Tüp bebek tedavisinin yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Yapılan genel tanımlardan ziyade hastanın kişisel tablosu başarı şansı üzerinde etkili olmaktadır. 40'lı yaşlarda tüp bebek tedavisi başarı ile sonuçlanabilir.
Kadının yaşı önemli bir faktördür. Ancak yumurtalık kapasitesinin iyi olduğu kabul edilen 40 yaş ve üstü kadınlarda preimplantasyon genetik tanı uygulanarak % 25-30 civarında gebelik elde edilmektedir.
43 yaşından büyük kadınlarda tüp bebek ile gebelik şansı yüzde 5 oranındadır.
Son yıllarda kadınlarda evlilik yaşının ve çalışma oranının artmasıyla hamile kalma yaşı ileri yaşa çekildi. İlk ya da ikinci hamilelik yaşı 30, hatta 40'a kadar yükseldi. Fakat 40 yaş ve üzerindeki her 3 kadından 1'i ilk 12 haftada düşük tehdidi altındadır.
Genelde 45 yaş sonrası hamile kalma oranı çok düşük olduğundan tüp bebek tedavisi önerilmemektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Kadınlar 45 yaşından sonra doğal yollarla hamile kalabilir ancak bu olasılık çok düşük olur. 35 yaşından sonra her yıl doğurganlık yeteneği önemli ölçüde azalır.
Bir kadının hamile kalabilmesi için yumurta ve sperme ihtiyaç vardır. Yumurtaları olan her kadın yaşına bakmadan döllenmeyi gerçekleştirerek hamile kalabilir. Yani yumurtalık varsa her yaşta sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz.
Otuz yaş altında herhangi bir ayda gebe kalabilme şansı % 20 iken, 40 yaş üzerinde bu şans yalnızca % 5 olarak öngörülmektedir. Tüp bebek gibi ileri infertilite tedavilerinde dahi 40 yaş üzerinde gebe kalma şansı azalırken, düşük ve anomalili bebek şansı artmaktadır.
Hilary Swank, ikiz bebeklerini dünyaya getirdi. 48 yaşında ilk kez anne olan Oscar'lı oyuncunun bir kızı, bir oğlu oldu. Milyon Dolarlık Bebek filminin yıldızı, bebekleriyle ilk fotoğrafını Instagram'da paylaştı.
Yaş Doğurganlığı Nasıl Etkiler? Yaş faktörü kadınlarda gebe kalmayı etkileyen en önemli unsurdur. En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır.
Tüp bebek tedavisinde kesin bir “yaş sınırı” yoktur. Ancak, ileri yaş, tedavinin başarı şansını azaltabileceği gibi, gebelik sürecinde de bazı riskleri beraberinde getirebilir.
Ancak koşulları uygun olan çiftlerde, 45 yaşa kadar anne adaylarına tüp bebek tedavisi yapılması mümkündür.
Başvuranlar 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olmalıdır. Tüp bebek tedavisi sürecinde embriyo transferinin yapıldığı gün, kadının 40 yaşından gün almamış olması gerekir.
Tüp bebek tedavisinde baba adayından alınan sperm örneğinin yetersiz olması, kalitesiz olması, sperm şeklinden kaynaklanan sorunlar, sperm hareketliliğinde bozukluk gibi sorunlar tüp bebek tedavisinde başarısızlığa yol açabilmektedir.
Kadın genç ve kısa süreli evli ise beklenebilir. Yumurta rezervi azalmış ve özellikle 35 yaşın üzerindeki kadınlara aşılamanın önerilmesi uygun değildir.
Tüp bebek tedavisinde ortalama 8-10 tane yumurta toplanan kadınlarda hamilelik şansı yüksektir. Tüp bebekte tek 1 yumurtayla da gebelik şansı olduğu unutulmamalıdır. Elbette tek yumurtayla tüp bebek şansı; çok sayıda yumurta toplanan kadınlara göre daha düşüktür; ancak gebelik şansı vardır.
40 yaş ve üstü kadınların doğurganlık oranı, daha genç kadınlara göre daha düşüktür. Ayrıca, tüp bebek tedavisi gibi doğurganlık tedavilerinin başarı şansı da daha düşüktür. Çiftler doğal yolla çocuk sahibi olmaya çalışırken, doğurganlık sorunu başarı şansını azaltır. Bu durum, azalan yumurta kalitesi ile ilgilidir.
49 YAŞINDAKİ SERAY SEVER ANNE OLDU | Müge ve Gülşen'le 2.
Çok sevdiğim bir bütünsel tıp doktorum var; Mustafa Yaşar. O toparladı beni. Doğal takviyelerle vücudumu sıfırladık. Kadınlarda zamanla yumurta rezervi azalır ama benim bu tedavilerden sonra rezervim iki-üç katına çıktı.
Hamilelik 20 ila 35 yaş arasında kadınlar için en güvenli yaş aralığı olarak belirtilir. 35 yaş üstünde de kadınların hamile kalması mümkün olabilir, ancak hem hamilelik süreci zorlaşabilir hem de hamile kalmak için ihtiyaç olan süre uzayabilir.
Çoğu doğurganlık kliniğinde, kadınların belirli bir yaşın üzerinde doğurganlık tedavisi almasını engelleyen yasal veya yapay bir yaş sınırı vardır. Bazı ülkelerde/kliniklerde bu 42'ye kadar düşebilirken, bazılarında biyolojik yaş 50'ye kadar çıkabilir.
İşte doğurganlığı sınırlayan, yumurtalıklardaki yumurta havuzunun azalması ve en sonunda tükenmesidir. Rahim o kadar hızlı yaşlanmaz ve 50'li yaşlarda bile, gebeliği taşıyabilme kapasitesine sahiptir.
TSNA-2015 verisini tablodan görebilirsiniz, bu bilimsel verilere göre 2010 dan beri ülkemizdeki 40-44 yaş grubundaki kadınların binde 11 -13 ü doğurmuştur, yani bu yaş grubunda 100 kadından biri doğurmuştur. Hele 45 yaş üzeri doğuran kadın oranı binde 1 dir ve yıllardır bu oran değişmemektedir.
Tian isimli kadın Çin'in en yaşlı annesi olarak tarihe geçti. Çin'in doğusunda 67 yaşındaki bir kadın, dünyaya kız çocuğu getirdi.
Yumurtlamadan 72 saat öncesi ve 24 saat sonrası dışındaki dönemde hamile kalınmaz. Aslında bir kadının 1 ay içinde hamile kalabileceği sadece 4 günlük bir dönem vardır. Bu dönem dışında hamile kalınmaz. Burada önemli olan bu dönemi doğru belirleyebilmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri