*Süt, peynir, yoğurt, yumurta, zeytin, sebze, kepekli ekmek veya ızgara tavuk gibi 'proteinden zengin' besinleri ve domates, salatalık ve meyve çeşitlerinin bulunduğu 'kahvaltı tarzı' beslenmeyi tercih edin.
Oruç tutan kişiler Ramazan ayında en az 16 saat veya daha fazla açlık ile karşı karşıya kalıyorlar. Bu açlık süresi içinde kan şekeri düşüyor. İftarda ise tam tersi oluyor; aniden fazla miktarda yemek tüketildiği için kan şekeri yükseliyor.
Şeker hastalığı başlangıç aşamasında olan; günde yalnızca bir tek ve şeker düşüklüğüne neden olmayan ilaç kullanan hastaların oruç tutması, doktorlarından da onay alınarak mümkün olabilir. Ancak özellikle şekeri düşürücü bazı grup ilaçları ve insülin kullanan hastaların oruç tutmaları sakıncalıdır.
· Ve tabii ki en önemlisi oruç tutarken kendini kötü hisseden şeker hastaları hemen kan şekerine bakmalı, eğer kan şekeri %70 mg altına düştü ise oruçlarını derhal bozarak yeterli miktarda karbonhidrat almalıdırlar.
İlgili 30 soru bulundu
Açlık kan şekeri neden yükselir? Eğer vücuttaki insülin düzeyi yetersizse ya da insülinin etkisine karşı direnç varsa karaciğerde açlıkta üretilen glukoz hücreler içine sokulamaz ve kan dolaşımındaki açlık glukoz yani şeker düzeyi yükselmeye başlar.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Turşu yüksek miktarda lif içerdiğinden özellikle yemekle beraber yenildiğinde öğünün mideyi terk etme süresi yavaşlıyor, insülin salınımı dengeleniyor ve daha kontrollü bir kan şekeri elde ediliyor.
Yüksek kan şekerini hızlı bir şekilde düşürmek için sabah ve akşam olmak üzere yeşil çay tüketimi önerilir.
HbA1c, son iki ila üç aydaki ortalama kan şekeri seviyelerinizdir. Diyabetiniz varsa ideal HbA1c düzeyi 48 mmol/mol (%6,5) veya altıdır. Tip 2 diyabet geliştirme riskiniz varsa, hedef HbA1c seviyeniz 42 mmol/mol'ün (%6) altında olmalıdır.
Kanda şeker yüksek olmasına rağmen yakıt olarak kullanılamadığı için hücreler enerjisiz kalıyor. Bu durum beyin ve sinir sistemi hücrelerinin enerji azlığına yol açınca; uyku hali, konsantrasyon azlığı ve gün içinde uyuklama şikayetleri ortaya çıkıyor.
Kan şekerinin 240 mg/dL'nin üzerine çıkması, idrarda keton görülmesine sebep olur ve bu da ketoasidoz yani “diyabetik koma” riskini arttırır. Bu sebeple, hastaların kan şeker seviyeleri normale dönene kadar ölçüm yapmaya devam edilmelidir.
Yetişkinlerde kan şekeri değerinin, çocuklara göre daha düşük olması gerekir. Çocuklar ile yetişkinlerin normal kan şekeri değerleri arasında en az 20-30 mg/dl fark bulunur. Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl'dir.
Doğal olarak tokluk kan şekerinin 300'ün üzerinde olması oldukça yüksek bir seviyedir. Kan şekeri, kişinin sağlıklı bir yaşam sürmesi için takip edilmesi gereken bir değerdir. Bu nedenle diyabet ve şeker hastalığı için önemli bir veri olan kan şekerinin düzenli olarak ölçülmesi gerekebilir.
Kan şekeri değeri 60'ın altındaysa ya da 300'ün üzerindeyse o gün tutulan orucu bırakmak gerekiyor" diyor.
Bunun için dini bir otoriteden özel izin almaları gerekmez. İnsülin veya belirli oral ilaçları kullanmayan Tip 2 diyabetli bazı hastalar, sağlık uzmanlarının denetiminde Ramazan boyunca güvenli bir şekilde oruç tutabilir.
Şeker hastalarının gün içinde az ve sık yemek yemeleri, kan şekeri düzeylerini belirli bir seviyede tutabilmeleri için büyük önem taşıyor. Oruç nedeniyle uzun süre aç kalmak, kan şekeri seviyesinin tehlikeli sınırlara düşmesine neden olarak “Hipoglisemi” ataklarına yol açabiliyor.
Oruç sırasında şeker takiplerini yapabilmeleri, kan şekerleri 60'ın altında ya da 300'ün üzerinde ise oruçlarını bozmaları gerekir. Sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulamaları gerekir.
Açlık kan şekeri durumunda normallikten bahsedebilmek için seviye 100 mg/dl' den az olmalıdır. Sonuç 126 mg/dl üzerinde ise bu durumda hastaya ikinci bir test yapılması istenir.
Aralıklı oruç herkesin yapabileceği bir beslenme şekli değildir. Özellikle gelişim çağında olanlar, hamile ve emziren kadınlar, insülin kullanan şeker hastaları, kan şeker düşüklüğü (hipoglisemi) olanlar için uygun değildir. Asıl önemli olan kişiye özel ve sürdürülebilir bir beslenme şeklidir.
Diyabet hastalarının kan şekerindeki anlık değişimleri yakalayabilmek için, gün içerisinde daha sık şeker ölçümlerini yapmaları gerekir. Bu ölçümlerde, kan şekeri 70 mg/dl altına inerse ya da tam tersi 300 mg/dl üzerine çıkarsa, hayati risk yaşamamaları için, orucu bozmaları önerilmektedir.
Diyabet hastaları klasik pirinç yerine, bulgur pilavı yemelidir. Ancak bulgur pilavını zenginleştirmek için nohut ve domatesten faydalanabilirsiniz. Tavuk göğsü, zencefil, zerdeçal ve nane ile hazırlanan bu kuskus, diyabet hastalarının öğle ve akşam yemeği menülerine eklenebilir. Protein bakımından zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri