alalım. Tarhana otunun suyunu koyduğunuz tencerenin içine soğan, kırmızı biber, domates, ayıklanmış Nane ve maydanozu iri iri doğrayıp ekleyelim. Kaynatmaya başlayalım. Yumuşayan harcı blenderdan geçirelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri