Atlara ot, kaba ve karma yemlere ilave olarak bal, pekmez, muz, kivi, kuru kayısı, havuç, fındık ve kuru üzüm gibi gıda maddeleri veriliyor.
Ekmek: Ekmek, çörek, kek ve benzeri hamur işi gıdalar sindirim sisteminde tıkanıklığa yol açabileceğinden atlara verilmemesi gerekmektedir. Genel bir kural çerçevesinde, insanlara yönelik işlenmiş gıdalarla atları beslemeyin. Domates: Domates, son derece zehirli olan güzelavrat otu ile aynı familyadandır.
Yeşil ot yediklerinde, toprakta yerler. Bu da at için sağlıklı bir durum değildir. Ayrıca atlar elma ve havuç gibi gıdaları severek tüketirler. Ayrıca atların su tüketimine önem vermek gerekir.
Özellikle genç ve sağlam atların beslenmesi, taze saman meralarıyla sağlanmalıdır. Her at aynı olmadığından, beslenme alışkanlıklarında değişiklikler görülebilmektedir. Kepek, şeker pancarı, buğday, yulaf, kıyılmış saman ve arpa atın beslenmesini desteklemek için kullanılmaktadır.
İletişimin arttırılması amacıyla, ata boksundayken havuç, elma ve şeker gibi küçük ödüller verilerek atın da dikkatinin ziyaretçilere odaklanması sağlanır. Engelli bireylerin istekli olanlarının da bu ödüllerden atlara vermesine izin verilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bütün gıdaların içerisinde yulaf atlara verilen en iyi besindir. İnsan için et nasıl vazgeçilmez bir besin kaynağı ise atlar içinde yulaf öyledir. Yulaf gerekli bütün besin maddelerini en uygun karışımla bünyesinde saklar. İyi bir kas yapıcıdır.
En eski şekli ile atın insanoğlundan 50 milyon yıl önce var olduğu kabul edilir. Erkek ata aygır, dişi ata kısrak, yavrusuna tay, kastre edilene iğdiş, başıboş dolaşana hergele ya da yılkı denir.
Beslenme davranışı
Atlar, tatlı yiyecekleri iştahla tüketmektedirler. Bu nedenle kesme şeker, elma ve havuç gibi tatlı yiyecekler, eğitimlerde atı ödüllendirmek için kul- lanılmaktadır.
Diğer taşlardan farklı olarak At ismine de uygun olarak diğer taşların üzerinden atlayabilir. Yanda At etrafında pek çok taş olmasına rağmen, hala 8 kareye gidebilir.
Atlar 20-30 sene yaşar, bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğurur.
Bu meyveler insanlar için sağlıklı olmasına karşın köpekler için toksiktir. Üzüm ve kuru üzüm köpeğinizin sağlığına çok ciddi olumsuz etki yapabilir; akut ve ani böbrek yetmezliğine yol açabilir.
Bir ata günde her öğünde 0.4 - 0.5 kg / 100 kg CA yem önerilir. Mide yemlemeden hemen sonra boşalmaya başlar, içerik hızlı bir şekilde ince ve kalın barsaklara geçer.
Atların cinsi kadar beslenmeleri de önemlidir. Atlar genellikle doğal ortamda değil, ahır ortamında beslenir. Atların kuvvetli olması için tavuk eti yedirilir. Atlara çay, kahve, şeker, havuç, arpa, yulaf, roka, ot, maydanoz, tere, muz vb. besinler verilir.
En küçük atlar, cins kuruluşları tarafından midilli yerine minyatür atlar diye isimlendirilir.
Atlarda yorgunluk hissi bulunmuyor. Bu da bazı atların kendilerini öldürene kadar koşmalarına neden oluyor. Bu duruma da "at çatlaması" denmekte.
- Atlara veya pony'lere neden sol tara an yaklaşılır? - Nedeni, şövalyelik zamanında kılıç sol tara a taşınırmış daha kolay çekilebilmesi için. Atınızı gezdirirken, yine sol tara a durursunuz ve sağ elinizle yular ipini tutarsınız. Atınızın tutumundan, o günkü durumunu anlayabilirsiniz.
At iki kare düz ve sağa ya da sola bir kare daha giderek hamlesini tamamlanmaktadır. İleri şekilde oynadığında ileri iki kare ve yan oynanır. Geri şekilde oynadığında ise geri iki kare ve yan olmak üzere hamlesini tamamlamaktadır.
At, satranç oyununda hareketi sırasında diğer taşların üzerinden atlayabilen tek taştır. Her yöne yalnızca 'L' biçiminde hareket eder.
Dışkı yeme fizyolojik ve psikolojik çeşitli sebeplerle olabilir.Atın rasyonunda yeterli vitamin ve mineraller bulunmuyorsa yani beslenme dengesizliği ve yetersizliği durumlarında görülebilir. Uzun süre ahırda kalan ve sıkılan atlarda bir davranış bozukluğu olarak ortaya çıkar.
Atlar tuzu yemle kolaylıkla tüketebilirler. Ortalama tuz ihtiyacı 85 g/gündür, atın çalışmasına, çevre sıcaklığına göre değişebilir. İyot eksikliği bulunan bölgelerde iyotlu tuzlar kullanılabilir. Konsantre yemlere %0.5-1.0 oranında tuz katılması ihtiyacı karşılayabilir.
Atlarda safra kesesi bulunmamaktadır dolayısı ile karaciğerde üretilen safra direkt olarak ince bağırsağa akarak yağların sindirimine yardımcı olur.
Yılkı, tabiatta serbest dolaşan yabani atlar.
Atlara nal takılırken canları acımıyormuş, önce onu belirtelim.
Kepek, Şeker pancarı, Pelet Karışımı (pelet, buğday), Yulaf, Arpa, Chaffed (kıyılmış saman) ve Vitaminler atların beslenmesini desteklemek için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri