Rapor ya da yazanak, hazırlandığı konuda eğitimli olan bir kimse tarafından araştırılıp sonuç ve nedenlerinin ortaya konmasına denir. Bir çalışmanın rapor olarak kabul edilmesi için kesin ve bilimsel verilere dayandırılması gerekir. Raporlar, hazırlayan kişinin mesleki alanlarına göre adlandırılır.
Herhangi bir konu, olay veya sorunla ilgili olarak yapılan araştırma ve incelemenin sonuçlarını belirtmek, varılan sonuçlarla ilgili değerlendirmeyi bildirmek amacıyla yazılan yazılara rapor denir.
Anlamı: "Teferruat" kelimesi, bir olayın veya konunun ayrıntıları, detayları veya incelikleri anlamına gelir. Bu kelime, bir şeyin daha ayrıntılı bir şekilde açıklanması veya incelenmesi gereken bölümlerini ifade etmek için kullanılır.
Raporlama, ihtiyaç duyulan tüm bilgi ve verileri içeren ve organize bir şekilde bir araya getirilen bir eylemdir. Verilerin sorgulanması, anlaşılması, araştırılması ve son kullanıcılara sunulması analitiğin bir parçasıdır.
Herhangi bir konuda yapılan araştırma veya incelemelerin sonuçlarını bildiren yazılı dokümanlara rapor denir. Raporlar genel olarak bir durum veya olay hakkında kişilere bilgi vermek veya kişilerin karar vermesine yardımcı olmak için hazırlanır. Rapor çok değişik konularda yazılabilen bir yazı türüdür.
İlgili 26 soru bulundu
Raporlar genel olarak çalışma ve faaliyet raporu, değerlendirme raporu, araştırma geliştirme raporu, teftiş (denetleme) raporu, iş/görev raporları, bilgi veren raporlar, irdeleyen(tahlil-analiz eden) raporlar, şekle bağlı (formel) raporlar, şekle bağlı olmayan (informel) raporlar gibi türlere ayrılırlar.
İş göremezlik raporu, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı bir çalışanın iş kazası, meslek hastalığı, genel sağlık sorunları ya da analık nedeniyle çalışamadığı dönemlerde, yetkili hekim veya sağlık kurulu tarafından verilen rapordur.
Yazılı anlatım türleri içinde rapor, çok değişik konularda kaleme alınan bir yazı türüdür. Tek kişinin hazırladığı rapora kişisel rapor, birden fazla kişinin hazırladığı rapora da ortak rapor adı verilir.
Rapor hazırlarken; Olay tarihi ve saati yazılmalı, olay yerinin tarifi yapılmalı, mağdur, sanık ve tanıklar belirtilmeli, olaylar kronolojik sıra ile yazılmalı, olay gününe ait hava ve ışık durumu belirtilmeli, yazılar silinti ve kazıntı yapılmadan, tarafsız bir biçimde yazılmalıdır.
Hukuki tanımlamadan bakıldığında sağlık raporu kişinin bedenen ve aklen sağlığının belirli bir iş, görev veya amacı gerçekleştirmeye uygun olup olmadığına dair, belirli kriterler doğrultusunda yetkili bir hekimin yaptığı muayene sonucunda oluşturduğu ve onayladığı belgedir.
Özel Rapor, sizin oluşturduğunuz bir rapordur. Boyutları (örneğin, Şehir ve Tarayıcı) ve metrikleri (örneğin, Oturum Sayısı, Sayfa Görüntüleme Sayısı ve Hemen Çıkma Oranı) seçer ve bunların nasıl görüntüleneceğini belirlersiniz.
rapor - Nişanyan Sözlük. Fransızca rapport “bir görevle gönderilen memur veya elçinin görev yerinden gönderdiği yazılı bildiri” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca rapporter “geri getirmek, haber ve bilgi getirmek” fiilinin fiilden türetilmiş ismidir.
İş göremezlik ödemesi sigortalı olarak çalışan kişilerin hastalık, meslek hastalığı, iş kazası ve analık durumlarında gelir kaybı yaşamamaları için getirilmiş bir sistemdir. Sigortalı çalışanın işe devamını geçici olarak engelleyen bu durumların mevcut olduğu hallerde maaş ödemesi işveren yerine SGK tarafından yapılır.
Sağlık raporu alabilmek için ilk olarak bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir. Özel hastaneler, özel tıp merkezleri, poliklinikler ve aile hekimlerine sağlık raporu almak için başvurabilirsiniz.
3- Raporda öznel değil nesnel bir dil kullanılmalıdır. Hem resmi hem de gayrı resmi raporlar kişisel görüşlere ve izlenimlere değil, bilimsel yöntemlere, çıkarımlara ve gözlemlere dayanmalıdır. 4- Giriş sayfasında raporun yazılış amacı mutlaka belirtilmelidir.
Her hangi bir konu veya olayla ile alakalı inceleme neticesini tespit ederek bildiren yazılara rapor denilmektedir. Yazılı anlatım türleri arasında rapor, çok farklı konularda kaleme alınan bir yazı türü olma özelliği barındırmaktadır.
a) Sözlü Rapor; Yapılan görev ile ilgili görev veren makama veya ilgili kişilere sözlü olarak bilgi verilmesidir.
Durum bildirir raporu nedir sorusunu yanıtlayacak olursak, e-imzalı olarak elektronik ortamda bir ya da birkaç doktor tarafından düzenlenen ve kişinin sağlığı hakkında değerlendirmelerin yer aldığı rapor türüdür. Bu bağlamda durum raporu oldukça geniş bir tanıma sahiptir ve halk arasında farklı isimlerle anılır.
5510 sayılı Yasanın 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi (4/a) kapsamındaki sigortalılara iş görmezlik ödeneklerinin ödenebilmesi için, istirahatli olduğu dönemde işyerinde çalışmamış olmaları gerektiğinden, çalışılmadığına dair bildirimin SGK'ya işverenler tarafından yapılması gerekmektedir.
Özgün araştırma raporlarının içeriği şu sırayı takip eder: Başlık, Özet, Giriş, Kuramsal / Kavramsal Çerçeve, Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç, Notlar, Kaynakça ve Ekler. İçerik başlıklarının açıklamasını takip eden bölümde bulabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumunun genelgesine göre 1 Ocak-31 Aralık zaman dilimini kapsayan bir yıl içerisinde işçiler, toplam 40 gün rapor alabilir. İlk etapta iş yeri hekiminden 2 gün istirahat raporu alan çalışanlar, doktor muayenesi sonrasında tek seferde 10 gün rapor alabilir.
Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların ailelerinin en çok tereddütte kaldığı konulardan biri, alınan raporun ileriki yaşamına etkisi olup olmayacağıdır. Öncelikle ailelerin kendi imkanlarıyla - rapor çıkarmadan- eğitim almalarının önünde herhangi bir engel yoktur.
Raporu alabilmek için öncelikle raporu vermeye yetkisi olan bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Özel hastaneler, devlet hastaneleri, aile sağlığı merkezleri, poliklinikler, özel tıp merkezleri, özel sağlık kurumları gibi yerlere ilgili raporu almak için başvuruda bulunulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri