Her ne kadar bebeğin doğumu üzerinden 40 gün geçmeden dışarıya çıkartılmaması gerektiği gibi yaygın bir inanış olsa da, doktorlar annelere hazır hissettikleri andan itibaren bebeklerini mevsim koşullarına göre giydirerek ve gerekli tüm tedbirleri alarak dışarı çıkmalarını tavsiye etmektedir.
Gece dışarıya çıkmasına izin verilmez. Kırkı çıkıncaya kadar ne çocuk ne de loğusa kadın yalnız bırakılmaz. Bu süre içinde çocuğun beşiğinin, annenin yatağının üstünden babanın gömleği veya ceketi eksik edilmez.
Bebeğin doğumunun kırkıncı gününe dair dinen yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Kırk gün boyunca bebeğin ve annenin evden dışarı çıkmaması, bebeğin kırkının çıkarılması gibi uygulama ve inanışların dini bir dayanağı yoktur.
Toplumda her ne kadar yenidoğan bebeklerin ilk 40 gün dışarı çıkarılmaması gerektiği inancı yaygın olsa da çoğu doktor bebeklerin ilk günden itibaren dışarı çıkarılabileceğini savunuyor. Farklı bir ifadeyle, annenin kendini hazır hissettikten sonra yenidoğan bebeği ile dışarı çıkmasında hiçbir sakınca bulunmuyor.
Bu kırk gün içerisinde anne ve çocuğu hastalıklardan, nazardan, kötü etkilerden korumak için çeşitli önlemler alınır. Bunun için, kırk gün anne de çocuk da ziyarete gelenlerden korunur. Bu süre içerisinde anne ve çocuğun dışarı çıkmasına izin verilmez.
İlgili 22 soru bulundu
Halk arasında “lohusanın mezarı 40 gün açık kalır” sözü yaygın olarak kullanılır. Bu söz bir yerde gerçekleri yansıtmaktadır. Çünkü doğum ve lohusalık döneminde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit edici boyutlarda olabilir.
Kırk Uçurma Neden Yapılır? Eski zamanlarda annenin dikişlerinin iyileşmesi, kendini toparlaması için 40 gün gerektiği söylenmiştir. Bu 40 günlük sürede bebek de dış dünyaya adapte olup annesi ile bağ kurmaktadır. Bu süreçte de anne ve bebek mikrop kapmaya çok müsait durumda olduğu için ikisine de özel bakım yapılır.
Erdel Yılmaz “Bebek 40 günü doldurmadan da dışarı çıkarılır, sarı giydirmenin sarılığa karşı hiçbir etkisi yoktur.
Her ne kadar bebeğin doğumu üzerinden 40 gün geçmeden dışarıya çıkartılmaması gerektiği gibi yaygın bir inanış olsa da, doktorlar annelere hazır hissettikleri andan itibaren bebeklerini mevsim koşullarına göre giydirerek ve gerekli tüm tedbirleri alarak dışarı çıkmalarını tavsiye etmektedir.
Aile büyüğü banyo suyunu hazırlar. İçine taş, buğday, altın, gümüş, çeşitli mevsim çiçekleri veya gül yaprakları, nazar boncuğu atar. Suya atılacak tüm malzemelerin dezenfekte edilmesi veya temiz olması gerekir. Banyo yaptıracak aile büyüğü abdestini alır, ardından bebeğe hazırlanmış sudan 40 tas döker.
Lohusalık süresinin alt sınırı yoktur. Üst sınır ise Hanefî mezhebine göre kırk; Şâfiî mezhebine göre altmış gündür. Bu üst sınırlar geçtikten sonra görülen kan, lohusalık değil, özür kanıdır.
Bu dönemde uzmanlar çiftlerin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı için belirli bir süre cinsel ilişkiye girilmemesini öneriyorlar. Genellikle ruhsal ve fiziksel toparlanma için doğumdan sonra lohusalık döneminin geçmesi beklenir. Bu süre içinde uzmanlar genellikle 6 hafta kadar bir cinsel ara veriliyor.
Bununla birlikte doğumun ardından rahim daha kolay iltihaplanır. Bu tarz iltihaplardan, enfeksiyonlardan korunmak için doğumdan sonra kanamaların bitmesini beklemek gerekir. Doğumun ardından akıntılar bitmiş, kanamalar kesilmiş ve artık ağrı hissedilmiyorsa cinsel ilişkinin bir sakıncası yoktur.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir.
Kültürümüzde lohusanın 40 gün süresince dinlenmesi, yalnız bırakılmaması oldukça önemlidir. Kadının beslenmesine, bakımına ve al basmasını önlemeye yönelik kültürel uygulamalar yapılmaktadır.
Kırk basması da denilen bu durum doğum yapalı kırk gün olmamış İki lohusa ve iki bebek bir araya gelirse bebeklerden birinin diğerine göre daha az gelişeceğine, bebeğin ya da annenin hastalanacağına ve hatta öleceğine dair geliştirilen bir inanç.
3 Aylık Bebek Gelişimi
3 aylık bebek; Artık annesini babasın iyice tanır. Sesleri ayırt edebilir ve sizi gördüğü zaman sevincinden kollarını iki yana sallayarak heyecanlanabilir. Yabancılara gülümseyebilir.
Kırk çıkarma uygulaması, çocuğun doğumunun 39. ya da 41. gününde yaȬ pılır Erken yapıldığı vakit “bir gün çaldık” ifadesi kullanılır. Çermik'te sadece kız çocuklarının kırk çıkarma pratiği doğumlarının 39. gününde yapılır. Erkek çocukların kırkı ise 40. günde çıkarılır.
Sevecen bakışlar ve gülücükler kullanarak etkileşim başlatır. Bebeğinizle ritmik hareketler yaptığınızda sesler çıkarır ve/veya ağzını, elini, kolunu ya da bedenini sizinle uyumlu, ritmik şekilde hareket ettirir. Onu kucağınıza aldığınızda ya da sarıldığınızda gevşer ve rahatlamış gözükür.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Çokluk, "Özellikle sıcaklığın 32 dereceyi ve nem oranının yüzde 67'yi geçtiği havalarda daha dikkatli olunmalı. Güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalı.
Üç yaş altındaki çocuklar sürekli gölgede kalmalı, sadece sabah veya akşam, güneş ışınları dünyamıza eğik olarak ulaştığı dönemlerde güneşe çıkarılmalıdırlar. Altı ayın altındaki bebekler için mutlaka kolları ve bacakları örten kıyafetler seçilmeli, koyu gölgeden dışarı çıkarılmamalıdır.
Banyo. Her kültürde farklı farklı banyo yaptırılan bebeklerde yarı kırk suyunu anne ve bebek birlikte banyo yaparak kullanır. Daha yaygın rastlanan bir diğer yöntemde de bebeğe ayrı bir su hazırlanır. Bu su 20'si çıkarılan bebek için 20 defa dua okunarak, 40'ı çıkan bebek için 40 defa dua okunarak bir kaba alınır.
Yenidoğanlar, ilk haftalarda 3-4 saatlik bloklar halinde yaklaşık 16-20 saat uyuyabilirler.
Kırklama annesi banyo suyunu hazırladıktan sonra bebeği tam 40 kez suyun içerisine sokup çıkarmaktadır. Bu suyun içerisinden 40 tas bebek, 40 kas ise anne için alınmaktadır. Ayrılan bu su, banyo bittikten sonra “Ömürleri su gibi uzun olsun” denilerek anne ve bebeğin başlarından aşağı bırakılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri