İlk 6 ayda bebeğinizin ana besin ihtiyacı anne sütüdür. Bebek besin ihtiyacının 5'te 4'ünü (3 ana öğünü ve bazı ara öğünleri) anne sütü ile karşılar. Ek gıdalar bu dönemde tek başına yeterli değildir; bu sebeple 6. aydan sonra bebeğinizi düzenli olarak anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz.
Bebeğin üç saatte bir emzirilmesi önerisi doğru bir öneri değildir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO),bebeklerin ilk 6 ay, sadece anne sütü ile beslendikleri dönemde, günde en az 10-12 kez emzirilmesini önerir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Persentil tablosuna göre eğer bebeğiniz kız ise 1 aylık olduğunda kilosunun 4,2 kg, erkek ise 4,5 kg olması ideal olarak kabul edilir.
Her bir öğün için 1 aylık bebek mama miktarı 90 ml kadar olabilir. Günde ortalama 7 kere beslenebilir. 2 aylık bebek mama miktarı her öğün için yaklaşık 120 ml kadardır.
İlgili 34 soru bulundu
Kilo almıyorsa, Huzursuzsa, Sık sık ağlıyorsa, Bezini ıslatmıyorsa (günde ortalama 4-6 kereden az) doymuyor demektir.
Bebeğin dünyaya gelişi ile yeni ortamına alışması ve adapte olması için yaklaşık 40 gün süre gerekir. Bu süre boyunca da hijyenik bir ortamda bakımına devam edilir. Bu gelenek ile bebeğin artık dış dünyayla tanışabileceği ve ilk deneyimi kutlanmış olur.
Yenidoğan döneminde bebekler günde toplam yaklaşık 11-18 saat uyurlar. 3 veya 4 kez gündüz uyumaları da vardır. 2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer. 3 aylık olduklarında bebeklerin %71'i tüm gece boyunca uyurlar.
Kırk uçurma (Kırk çıkartma) bebeğin doğumundan kırk gün geçtikten sonra yapılan bir gelenektir. Anne ve bebeğin birbirini tanımaya çalıştığı ve baş başa geçirdikleri kırk günün ardından anne ve bebeğin yıkanmasından sonra dışarıya çıkıp gezmeleri ve sosyalleşmelerini sağlayan bir gelenektir.
1.ay- 3. ay arası emzirme süreleri
her ağladığında emzirilmelidir. Günde ortalama 6-7 kez emerler. Bebeğin gelişimi idealse artık geceleri 4-5 saat emmeden uyuyabilir, emzirmek için uyandırıp uyku düzenini bozmaya gerek yoktur.
Kısaca dinimizde, kadının doğumdan sonra kırk gün evden çıkmaması gibi bir kural yok. Birçoğu adet olarak topluma girmiş ve sonrasında dini bir gereklilik olarak kabul edilmiş uygulamalar da dini değil örfi uygulamalardır.
Son olarak, 40 günlük bebekler daha sosyal olma eğilimindedir ve yanındakilere daha fazla gülümseyebilir ve etkileşime girebilir. Bu dönemde bebekler bazı tepkiler vermeye başlar. Örneğin fazla ışık yansıdığında gözünü kırpabilir. Anne sesini ve kokusunu tanır, annesine gülümseyebilir.
Bu nedenle anne sütünden hemen sonra bebekler kaka yapar. 1 aylık bebeklerde bağırsak emilimi tam olarak gelişmemiştir, bu yüzden bebeklerin kakaları sıvıdır. 1 aylık bebekler günde yaklaşık 5 ila 6 kez kaka yapar. Ancak bazı 1 aylık bebekler günde 8 ila 9 kez de kaka yapabilir.
Normal şartlarda anne sütü alan bebeklere 6 aydan önce su verilmez. Bebek, ihtiyacı olan suyu anne sütünden karşılar.
Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar süt içme potansiyeline sahiptir. Sonraki 3 ay içerisinde ise her öğünde 120 ml – 180 ml içebilirler. 6 ayın sonunda ek gıdalara geçildiği için, öğün sayısı 5'e düşer ve ortalama 1000 ml – 1400 ml süt tüketmiş olurlar.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Kırklama annesi banyo suyunu hazırladıktan sonra bebeği tam 40 kez suyun içerisine sokup çıkarmaktadır. Bu suyun içerisinden 40 tas bebek, 40 kas ise anne için alınmaktadır. Ayrılan bu su, banyo bittikten sonra “Ömürleri su gibi uzun olsun” denilerek anne ve bebeğin başlarından aşağı bırakılmaktadır.
Aynı zaman da nazardan korumak için nazar boncuğu ve altın atılır. Kırk banyosunu yaptıran kişi abdestini alır ve dua ederek ellerini suyun içine 40 kez sokup çıkararak banyo yaptırılır. ''Su gibi ömrü olsun!'' diyerek annenin ve bebeğin başından dökülür ve her ikisinin de kırkı çıkarılır. tarafından sağlanmaktadır.
Yenidoğan: Günde 16-20 saat. 6 Haftalık: Günde 15-16 saat. 4 Aylık: 9-12 saat artı 2 kısa uyku.
2 aylık olan bebekler 3-4 saat zaman dilimini kesintisiz uykuyla geçirebilir. Gece uyuduğu uyku süresi gündüzden daha uzun olabilir. 8-10 saat gece uykusuna vakit ayırabilir.
3. aydan itibaren bebek artık, uykusunun on saatini gece ve 5 saatini gündüz uykusu şeklinde kullanmaya başlar. Burada sabah ve öğleden sonra iki gündüz uykusu yapılabilir. 6. aydan sonra geceleri en az 5 saat kesintisiz uyuması beklenir.
Kırkı karışır inancıyla iki kırklı kadın bir arada bulunmaz. Birbirlerini görürlerse, kadınlar birbirleriyle ekmek değişirler. Bunu bebeklerin kırkı karışmasın, zayıf olmasın diye yaparlar. Bu işi yapılmazsa bebeklerin zayıf kalacağına, öleceğine inanılır.
“İnsanın fıtratı gereği yapması gereken beş şey vardır: Sünnet olmak, kasıkları tıraş etmek, tırnakları kesmek, koltuk altını temizlemek ve bıyıkları kısaltmak.” (Müslim, Tahâret, 49) buyuran Peygamber Efendimiz (sas), nesiller boyu süregelen böyle bir alışkanlığın aslında yaratılışın gereği olduğunu öğretmiştir.
Loğusa ve al basması
Gece dışarıya çıkmasına izin verilmez. Kırkı çıkıncaya kadar ne çocuk ne de loğusa kadın yalnız bırakılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri