Kas; birbirlerine bağ dokusu ile bağlanmış çok sayıda kas lifinden oluşur. – Kas liflerini endomisyum denen bir bağ dokusu tabakası çevreler. – Her bir kas lifi demeti de ince bir bağ dokusu ile (perimisyum) çevrilmiştir (Kan ve sinir). – Kasın tamamı ise kalın bir bağ dokusu ile (epimisyum) çevrilmiştir.
Kas, vücutta bulunan, gelişmekte olan asıl hücreciklerin mezodermal tabakalarından oluşan, büzülebilen bir dokudur. Kas hücrelerinden oluşur. Vücuttaki görevi güç oluşumu ve (dış veya iç arası) hareket sağlamaktır.
Çizgili kas filamentleri 4 adet protein içerir; Aktin, tropomiyozin, troponin ve miyozin.
Kas sitoplazmasına sarkoplazma, kas zarına sarkolemma, mitokondrisine sarkozom, ER'na ise sarkoplazmik retikulum denir. Kas dokusu kendini oluşturan kas iplikçiklerinin morfolojik, fizyolojik özelliklerine ve vücuttaki dağılımına göre üç çeşittir. Bunlar düz kas, çizgili kas ve kalp kası' dır.
Kas gevşeyince iki Z çizgisi birbirinden uzaklaşır.Yani sarkomer ilk halini alır. Kasılma ve gevşeme sırasında aktin ve miyozin iplikleri arasında kaymaya benzer bir hareket görülür.
İlgili 16 soru bulundu
Kaş küsmesi en sık kaş alımı sırasında köklerin zedelenmesi ya da travma sonucunda görülür. Kaş kökleri zaman içinde zayıflayarak kaybolur. Kalıcı makyaj, kaş alımı gibi işlemler yaptırırken çok dikkatli ve bilinçli olunmalıdır. Kaş kalitesini artırmak için badem yağı, zeytinyağı gibi doğal ürünler kullanılabilir.
Vücuttaki en küçük kas kulağın içindedir. Guinness Dünya Rekorları'na göre 2 milimetreden daha kısa olan bu kasın adı ''Stapedius''. Görevi, vücuttaki en küçük kemik olan üzengi kemiğinin desteklemektir.
Kaslar liflerden oluşur ve tüm iskelet sisteminin yapısında bulunarak hareket etmeyi sağlar. Herhangi bir nedenden dolayı kasların çok fazla zorlanması liflerin kopmasına yani kas yırtılmasına yol açar.
Kas hücresi veya miyosit, kas dokusunu oluşturan hücre türü. Uzun, boru biçimli hücreler olan kas lifleri, miyoblast adı verilen hücrelerden miyogenez adı verilen bir süreçle oluşur.
Vücuttaki Kas Çeşitleri
Çizgili kas veya istemli kasılan kas da denir. Yapı taşı kas lifi denen hücrelerdir. İstemli veya istemsiz olarak da kasılabilir. Kas tonusu: Kasın istirahat durumunda hafif kasılı olarak bulunmasıdır.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Kasların kasılmasında da gevşemesinde de ATP'ye gereksinim duyulur. Bu kasların hücrelerinde mitokondri sayısı fazladır. Gerekli enerji öncelikli olarak kas hücrelerindeki ATP'den sağlanır.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor. Bu sürede yaş, kilo, yapılan egzersizin yoğunluğu, kişinin bünyesi ve metabolizması gibi parametreler oldukça etkili. Vücudun spora olan alışkanlığı ve kasların oranı da iyileşme sürecinin uzunluğunu etkileyen faktörler arasında bulunuyor.
Direnç egzersizi ile kaslar uyarılır. Testosteron ve büyüme hormonu salgılanır. Başta IGF-1 olmak üzere büyüme faktörleri üretilir.
Peki sporu bıraktıktan sonra kas kaybı ne zaman başlar? Araştırmalar 1-2 hafta antrenmanı bırakmanın hacminizde hiçbir değişikliğe yol açmadığını; ancak güç kaybı yaşadığınızı gösteriyor. Hacminizde azalma yaşanması için ara vermeniz gereken süre yaklaşık 4-6 hafta arasında.
Vücuttaki en güçlü kas olan dil, yiyeceklerdeki kimyasalları algılayan ve onların dikkate değer olup olmadıklarını bildiren papila aracılığıyla yiyeceklerin tadını beyne iletiyor.
İskelet kası, farklılaşan hücreler tarafından oluşturulur fakat çekirdek bölünmesi yeteneklerini kaybederler. Dolayısı ise tamir mekanizmaları yoktur, kendini tamir edemez.
kas hücreleri çalışabilmek için ATP (Adenozin Trifosfat) kullanmaktadır. ATP, yüksek enerjili fosfat bağları arasında yüksek düzeyde potansiyel enerji barındırır. yani kas hücrelerinin yaptığı iş potansiyel enerjiyi kinetik enerji ve ısı enerjisine dönüştürmektir.
Kas yırtılması kendi kendine geçer mi? Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
Aynı zamanda zıplama ile birlikte karın ve kalça kasları da birlikte çalışır. Karın ve kaslar çalıştığı gibi hızlı bir şekilde kilo verme de sağlanmaktadır. Zıplayarak aynı anda çalışan bir diğer kas grubu ise sırt ve kol kaslarıdır. Sırt ve kol kasları bu şekilde daha da gelişir.
Bildiğim kadarıyla güç tam olarak kas ile alakalı değildir. Güç daha çok nereden gücü aldığın ile alakalıdır. Futboldan gidersek, eğer az da olsa maç seyrettiysen daha kaslı olan futbolcu gücü yanlış yerden aldığı için daha kassız olan futbolcudan daha az sert şutlar çekebilmekte.
Vücudumuzdaki en kuvvetli kas, ağzımızda bulunan çiğneme kasıdır. Şurada Paylaş! Gözümüzdeki odaklama kasları günde 100 bin kez gezinir.
Gluteus maximus veya büyük ilye, kıç bölgesinde (gluteal bölge) kas. Bölgenin en büyük kası olma özelliğiyle diğer ilye kaslarının (gluteal kaslar) çoğunun üzerinde yer alır.
Tüm bu bilgilere bakarak bir erkeğin ömrü boyunca kazanabileceği kas miktarı ortalama 15-25 kg civarlarındayken bir kadının kazanabileceği kas miktarı ortalama 8-15 kg civarlarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri