Öncelikle şunu vurgulamak gerekir ki, özellikle 30'lu veya 40'lı yaşlardan sonra saçlar incelir ve bir miktar sıklığı azalır. Bu süreç yaş ilerledikçe daha da artar, ancak çoğu zaman belirgin saç dökülmesi veya belirgin kellik durumuna gelmez.
Kişinin genetik yatkınlığı bulunuyorsa saç dökülme yaşı 20 ila 25 yaş arasına kadar düşmüştür. Eğer genetik faktörler rol oynamıyorsa, strese ve hayat şartlarına bağlı saç dökülmesi söz konusu ise bu durum genel olarak 50 yaş üstü erkeklerde görülür.
Ancak saç dökülmesi yaşla doğru orantılı değil. Kişide genetik yatkınlık söz konusu ise saç dökülmesi 20´li yaşlarda başlıyor. Dökülmenin en yoğun olduğu yaşlar 25 ilâ 35 yaş arası. 45 yaşından sonra dökülme azalıyor. Bununla birlikte 40 yaşından sona başlayıp hızla kelliğe varan durumlar da yaşanabiliyor.
Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin % 20 - 25'ini, 40 yaşına kadar % 35 - 40'ını, 50 yaşına kadar % 45 - 50'sini etkiler. Saç dökülmesi iki farklı aşamada gerçekleşir. Birinci aşama 20'li yaşlarda veya bazı kişilerde biraz daha önce başlar ve 35 – 40 yaş arasında sona erer.
Erkeklerde ayrıca en çok görülen problemlerden biriside ilerleyen yaşla incelen saçlar. Erkeklerin üçte ikisi otuz beşine geldiğinde saçlarının döküldüğünü rapor ediyorlar. Saç hatlarındaki yoğunluğun zayıflamaya başladığını gözlemliyorlar. Ve en iyi saç genlerine sahip olsanız dahi bu saç incelmesi görülebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Bunlar daha çok saç dökülmesi olarak adlandırılır. Erkeklerde saçların dökülmesi 20'li yaşlarda başlayabilir. Bazı durumlarda bu daha geç de gerçekleşebilir. Tamamen dökülme ise 15 ila 20 yıllık süre içerisinde tamamlanır.
Erkeklerin büyük korkusu olan psikolojik olarak yıpranmalarına sağlayan erkek tipi saç dökülmeleri erkeklerin %25 'inde 25 yaş öncesi %40'ında 40 Yaş öncesi % 50'sinde 50 yaşı öncesinde görülmektedir. Hormanların yapısı ve çeşitli nedenlere bağlı olarak bu yaş 20'li yaşlara kadar bile geriye çekilebilir.
Saç dökülmeleri günlük olarak 100 telin üzerinde seyrediyorsa, saçta hacimsel bir azalma ve ya bir bölgede açılma yaşanıyorsa ve dökülme 6 ay üstü süre bu şekilde devam ediyorsa daha detaylı araştırmalar yapmak gerekir.
Saçın yaşam döngüsüne bağlı olarak günde 100 saç telinin dökülmesi normal kabul edilirken, bu orandan fazla olan saç dökülmeleri ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Çay ağacı, lavanta, dulavrat otu ve ozon yağları saç köklerinizi besleyerek dökülmeleri engeller. Kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen ürünler; yumurta, yoğurt, çilek ve lavanta maskeleri olarak sıralanabilir. Yumurta, limon suyu, süt ve zeytinyağını karıştırarak maske elde edebilirsiniz.
Erkeklerde 30-40 yaşında, kadınlarda 50-60 yaşında başlar. Erkeklerde saç çizgisinin geri çekilmesi, saçlarda incelme ve o alanın tamamen saçsız halde ortaya çıkması ve tepe açıklığı ile görülürken, kadınlarda saç çizgisi gerilemez, taç biçiminde bir seyrelme görülür.
Saç seyrelmesi için öncelikle kaliteli şampuan tercih etmeniz gerekmektedir. Saçlarınıza uygun olan kaliteli şampuanları tercih ederek saç seyrelmesini tedavi edebilirsiniz. Saç seyrelmesi için aynı zamanda aloe vera bitki jelini de kullanabilirsiniz. Bu şekilde saç seyrelmesi doğal yollardan tedavi edilir.
Her saç teli 4- 6 yıl yaşar, sonra dinlenir ve daha sonra da dökülür. Saçların bu şekilde dökülmesi son derece doğal bir süreçtir ve günde 50-100 tel saç dökülmesi normal kabul edilir.
KELLİK BELİRTİLERİ
Eğer saçlarınız, başınızın tepe bölümlerinden süratle dökülüyorsa, bu kelliğin başlangıç belirtisi olabilir. İncelen ve zayıflayan saçlar da kellik başlangıcı olarak kabul edilir. Genel olarak, saç dökülmesinde, yerine gelmeyen saç bölümlerinde hafif tüylenmeler gözlenir.
Stres, vücudun kortizol seviyesinin yükselmesine neden olabilir ve bu da saç köklerinin normal işlevine müdahale eder. Saç dökülmesi ve seyrelmesi bundan kaynaklanabilir.
Saç dökülmesi önlenebilir bir durumdur. Uygun beslenme, gerekli vitamin ve mineral takviyesi ile vücudun ihtiyacı olan besinlerin alımı saç sağlığı için de önemlidir. Biyotin, çinko, demir, sistin, keratin, yeşil çay, üzüm çekirdeği ekstresi gibi vitaminler saç yapısı için gerekli vitaminlerdir.
Saç dökülmesi üç ayı geçiyorsa bunun mutlaka araştırılması gerekiyor. Saçın orta çizgisi genişliyorsa o zaman da 'erkek tipi dökülme' başladı demektir. Saçta yuvarlak boşluklar oluşuyorsa, kızarık ve kaşıntılıysa hastalıktır. Saçınızı her elinize uzattığınızda her seferinde 4-5 saç geliyorsa bu da bir hastalıktır."
Çinko, biotin, B12 vitamini, folik asit eksikliği, E ve D vitamini eksikliği saç dökülmesine neden olmaktadır. Demir eksikliği de kadınlarda saç dökülmesinin nedenlerindendir.
Evet, genellikle dökülen saçlar tekrar çıkar. Çünkü saç, zayıfladığı için dökülür. Eğer kökler sağlıklıysa çoğunlukla saç büyüme döngüsü kendiliğinden devam eder. Köklerin sağlığını kaybettiği durumlarda bakım uygulamaları gerekebilir.
Mevsimsel saç dökülmesi en çok sonbaharın başında Eylül ve Ekim aylarında görülür.
Kuruyup yıpranma sonucu dökülen saçlar için saç kestirmek bir önlem sağlamaz. Yalnızca, saç sağlığını ve kalitesini artırmaya yönelik bir işlem olarak görülebilir.
Kellik, sadece erkek (baba) tarafından aktarılan bir özelliktir.
KELLİK NASIL BAŞLAR? Eğer saçlarınız, başınızın tepe bölümlerinden sürat ile dökülüyorsa, bu kelliğin başlangıç belirtisi olabilir. İncelen ve zayıflayan saçlar da kellik başlangıcı olarak kabul edilir. Genel olarak, saç dökülmesinde, yerine gelmeyen saç bölümlerinde hafif tüylenmeler gözlenir.
Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur. Ama bazı erkeklerde beş yıldan daha az sürede kel olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri