40 günlük bebekte sarılık, genellikle anne sütüne bağlı sarılık, kan uyuşmazlığı veya metabolik hastalıklar gibi başka nedenlerle ortaya çıkar.
Zamanında doğan sağlıklı bir bebeğin ikinci haftadan sonra artık sarı görünmemesi gerekir. Eğer görülürse bu duruma uzamış sarılık adı verilir. Uzamış sarılığın en sık nedeni anne sütü sarılığıdır. Anne sütü alan bebeklerin bazılarında genellikle birinci haftada sarılık başlar ve 1-3 ay kadar sürer.
Yenidoğan sarılığı, genellikle iki hafta içinde kendiliğinden düzeliyor. Fakat bu dönemde doktor tarafından uygun şekilde takibi önem taşıyor. Eğer bilirubin seviyesi yüksek ise bebek “fototerapi” denilen özel dalga boyunda ışık yayan lambalar altında ışık tedavisine tabi tutuluyor.
Yeni doğmuş bir bebeğin kanında bulunması gereken bilirubin miktarı 1-2 mg/dl kadardır. Bu miktar 5 mg/dl'yi aştığında sarılık fark edilir ve ilk olarak göz akları sararmaya başlar.
Fizyolojik sarılık, doğumdan sonraki ilk 24 saatten sonra genellikle 2. veya 3. günlerde belirir. Yaklaşık bir hafta içerisinde kalıcı bir etki bırakmadan iyileşir.
İlgili 41 soru bulundu
Karaciğerin tam olarak olgunlaşmamasına bağlı olarak oluşan fizyolojik sarılık, genellikle doğumdan sonra bebeğin yaşamının ikinci günü başlar, üç ve dördüncü günlerde maksimum seviyeye ulaşır, giderek azalır ve biter. Bir hafta içinde bebekte kalıcı bir etki görülmeden normale döner.
Yenidoğanlardaki sarılığın nedeni bebeğin kanında fazla miktarda bilirubin birikmesidir. Bu durum bebeğin derisinde ve gözlerinin beyaz kısımlarında sararmaya neden olur. Sarılık genellikle baştan ayaklara doğru ilerler ve bacaklarda sararma görülmesi bilirubin seviyesinin ciddi düzeyde artmış olduğunu gösterir.
Sarılık kaka ile atılır mı? Bilirubin kan dolaşımında karaciğere gider. Karaciğer bilirubinin şeklini değiştirir, böylece kaka yoluyla vücuttan atılabilir.
Bebeklerde oluşabilen sarılığın tedavisinde en etkili yöntem bebeğin sıklıkla emzirilmesidir. Yenidoğan bir bebek günde 10 ile 12 defa emzirilmesi önerilmektedir. Bebek, vücutta bulunan bilirubin maddesini idrar ile dışarı atacağından dolayı bol bol emzirilmesi oldukça önemli bir durumdur.
40 Günlük Bebekte Sarılık Olur mu? Evet, 40 günlük bebeklerde sarılık görülebilir. Bu durum, genellikle doğumdan sonraki ilk haftalarda ortaya çıkan “yenidoğan sarılığı” ile karıştırılmamalıdır.
İyi haber şu ki; erken dönem veya geç dönem anne sütü sarılığı, genellikle 1-2 hafta içinde geçiyor. Ancak bazen ilerleyen ve fark edilmeyen ya da gerekli tedaviyi alamayan bebeklerde hastane koşullarında 12 haftaya kadar süren bir takip süreci yaşanabiliyor.
Anne sütüyle beslenen bebeklerde erken başlangıçlı ve geç başlangıçlı olmak üzere anne sütü sarılığı görülebilir. Erken başlangıçlı olan tip, mama ile beslenen bebeklere göre 3-6 kat fazla oranda görülür.
Bebeğin üç saatte bir emzirilmesi önerisi doğru bir öneri değildir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO),bebeklerin ilk 6 ay, sadece anne sütü ile beslendikleri dönemde, günde en az 10-12 kez emzirilmesini önerir.
Doğumdan sonra term bebekte yaşamın 14. gününde ve preterm bebekte 21. gününde sarılığın devam etmesi uzamış sarılık olarak tanımlanır (2,3). Uzamış sarılığın en sık nedeni anne sütü sarılığıdır, ancak altta yatan ciddi bir hastalığın belirtisi de olabileceği için önemlidir (4).
Yeni doğan sarılığı bu süre içinde geçer. Geçmeyen sarılık ise bir karaciğer hastalığının belirtisidir. Safra yolları tıkanıklığı(Bilier Atrezi) ile dünyaya gelen bebeklerde ne yazık ki karaciğer yetmezliği meydana geliyor.
Aralıklarla bebeğin kanı alınarak bilirubin düzeyinin güvenli sınıra düşüp düşmediği kontrol edilir. Işık tedavi sonlandırıldıktan bir iki gün sonra bilirubin seviyesi genellikle tekrar yükselir. Bu dönemde de doktor kontrolü tavsiyesi edilir.
Anne Sütü Sarılığına Dikkat
Bu duruma anne sütü sarılığı deniliyor. Bebeğin anne sütü sarılığını yaşamaması için düzenli bir biçimde anne sütüyle beslenmesi önemli. Bu çerçevede, annenin yenidoğan bebeğini günde 8 ila 12 kez emzirmesi gerekebiliyor.
3. Anne ile bebek taburcu olurken yenidoğan sarılığı ve beslenme ile ilgili bilgilendirilmiş olmalı ve 2 gün içerisinde çocuk hekimi tarafından poliklinik kontrolü gerçekleştirilmelidir. 4. Güneş ışığı, florasan lamba, sarı örtü örtmek gibi ailelerin uyguladığı geleneksel uygulamaların sarılık tedavisinde yeri yoktur.
Mavi-yeşil spektrumda ışık kaynağı kullanılır. Bu ışık bilirubinin idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez. Bebeğin gözleri ışıktan zarar görmemesi için kapatılır.
Geleneksel yöntemlerden en çok uygulananı bebeğe şekerli su verilmesi. Şekerli suyun kan şekerini yükseltme etkisi ile fayda sağlayacağı inancı, bebeğin şeker dengesinin bozulmasına ve bebek tokluk hissettiği için emmenin gecikmesine yol açıyor. Bu nedenle bebeğe şekerli su vermeken kaçının.
- 8 ile 10 mg/dl arasında ise vücudun üst bölümünde saramalar görülür. - 10 ile 13 mg/dl arasında ise vücudun alt kısmında sararmalar görülür. - 13 ile 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklarda sarılıklar görülür. - 20 mg/dl ise eller ve ayaklarda sarılık görülmektedir.
Bilirubin, vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri parçalandığında üretilen sarı bir maddedir. Bilirubin kan dolaşımında karaciğere gider. Karaciğer bilirubinin şeklini değiştirir, böylece kaka yoluyla vücuttan atılabilir.
Zamanında doğan bebeklerde 2 haftadan, erken doğan bebeklerde 3 haftadan uzun süren sarılıklar uzamış sarılık olarak değerlendirilir. Bu durumda kan grubu uyuşmazlığı, bazı enzim eksiklikleri, idrar yolu enfeksiyonu, tiroid bezinin yetersiz çalışması, doğuştan metabolik hastalıklar araştırılmalıdır.
Yeni doğmuş bir bebeklerde karaciğer gelişimini tamamlamadığından, bilirubini kandan uzaklaştırmada yeterli etkiyi gösteremez. 2 haftalık bebekler, karaciğeri bilirubini işlemede daha etkin hale gelir ve dolayısıyla da sarılığın etkisi bu sürede herhangi bir zarara yol açmadan kendiliğinden geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri