40-41 Haftalık Gebelikte Sancılar Bazı gebeliklerde anne adayı, hiç sancı hissetmeyebilir. “41 haftalık hamileyim sancım yok” gibi yakınmalar söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda doğum, suni sancıyla gerçekleştirilir. Suni sancı, gebeliğin 42. haftasına yaklaşıldığında uygulanır.
Normal doğum sancısı gelmediği durumlarda genel olarak yapay yani suni sancı verilerek doğum başlatılır. Doğumun başlamasının bir diğer belirtisi de su gelmesi olarak ifade edilen ve bebeğin içerisinde bulunduğu sıvının boşalmasıdır. Sonrasında ise doğumun başlaması için az bir zaman kalmış demektir.
Hesaplanan ve size söylenen muhtemel doğum tarihi 40. Haftaya denk gelen zamandır. Dolayısıyla bunun 3 hafta öncesi ve 2 hafta sonrası normal, zamanında bir doğum olarak kabul edilir. 37 hafta öncesinde olan doğumlar; erken doğum, 42 hafta sonrasında gerçekleşen doğumlar ise geç doğum, miat aşımı olarak adlandırılır.
Suni sancı çoğunlukla, zamanı dolmuş gebelik durumlarında başvurulan bir yöntemdir. Bu süre, bazı doktorlar tarafından gebeliğin 40. haftası kabul edilirken bazı doktorlar tarafından ise gebeliğin 41-42. haftası olarak kabul edilebilir.
41. hafta, ortalama gebelik süresinin tamamlandığı ve doğumun her an gerçekleşebileceği bir haftadır.
İlgili 41 soru bulundu
40-41 Haftalık Gebelik
Ancak bu gecikme herhangi bir sorun oluşturmaz. Hatta normal yollardan doğum için hekim, ultrason ile yapılan değerlendirme sonucunda 42. haftayı bekleyebilir. Bu durumda gereksiz yere stres yapmak yerine gebeliğin son zamanlarının keyfi çıkarılmalıdır.
42. hafta bu sürenin 2 hafta ilerisini ifade eden zaman dilimidir. Her ne kadar planlandığı şekilde dünyaya gelen bebekler tüm gebeliklerin neredeyse %5'inden az olsa da özellikle miadından daha uzun süre anne karnında kalan bebeklerin nonstress test ve biyofizik profili gibi testler ile yakından gözlenmesi önerilir.
Ancak doğumu başlatmak için; yürüyüş yapmak, merdiven çıkmak, cinsel ilişki, göğüslerin uyarılması, pilates topu üzerinde kalçanızla yapacağınız dairesel hareketler kısmen işe yarayabilir. Bazı 'hurma, ananas, ahududu yaprağı çayı' gibi gıdaların tüketimi de zararsızdır. Ancak miktarını abartmayın.
SUNİ SANCI UYGULAMASI İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR
Doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzının doğuma hazır olması gereklidir. Yani rahim ağzının açılmaya ve bebeğin çıkışına izin vermeye hazır olması şarttır.
Hamileliğin son aylarına gelindiğinde vücudu rahatlatacak ve kaslarınızı gevşetecek bazı hareketler yapmak, bebeğinizin aşağıya inişini de kolaylaştıracaktır. Özellikle dizleri iki tarafa geniş şekilde açarak oturmak veya karnınızın aşağıya doğru sarkmasını sağlayarak durmak, rahim ağzına baskıyı arttıracaktır.
Geç doğumların %90 oranında net bir nedeni yoktur. %10 ihtimalle ise plasentadaki enzim bozuklukları ve hormonal bazı durumlar, gün aşımı gebeliğin nedenleri olabilir. Bir önceki doğumunda geç doğum yaşamış annenin, bir sonraki doğumunda da bunu yaşaması gayet olası.
Tahmini sezeryan doğum tarihi hesaplama yaparken doktorunuzun doğum tarihini öne çekmesi durumunda sizin de tahmini doğum tarihi hesaplama yararken hesaplanan tarihi öne çekmeniz gerekir.
Doğumdan sonra hemen ağrı biter ve hızla anneliği yaşamaya başlarsınız. Bazı anne adayları ise ağrıdan çok 'kanama olabileceği , doğumda 'kesilip dikiş atılabileceği, yırtılmalar olabileceği ' gibi durumlardan dolayı korktuğunu ifade eder.
PEKİ BEBEKLER NEDEN DÖNMEYEBİLİR? Bebeğin tahmini haftasına göre daha küçük olması, rahimde şekil bozuklukları varsa, amniyon sıvısı fazla ise, ikiz- üçüz gebelik varsa, daha önceki gebeliklere bağlı olarak rahim kasları gevşekse bebeğin pozisyonu yan ya da makat olabilir.
39 haftalık olan bir gebelikte bebeğin organları, dış dünyada tam kapasite çalışacak hale gelmiştir. Ancak bu durum hamileliğin son günlerini daha önemsiz hale getirmez. Doğuma kadar geçen sürede bebeğin beyin ve akciğer gelişimi devam etmeye, bebek hafta başına yaklaşık 200 gr almaya ve doğuma hazırlanmaya devam eder.
Çoğunlukla berrak yapıda olan hamilelikte nişan rengi, pembe, kırmızı ya da kurumuş kan rengine benzer tonda kahverengi de olabilir. Hatta bazı durumlarda nişan kanlı bile olabilir. Anne adayının vücudunda yaşanan servikal değişime bağlı olarak açılan rahim ağzından düşen nişanın gelmesi sırasında acı hissedilmez.
Epidural doğum ağrısız, sancısız bir doğum imkanı sağladığı için halk arasında prenses doğum olarak da bilinmektedir. Epidural anestezi doğum eylemi sırasında yani normal doğum ya da sezaryen ameliyatı sırasında ağrı hissini ortadan kaldırmak için kullanılan özel bir anestezi şeklidir.
Rahim ağzını yumuşatmak için doktorunuz vajinanıza ve rahim ağzına hap veya jel koyabilir. Kasılmaları başlatmak için bazen damarınızdan ilaç verilir. Doktorlar, ancak tıbbi bir neden varsa 39 haftadan önce doğumu başlatır.
Bazı durumlarda rahimde düzensiz kasılmalar meydana gelebilir. Rahim ağzında açılmalar olurken bazı belirtiler de görülebilir. Genellikle rahim ağzında açılma sırasında regl dönemindeki gibi kanamalar da gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra kanama da aşırı boyutlara ulaştığı takdirde doktora başvurmalıdır.
Ananas, mango ve kivi tüketimi içeriğindeki 'bromelain' adlı enzim sayesinde doğumda rahmin kasılması ve rahim ağzının doğuma hazırlanmasında görevli olan 'prostaglandin' adlı maddelere etki eder. Tüm bu yiyecekler mutlaka bol su tüketimi ile desteklenmelidir.
9. Çömelme pozisyonu
Squat hareketleri doğum ağrısı çekildiği sırada çok tercih edilmese de popüler doğum pozisyonları arasında. Çömelme de bunlardan biri. Yer çekimi etkisi sağladığı için de ekstra avantaj sağlıyor.
“Suni sancı kaçıncı haftada verilir?” sorusu her zaman merak edilir. Hamileliğin 39'uncu haftasından itibaren yeterli doğum kasılması olmayan gebelere suni sancı verilmesi uygun olabilir. Suyun gelmesinden sonra 24 saat geçtiyse ve yeterli kasılmalar yoksa suni sancı verilebilir.
Bebek kaç haftalıkken doğar, sorusunun cevabı kız ve erkek bebek için farklılık göstermez. Erkek bebekler için geçerli olan doğum vakti, tıpkı kız bebeklerde olduğu gibi 37. ve 41. haftalar arası.
Araştırma sonuçlarına göre zamanından geç doğan bebekler risk altında. 42 haftadan uzun süre anne karnında kalan bebeklerin hayatlarının ilerleyen safhalarında davranış bozukluğu gösterme olasılığının zamanında doğan bebeklerden fazla olduğu ortaya çıktı.
Bebekler doğdukları gebelik haftasına göre 3 gruba ayrılmaktadır: Term bebek: 38 ile 42 gebelik haftası arasında doğan bebek, Preterm bebek: 38. gebelik haftasından (37 hafta + 6 gün) önce doğan bebek, Postterm bebek: 42 tamamlanmış gebelik haftasından geç doğan bebek olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri